Glasvezel ja, vrijbrief bij aanleg nee

D66 heeft in de laatste commissievergadering Ruimte het college om opheldering gevraagd over de aanleg van glasvezel door Reggefiber. Dat bedrijf is nog maar enkele weken bezig en in korte tijd zijn al verschillende klachten over de aanleg binnengekomen bij D66. Ook andere partijen kregen meerdere meldingen binnen. Omwille van de duidelijkheid stelde D66 voor de glasvezelaanleg als apart agendapunt te behandelen. Daar bleek een ruime meerderheid voor te zijn, alleen de SP en CDA-raadslid Willem Kraanen waren tegen.
Belang van glasvezel D66 benadrukte dat de partij blij is met de aanleg van glasvezel. Vught loopt hiermee ver voorop met andere gemeenten en inwoners, bedrijven en instellingen die dat willen, kunnen dus sneller dan elders gebruik gaan maken van alle extra mogelijkheden. Bovendien biedt het extra keuzemogelijkheden, niet alleen op het gebied van internet(snelheid) maar ook wat betreft telefonie en digitale radio en tv. D66-fractievoorzitter Fons Potters: "De strijd tussen twee partijen is weliswaar soms ergerlijk en niet bepaald reclame voor glasvezel an sich, maar laat de markt dat vooral zelf uitvechten. Daar moet de gemeente geen partij in zijn en dat is de gemeente ook niet, gelukkig maar." 
Uitvoering Maar dan de uitvoering. Daar komt de gemeente wel om de hoek kijken. De snelheid van de uitvoering gaat hard en D66 wilde weten of het soms niet te hard gaat. Zo zijn bewoners van de Jan van Galenstraat al enige tijd bezig om samen met de gemeente de speeltuin opgeknapt te krijgen.  Zij kregen op een donderdagmiddag een brief dat vier dagen later een wijkverdeelpunt in de speeltuin gebouwd ging worden. Dan denk je al snel aan zo’n kastje, zoals we kennen van kabeltv of KPN. Maar deze wijkverdeelpunten zijn 6 meter bij 2,5 meter en 3 meter hoog, groter dus dan de gemiddelde schuur in Vught. D66 wilde weten of voor dergelijke gebouwen op gemeentegrond geen vergunning nodig is. En belangrijker nog: wie verzint zoiets, waarom is er geen inspraak van omwonenden mogelijk of op z'n minst enig overleg met de omwonenden. 
Verkeerde been Uit de beantwoording van het college bleek dat ook zij zich verkeken hebben op de gebouwen, waarvan er van Reggefiber vijf in Vught komen. Het college was op het verkeerde been gezet door de benaming 'wijkverdeelpunt' dat in praktijk dus veel groter uitpakt dat je zou denken. Bovendien is in Vught-Zuid Glasvezel Vught al begonnen met de aanleg van glasvezel. Daarbij waren dergelijke bouwwerken niet nodig, maar voldeden kleine onopvallende kastjes in de wijk. De aanleg kost de gemeente niets. Als herbestrating niet goed gedaan is of er andere schade is, moet de glasvezelaanlegger dat betalen en/of herstellen. Klachten kunnen wel gemeld worden bij de gemeentelijke meldlijn op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur: 073-6580111.
Uit het zicht onttrekken De bouw van de wijkcentrale aan de Jan van Galenstraat is stilgelegd. Er komt nu overleg met de omwonenden, wat D66 Vught betreft wel het minste dat je mag verwachten. D66 riep het college op bij de toekomstige bouwwerken extra op te letten. Eerder is al een wijkcentrale in het park aan de Van de Pollstraat / Van Voorst tot Voorststraat geplaatst. Dat bouwwerk staat weliswaar aan de rand van het park, maar het had natuurlijk veel beter aan het zicht onttrokken kunnen worden door het een paar meter verderop in het groen te bouwen. In de bossages erachter was nog genoeg ruimte, desnoods ten koste van wat struiken. Nu moet het wijkverdeelpunt weer omringd worden door groen en dat is een gemiste kans.

 Wijkverdeelpunt in park aan de Van de Pollstraat / Van Voorst tot Voorststraat. Achter de struiken was logischer geweest dan ervoor.

Ondergrondse centrales Nóg beter was het geweest als de gemeente vooraf had aangegeven dat de wijkverdeelpunten onder de grond aangelegd zouden moeten worden. Dat idee bracht PvdA-GroenLinks tijdens de commissievergadering in. De gemeente is weliswaar verplicht om mee te werken aan de bouw van de wijkverdeelpunten, maar kan tegelijkertijd daar ook eisen aan stellen.
De Groene Beuk Een ander punt van kritiek in de commissie is de tijdelijke huisvesting van Reggefiber in de voormalige basisschool De Groene Beuk aan de Van Voorst tot Voorststraat. Daar is niet alleen een kantoor, maar ook opslag van alle materialen en de plek dient als uitvalspunt voor alle tientallen medewerkers die de hele dag af en aan rijden. Bovendien worden op de plek doorlopend rollen glasvezelkabel afgeleverd, wat niet alleen voor een hoop overlast maar ook voor urenlange blokkade van de weg en levensgevaarlijke verkeerssituaties leidt. Voor deze activiteiten is geen vergunning afgegeven. De plek is nu voor een maatschappelijk bestemming en de bedoeling is dat er een woonbestemming op komt. Commerciële activiteiten zijn er niet toegestaan, alle huidige activiteiten zijn dus illegaal. Bovendien is hier de buurt op geen enkele manier geïnformeerd, zelfs niet (zoals in de Jan van Galenstraat) een paar dagen voor de vestiging. Onlangs is er wel een medewerker van de gemeente in de buurt gaan kijken. Ook hij constateerde de gevaarlijke situatie en erkende de overlast. Hij deelde enkele omwonende mee dat de gemeente een oplossing zoekt.
Marktpartij Voor D66 is dat de omgekeerde wereld en de partij ziet naast handhaven geen enkele rol voor de gemeente. Er is op dit moment ruimte genoeg te huur op bedrijventerreinen in Vught, de enige plek waar dergelijke activiteiten plaats mogen vinden. Reggefiber is een normale marktpartij die marktconform op zoek zou moeten gaan naar een uitvalsbasis die daarvoor geschikt is. Afgezien van de illegale activiteiten, is het ook nog oneerlijke concurrentie: plekken die in de verhuur staan lopen de kans op een klant mis. 
Vrijbrief Al met al nogal wat onduidelijkheid bij de aanleg, die pas net begonnen is. Het college komt binnenkort met een nadere uitleg over de (on)mogelijkheden bij de aanleg. Voor D66 geldt nog steeds een volmondig ja voor glasvezel, maar van een vrijbrief bij de aanleg kan geen sprake zijn. Vught wordt verrijkt met minstens een glasvezelnetwerk en daar hoeft de gemeente wat D66 niets aan te verdienen. Het moet de gemeenschap echter ook geen geld kosten. Bovendien dient er inspraak en op z'n minst overleg te zijn op plekken waar de aanleg blijvende grote gevolgen heeft voor de wijk, zoals bij de aanleg van zogenoemde wijkcentrales. Want nu komen er vijf, wie weet welke aanbieders zich in de toekomst allemaal nog gaan melden.
Zie ook:Schriftelijke vragen D66 over aanleg glasvezel in Vught (16/4/2011)- College pakt enige juiste rol in 'glasvezeloorlog': coördinatie en geen regie (3/5/2011)

Vragen over glasvezel?
Glasvezel VughtIndustrieweg 9c5262 GJ Vught073-6581418 [email protected] ReggefiberDorpsstraat 335261 CJ [email protected] Op- of aanmerkingen over de werkzaamheden?U kunt contact opnemen met de meldlijn van de gemeente Vught. Deze is alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.30 uur. Tel. 073-6580111.