Raad maakt dit najaar de grote financiële keuzes voor de toekomst

De gemeenteraad van Vught maakt dit najaar de echte grote financiële keuzes voor de komende jaren. Er komt een nota bezuinigingen, waarin alle mogelijkheden staan waarop bezuinigd kan worden en wat iedere keuze bespaart. De raad bepaalt waar in de uitgaven gesneden kan worden.

Opties

Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van de Kadernota. In die nota worden de kaders voor de komende jaren vastgelegd. Deze kadernota ging vooral over het sluitend maken van de begroting 2011. Het college zegde daarom toe dit najaar met een nota bezuinigingen te komen waarin zo veel mogelijk opties staan.

Keuzes

D66 wil daaruit een afgewogen keuze maken en niet nu al roepen op welke beleidsterreinen niet bezuinigd mag worden, want dat blokkeert open discussie. Los van de noodzakelijke bezuinigingen zal D66 zich altijd inzetten op samenwerking met buurgemeentes, niet alleen om fors op kosten te besparen, maar ook om de kwaliteit te verhogen.

Draagvlak

D66 hoopt dat er in moeilijke tijden van bezuinigingen een zo groot mogelijk draagvlak in de raad is. Die potentie is er, alle partijen zien nu in dat er bezuinigd moet worden. Tijdens de commissievergadering een week eerder ontkende de SP nog de noodzaak tot bezuinigen, maar dat besef is er nu gelukkig wel.

Betrokken

Naast een breed draagvlak in de raad zou D66 graag zien dat ook maatschappelijke organisaties en inwoners van Vught bij de bezuinigingen betrokken zouden worden. Veel gemeenten waren ons wat de bezuinigingsplannen voor, het wordt wat D66 betreft in Vught tijd voor een inhaalslag.

Moties

Tijdens de raadsvergadering werd in een aantal moties al wel een voorschot genomen op de bezuinigingen. Een aangenomen motie van D66 zorgt ervoor dat het gemeentepersoneel de komende jaren niet groeit. D66 steunde (net als GB en CDA) ook een motie van de VVD waarin staat dat geplande investeringen waar mogelijk uitgesteld of stopgezet worden.

Vergoeding

Een motie om de raadsvergoeding met 20 procent te verlagen kreeg nauwelijks steun. Enkele indieners van de motie (SP en PvdA-GroenLinks) meenden zelfs niets te willen ontvangen. Aan de suggestie van D66 om dan maar de hele vergoeding terug te storten naar de gemeente gaven ze echter geen gehoor.