Raad unaniem: salarissen Woonwijze en Kentalis binnen de norm en zonder maximale overgangsregelingen
D66 wil net als alle andere partijen in de Vughtse raad dat de salarissen van maatschappelijke partners van de gemeente Vught binnen de norm vallen. Dat zou met de nieuwe Wet Normering Topinkomens geregeld moeten zijn, maar in praktijk blijkt dat er nog van allerlei ruime overgangsregelingen gebruik gemaakt wordt. D66 vindt dat maatschappelijk onverantwoord en diende tijdens de laatste raadsvergadering samen met PvdA-GL en de SP een motie in met de oproep aan directeur en de Raad van Toezicht van Woonwijze en de directeur-bestuurder van Kentalis om af te zien van de maximale overgangsregeling van hun topsalaris. De Vughtse raad stemde unaniem met de oproep in.
Uit de jaarlijkse rapportage van het ministerie blijkt dat er in Vught twee maatschappelijke partners zijn die hun bestuur en directie ver boven de norm betalen. "Waarom zou een directeur van een kleine woningbouwcorporatie of een directeur van een onderwijsinstelling meer dan 2 ton moeten verdienen, wat veel meer is dan het salaris van onze minister-president", vroeg D66-fractievoorzitter Birgit Cordes zich hardop af bij de behandeling. "Deze retorische vraag schetst de onwenselijke situatie die vorig jaar al was aangekaart."
Zie ook:
- Vught gaat te hoge salarissen maatschappelijke partners op de agenda zetten (6-4-2015)
- Nog geen meerderheid voor aankaarten te hoge salarissen maatschappelijke partners (26-8-2014)
- Wet Normering Topinkomens
- Norm topsalarissen topfunctionarissen woningbouwcorporaties
- 'Salaris directeur Woonwijze vooral uitleggen aan huurders' (25-2-2013)

Treurnis over het gebruik van de ruimste overgangsregelingen
Verleden jaar al riep de gemeenteraad het college al op om bij de maatschappelijke partners van Vught waar het ministerie een overtreding heeft geconstateerd, te hoge beloningen aan te kaarten. Het college heeft de motie goed opgepakt en voldaan aan die taak en de uitkomsten gerapporteerd in de raadsinformatiebrief van 24 mei. Net als het college betreurt ook de raad het dat de instellingen hebben besloten gebruik te maken van ruime overgangsregeling. Directie en bestuurder hielden zich aan de wet door gebruik te maken van de meest ruime overgangsregelingen. De politieke discussie die hierover gaande was heeft geen van hen tot actie gebracht. Niet onwettelijk maar absoluut onwenselijk.Andere maatschappelijke partners kozen wél voor lagere vergoedingen
Was er een andere keuze mogelijk? Cordes: "Jazeker, door hun topinkomen vrijwillig naar beneden bij te stellen. Dat hebben bijvoorbeeld na het Vestia-debacle bijna alle woningbouwcorporaties gedaan. Salarissen vrijwillig naar beneden bijgesteld, dat was de praktijk." Door te kiezen voor de meest ruime overgangsregeling kiezen Woonwijze en Kentalis ervoor om een uitzondering te zijn. Reinier van Arkel heeft per 1 juni 2016 een andere directeur in dienst genomen en haar salaris valt binnen de Wet Normering Topinkomen. Als fractie was D66 nogal geschrokken van de reactie van Woonwijze in het Brabants Dagblad. Cordes: "De kop in de krant ‘Woonwijze trekt zich niets aan van kritiek’ leverde bij ons nogal wat irritatie op. Bizar dat een maatschappelijke partner laat optekenen zich niets aan te trekken van kritiek uit de gemeenteraad."Overschrijdingen worden voortaan jaarlijks gerapporteerd
Cordes vroeg het college ieder jaar de overschrijdingen in Vught te rapporteren aan de raad. De rapportage van het ministerie komt elk jaar en D66 houdt graag vinger aan de pols. Het college zegde dit toe. Het debat kreeg nog een staartje. Direct erna heeft directeur Gerard Velthuizen van Woonwijze verlof genomen. Hij twitterde nog wel dat gemeenteraden toch niets kunnen doen aan dergelijke topinkomens.
