Hendriks: ‘Bij toepassen van het relatieprincipe ontstaat oprechte participatie’
Het relatieprincipe stond centraal tijdens de thema-avond over ‘oprechte participatie’ die D66 Vught organiseerde op 8 september in het raadhuis van Vught. Samen met een twintigtal deelnemers discussieerde Corina Hendriks van de Mr. Hans van Mierlostichting, het wetenschappelijk bureau van D66, over de participatiesamenleving.
Participatie is, volgens Corina Hendriks, niet het afstoten van overheidstaken en het maken van de burger tot beleidsinstrument. Dat is opgelegde participatie. Dit staat in de sociaal-liberale visie lijnrecht tegenover de vrijheid van het individu zijn of haar level naar eigen wensen in te richten. Die vrijheid is door de ver doorgevoerde verzorgingsstaat en bureaucratisering in het geding. Haar boek ‘Van opgelegde naar oprechte participatie’ is het resultaat van vele gesprekken over het onderwerp ‘participatie’. Daarover spraken we ook met haar in Vught in 2012. De samenleving enkel inrichten volgens de principes van de bureaucratie en de markt volstaat niet meer. Het relatieprincipe, waarbij kleine schaal verbanden de ruimte krijgen, moet een drijvende kracht worden.
[caption id="attachment_3402" align="alignleft" width="150"]
Corina Hendriks[/caption]
Levendige discussie
Mede door de diversiteit in achtergronden, maatschappelijk en politiek, ontstond een levendige discussie met de deelnemers over het ‘relatieprincipe'. Van het optimaal benutten van talenten van leerlingen in het onderwijs, het voor elkaar boksen van voorzieningen bij de gemeente en de vraag in hoeverre het relatieprincipe alleen is weggelegd voor de ’sterkere’ burger. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Binnen het relatieprincipe zullen meer dingen misgaan. Is dit positief of negatief? Positief volgens Hendriks: nog meer nadruk op marktwerking en regelgeving heeft immers alleen maar tot meer maatschappelijk onbehagen geleid. Ook het simpel ‘faciliteren’ door gemeenten van initiatieven is slechts een begin. Ze spelen juist en cruciale rol in het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen en het (h)erkennen van nieuwe sociale verbanden. Een dialoog op basis van gelijkwaardigheid: overleggen over wat normaal of handig is in een situatie. Dit hanteren we al elke dag, op straat of in het openbaar vervoer. "De ontruiming vandaag van het VU MC in Amsterdam is een goed voorbeeld, het verkeer op de ring van Amsterdam maakte keurig plaats voor de ambulances die patiënten verplaatsten. Ongeschreven regels zorgden ervoor dat de operatie vlekkeloos verliep." Zie ook: https://vanmierlostichting.test-wp2.local/2014/11/30/column-corina-hendriks/ https://vanmierlostichting.test-wp2.local/2015/08/05/voor-ons-is-gemeenschapsvorming-geen-doel-op-zich/



