Toekomst Vught centrum centraal bij eerste succesvolle D66-ontbijtsessie

Ondernemers in het centrum van Vught moeten er samen voor zorgen dat het centrum aantrekkelijker wordt én blijft. Dat was de gemene deler onder de aanwezigen tijdens het de eerste D66-ontbijtsessie in het raadhuis. Voor deze eerste editie onder leiding van D66-raadslid Birgit Cordes waren centrumondernemers en andere direct betrokkenen uitgenodigd. Hoewel iedereen het erover eens is dat een gezamenlijke aanpak de beste is, is tegelijkertijd de constatering dat het een lastige opgave is, vooral op het moment dat omzetten van ondernemers teruglopen en zij alle zeilen bij moeten zetten in hun eigen zaak. De ondernemers in het centrum hadden deze maandagochtend de primeur van de ontbijtsessie. D66 wil deze vaker gaan organiseren over actuele onderwerpen. Niet zozeer om de visie van D66 op bepaalde ontwikkelingen te geven, maar vooral om te horen wat er speelt. Deze eerste editie was een succes; deze maandagochtend kwamen er zo´n 25 mensen op af. Zorgen zijn er bij de centrumondernemers over de ontwikkelingen in het centrum/oost, dus de Marktveldpassage. Enerzijds zijn er zorgen over de snelheid. Wanneer krijgt dit gedeelte van het centrum ook zo´n fraaie opknapbeurt zoals centrum/west (Vughtse Hart). Anderzijds vragen sommige ondernemers zich af of er niet te veel vierkante meters bijgebouwd worden. Aloys Marinus vroeg zich af of er nog wel vastgehouden moet worden aan het parkeren onder de grond. "Er wordt weinig geparkeerd onder het Vughtse Hart omdat veel mensen niet een parkeergarage in willen rijden."

Gemeente denkt mee en helpt waar het kan

Aan de gemeente ligt het niet, stelde wethouder Peter Pennings, verantwoordelijk voor het centrum in Vught. "We proberen overal waar mogelijk te faciliteren." De gemeente Vught is eigenaar van de parkeerplaats bij de grote Albert Heijn (Ploegveld), maar heeft verder geen positie in de nieuwbouw. Toch denkt de gemeente op alle mogelijke manieren mee, stelde Pennings. "We kijken naar de Irenelaan of de (grote) Albert Heijn daar tijdelijk gehuisvest kan worden als het gebied van de Marktveldpassage op de schop gaat." Volgens Pennings is het vooral van groot belang dat de gemeente en de centrumondernemers elkaar vasthouden. De gemeente Vught leunt geenszins achterover. De afgelopen jaren zijn er miljoenen geïnvesteerd in de openbare ruimte van het centrum in Vught. Bijna overal zijn de nieuwe straten, lantaarnpalen en bomen gekomen. De werkzaamheden zijn bijna klaar. Hoewel de ondernemers bij zij met de investeringen, hebben zij er ook last van. Bas Hamers van elektronicawinkel Jan Hamers merkt het dat de omzet terugloopt als de straat open ligt. Hij pleitte er dan ook voor de het centrum van Vught bereikbaar te houden voor auto's. Ook Naomi Bisschop, de beoogde nieuwe eigenaar van de Vughtse Wijnkoperij zegt last te hebben van de open wegen. "Maar qua omzetderving valt het nog mee. Ik moet nu met de steekwagen over de neergelegde platen rijden. Het is soms even lastig manoeuvreren."

Hoge huur, minder omzet

Voor Angèle van de Water duurt alles te lang en kan zij niet verder met haar snoepwinkel tegenover de Hema. "Door ieder jaar tien procent minder omzet te draaien en een hoge huur te moeten betalen, heb ik helaas per 1 januari de huur opgezegd." Van de Water heeft ook last van nieuwe concurrentie zoals de Action. "Ik kan sommige artikelen nog niet eens inkopen voor de prijs waarvoor het daar in de winkel ligt." Marius Rovers, SME/MKB-retail specialist en actief D66-lid, constateerde nadat hij het centrum van Vught uitvoerig had bezocht dat de problemen hier niet anders is dan elders in het land. Hij was een van de weinige aanwezigen die onderlinge samenwerking juist niet zag als de enige manier om te overleven als ondernemer. Volgens Rovers is dat vooral aan de ondernemers zelf. "Er is de laatste jaren zo veel veranderd. Consumenten zijn niet meer in te delen in een bepaalde groep. Zo zaten voorheen de meeste klanten in de middengroep, maar nu gaat het alle kanten op. "Sta er niet van te kijken dat iemand in een maatpak van 2200 euro loopt en een onderbroek van 1,95 van de Action draagt. Ondernemers moeten inspelen op dat gedrag van de klant." Volgens Rovers kan de gemeente niet zo heel veel om leegstand tegen te gaan. De gemeente faciliteert, maar de invloed is vrij beperkt en er kan maar beperkt gestuurd worden. Als uiterste middel zou de gemeente aan de WOZ-waarde van de panden kunnen sleutelen. Rovers refereerde daarbij naar de notie van D66-Kamerlid Kees Verhoeven over de toekomst van binnensteden.

Nieuwe visie voor het centrum

Ook centrummanager Jos Wegdam ziet dat de huidige ontwikkelingen razendsnel gaan en wil daarom een nieuwe gezamenlijke visie van de centrumwinkeliers. Nou zijn er de afgelopen jaren al verschillende onderzoeken uitgevoerd en rapporten geschreven, maar deze zijn volgens Wegdam achterhaald. Met steun van de Rabobank gaan de Vughtenaren Bart van Leerdam en Bas de Groot samen met de ondernemers werken aan dé nieuwe visie. De ontbijtsessie was daarvoor wellicht een een voorproefje voor morgenavond als de eerste bijeenkomst is. "En dan verwacht ik alle centrumondernemers", aldus Wegdam. IMG_2165   IMG_2174IMG_2163IMG_2159IMG_2160                     Zie ook:  - D66 Vught start ontbijtsessies in het raadhuis (13-6-2015) Reacties? [email protected]