Motie D66 aangenomen: meer mogelijkheden voor tijdelijke bewoning
Er komt meer ruimte voor tijdelijke bewoning van leegstaande of leegkomende gebouwen. Een motie van D66 die het college daartoe opriep, werd in grote meerderheid aangenomen. D66 wil hiermee de groei van het aantal anti-kraak-panden tegengaan en -vooral jonge- Vughtenaren een grotere kans bieden op woonruimte, al was het maar voor enkele jaren.
In de discussie over het accommodatiebeleid opperde D66 het idee al, toen naar aanleiding van de plannen voor de bouw van een muziekschool op de hoek Sasse van Ysseltstraat/Hertoglaan, waar nu nog een complex staat dat gebruikt wordt voor begeleid wonen. Daar was aanvankelijk een compleet plan gemaakt voor een nieuw appartementencomplex. De maximaal te bouwen aantallen woningen staan dat vooralsnog tot het jaar 2020 niet toe, en dus ging kon het niet doorgaan. D66 is ervan overtuigd dat er tussen een nieuw complex en een muziekschool wel een hoop andere mogelijkheden moeten zitten, al was het maar tijdelijk, zoals bewoning door jongeren. Een nieuwe, hedendaagse studentenflat wordt immers met ongeveer dezelfde indeling gebouwd. Het devies van D66: kijk eens wat er mogelijk is in bepaalde gebouwen voordat er allerlei wilde plannen ontstaan die werkelijk niets met volkshuisvesting te maken hebben. Volgens D66 niets raars, het zou een automatisme moeten zijn in het concept ja-gemeente, dus kijken wat er wél mogelijk is.
De gemeente bepaalt uiteraard niet wat er in een gebouw komt of wat er moet gebeuren, dat bepaalt gelukkig nog steeds de eigenaar. Maar wat D66 betreft mag de gemeente hierin een actievere rol nemen, bijvoorbeeld door het opperen van tijdelijke bewoning waar met name veel jonge Vughtenaren profijt van kunnen hebben. Het college heeft de bevoegdheid om lege of leegkomende panden maximaal 5 jaar een woonbestemming te geven. D66-fractievoorzitter Fons Potters: "We gunnen de anti-kraak-bewoners die allemaal van buiten Vught komen de mooiste panden, maar we hebben liever dat ze regulier bewoond worden. Helaas zien we het aantal anti-kraak-panden in Vught alleen maar stijgen en stijgen. Een slechte zaak, omdat groepen Vughtenaren echt geholpen zouden kunnen worden aan een tijdelijke woning. Vooral jonge Vughtenaren die lagere wooneisen hebben zouden prima in dergelijke gebouwen kunnen wonen. Zij kunnen voor enkele jaren geholpen zijn en daarna doorstromen naar een huur- of koopwoning."
De motie kreeg de steun van een groot deel van de gemeenteraad. De drie raadsleden van het CDA stemden tegen omdat de fractie deze bevoegdheid van het college liever eerst in allerlei beleidsstukken vastgelegd ziet. Verder stemde één SP-raadslid zonder enige nadere uitleg tegen, de rest stemde voor de motie.
Zie ook:
- motie.tijdelijkebewoning