Nog geen meerderheid voor aankaarten te hoge salarissen maatschappelijke partners

Binnen de gemeenteraad is nog geen meerderheid voor een voorstel waarin gevraagd wordt te hoge salarissen bij maatschappelijke partners bespreekbaar te maken. Een voorstel van PvdA-GroenLinks, dat mee ingediend werd door D66 en de SP, haalde het niet in de laatste raadsvergadering. Vooralsnog niet, want Gemeentebelangen (GB) gaf aan dat het voorstel wettelijk nu nog niet uit te voeren is, maar dat de partij er wel mee instemt als het wettelijk wel kan.

Normen worden nu niet altijd opgevolgd

Exorbitant hoge salarissen bij maatschappelijke partners van de overheid zijn al jarenlang punt van ergernis in menig gemeente, ook in Vught. Maar in vrijwel alle gevallen gaat de gemeente(raad) niet of niet-direct over het exorbitante salaris van een directeur van een maatschappelijke organisatie waar de gemeente zaken mee doet. Er zijn normen afgesproken, maar verschillende organisaties lappen die aan hun laars. Of het nu gaat om de woningbouwcorporatie, de gezondheidsdienst of een verslavingskliniek, er wordt nogal eens gegoocheld met cijfers. Zo telt de een de pensioenpremies of onkostenvergoedingen niet mee, terwijl dat uiteraard ook gewoon inkomen is. Hetzelfde geldt voor een bonus. Die kan best eenmalig zijn, maar het is gewoon inkomen. En de afspraak in de Wet Normering Topinkomens is dat dat inkomens niet boven 130% van een ministerssalaris is (voor woningbouwcorporaties overigens veel lager). Per 1 januari 2015 wordt dat bedrag waarschijnlijk verlaagd naar maximaal een ministerssalaris.

Salaris mee laten wegen in keuzes

Maar er zullen altijd directeuren van maatschappelijke instellingen blijven die deze aan hun laars blijven lappen. Het voorstel van PvdA-GroenLinks, dat mede werd ingediend door D66 en de SP, vroeg het gemeentebestuur bij bestaande en nieuwe contracten met maatschappelijke partners salarissen boven die nieuwe norm mee te laten wegen bij de selectie van partijen. De gemeente gaat niet over de hoogte van het salaris, maar kan dat wel laten meewegen. Geen salaris onder de norm; dan gaan eens praten met een ander. Bovendien werd in het voorstel gevraagd het gesprek aan te gaan met maatschappelijke partners waar het salaris van de directeur boven de norm ligt.

Voorstel aangehouden

CDA en VVD waren niet voor salarissen boven de norm, maar stemden tegen het voorstel. Een argumentatie om ertegen te zijn ontbrak daarbij. GB onderschreef de gedachten achter het voorstel maar wilde er nu nog niet mee instemmen, omdat de aanscherping van de Wet Normering Topinkomens per 1 januari 2015 nog niet 100 procent zeker is. Het voorstel werd daarom aangehouden. Als de aanscherping definitief is, kan het voorstel alsnog ingediend worden. Zie ook: - de motie (het voorstel) - Wet Normering Topinkomens - Norm topsalarissen topfunctionarissen woningbouwcorporaties'Salaris directeur Woonwijze vooral uitleggen aan huurders' (25-2-2013)