Roep om bouwplicht bij zoveelste bouwplan ‘De Groene Beuk’

De gemeenteraad van Vught heeft ingestemd met het zoveelste bouwplan op de plek van de voormalige basisschool De Groene Beuk aan de Van Voorst tot Voorststraat in Vught. Op de plek komen vier appartementen, vier tussenwoningen, twee hoekwoningen, een huisartsenpraktijk en een ontmoetingsruimte voor ouderen in de wijk, althans, dat staat in het laatste bouwplan.

Industrieterrein

In de hele raad klonk de wens om een bouwplicht op te leggen, zodat er niet nog veel meer nieuwe bouwplannen volgen. Komt die er niet, is er weer vrijheid voor allerlei andere activiteiten in en om de zwaar vervallen school, al dan niet tijdelijk. D66-raadslid Birgit Cordes: "We kunnen ons allemaal nog herinneren dat de plek opeens zonder enig overleg met de gemeente en de buurt veranderde in een illegaal industrieterrein waar enorme vrachtwagens de hele dag af en aan reden met rollen glasvezelkabel." D66 ziet niet wie er met een bouwplicht benadeeld wordt. "In ieder geval Woonwijze niet, want die meent echt te willen beginnen."

Buurt

Ander punt van zorg blijft de informatievoorziening. Ook dat weerklonk breed in de raad. Cordes: "Goed dat er al een concrete datum is voor een informatieavond van Woonwijze met de buurt. Dat zou na vier bouwplannen de eerste bijeenkomst met de buurt zijn. Ronduit laat, maar beter laat dan nooit."

Moeraseik

D66 betreurt wel dat in dit plan de monumentale moeraseik, dé grote boom op het Versterplein, gekapt wordt. Cordes: "Jammer dat nooit beargumenteerd is waarom die boom nou weg moet. Op de plek van de boom wordt ook helemaal niets gebouwd. We hopen dat de architect met een goed plan komt dat het groen op een bepaalde manier kan behouden of in ieder geval terugbrengen."

Parkeren

Ook het parkeren is nog niet goed geregeld. Bij dergelijke bouwplannen binnen de bebouwde kom, moeten parkeerplaatsen voor bewoners op eigen terrein gerealiseerd worden. In het bouwplan zijn verschillende parkeerplaatsen in de openbare ruimte ingetekend, die nu ook al parkeerplaats zijn.

Rol van de raad

Uiteindelijk stemden 19 van de 21 raadsleden in met het plan, zelfs PvdA-GroenLinks dat twee weken ervoor in de commissievergadering moord en brand schreeuwde over het aantal geschrapte sociale woningen in het plan. Daarvan kreeg het gemeentebestuur geheel ten onrechte de schuld. Immers, de gemeente(raad) is geen ontwikkelaar, de gemeente(raad) komt helemaal niet met nieuwe bouwplannen en de gemeente(raad) bepaalt niet de prijs van de woningen, al menen SP en PvdA-GroenLinks dat dat wel zo is. Als deze partijen meer sociale huurwoningen wensen, kunnen zij beter eerst eens om de tafel gaan zitten met een ontwikkelaar als Woonwijze en vragen deze meer te ontwikkelen.

Toezegging

De SP stemde als enige partij tegen. De partij meent dat sociale huurwoningen op de plek belangrijker zijn dan een huisartsenpraktijk en een ontmoetingsruimte voor ouderen. PvdA-GroenLinks wilde voor het plan stemmen als er een toezegging kwam over de prijzen van de woningen, maar kreeg deze toezegging niet. Desondanks stemde de partij tot ieders verbazing in met het plan, waarschijnlijk door grote druk vanuit een aantal mensen uit de achterban.