Nieuw subsidiebeleid moet transparanter en meer nieuwe initiatieven mogelijk maken

Een openbaar subsidieregister is hét antwoord op het gebrek aan transparantie als het gaat om het verlenen van subsidies. Dat betoogde D66-fractievoorzitter Birgit Cordes bij de behandeling van de uitgangspunten van het nieuwe subsidiebeleid voor de gemeente Vught. Ook stelde zij dat er gezamenlijk doelen gesteld moeten worden die niet alleen gericht op aantallen jeugdleden(output) maar op ideeën en activiteiten (outcome). Ook nieuwe initiatieven gericht op buurt- en jeugdzorg wil D66 graag terugzien in het nieuwe subsidiebeleid. De Vughtse subsidieverordening uit 2011 met een looptijd van vier jaar verloopt binnenkort. Dat was de reden voor de Vughtse gemeenteraad om met de verenigingen het huidige subsidiebeleid te evalueren. Iedere subsidieontvanger werd begin juni 2015 uitgenodigd om zijn of haar mening te geven. In  vier vragenrondes zijn naast de financiën ook de vorm en de voorwaarden besproken. Alle gesprekken zijn vastgelegd en door de griffie samengevoegd tot een prima startdocument startnotitie over de toekomst van het Vughtse subsidiebeleid.

Wat vindt D66

Een bloeiend verenigingsleven vormt het hart van een actieve samenleving. Bewoners die samen sporten en muziek maken, weten elkaar te vinden en dat is voor een dorp als Vught van belang. En dat begint op jongen leeftijd, jong geleerd is oud gedaan. Voor de sociaal en fysiek Subsidie is voor veel verenigingen van belang. Maar kan nooit hoofdinkomen van de club zijn. Voor zo’n 85 euro (subsidie per jeugdlid) kan een vereniging leuke dingen doen. Maar contributie, sponsoring en andere aanvullende activiteiten zijn voor verenigingen van groter belang.

Wat wil D66 in het nieuwe subsidiebeleid

  • Compleet en goed geïnformeerd worden! Nu is er sprake van een woud aan ondoorzichtige subsidievormen; Project, Budget, Stimulering, Waardering, incidentele en gestapelde subsidie. Het aantal verschillende vormen is schokkend. Dat kan eenvoudiger, duidelijker en het moet transparanter. Volgens Cordes “het moment om te pleiten voor een openbaar subsidieregister”.
  • Goed communiceren! Wees duidelijk wat je biedt maar ook wat je vraagt! Maak afspraken. Dat kan output gericht (aantallen) maar aantrekkelijker is om de verenigingen uit te dagen, zodat er nieuw enthousiasme ontstaat, stuur daarom op outcome. Wat doe je als vereniging? Wat draagt jouw vereniging bij aan Vught? Wat krijgt Vught ervoor? Formuleer samen met de gemeente doelen, ook gericht op jeugdzorg of buurtzorg. Verenigingen hebben daar ideeën over. Benut die!
  • Sluit niet uit! Een goed idee, een nieuwe vereniging sta open en omarm dat soort initiatieven. En leidt hen niet automatisch naar grotere organisaties als Divers, Juvans of theater de Speeldoos.
  • Organisaties: is een ander verhaal. De grote subsidietrekkers zijn namelijk geen subsidie ontvangers. Dat zijn organisatie die in opdracht handelen van de gemeente Vught. Maak prestatie afspraken en noem deze betalingen niet langer subsidie.
  • Wees alert op het verschil in binnen en buitensport. De kosten voor binnensport ligt hoger, dus maatwerk is van belang.
  • Een opmerking uit de notitie gaat over: Gezamenlijke terreinknecht en EHBO cursus maar ook PR. De combinatiefunctionarissen van Move zijn bezig met laten zien van sporten, een vorm van PR. Hoe ondersteunen zij de vereniging in randvoorwaardelijke zin?

PHS

D66 zet de komende jaren niet in op bezuinigen op kunst en cultuur. Bezuinigen op kunst en cultuur is geen doel op zich. Juist niet, omdat PHS en verdieping N65 de komende jaren om veel van de inwoners van Vught vragen.  "In Vught staat nu een veerkrachtige samenleving en die is hard nodig bij de ingrijpende verbouwingen die PHS van ons vraagt", aldus Cordes.