De transitie in de zorg is in volle gang. Onder leiding van Henk Klösters en het genot van een smakelijk ontbijt, spraken vertegenwoordigers van Cello, Vrijborg, byMinga, Ouderen Samen, Sir 55 en de Isabella Groep, Raadsleden van D66 en VVD en de wethouders Saskia Heijboer en Fons Potters met elkaar tijdens het eerste zorgontbijt van D66 Vught.
Het is nog wennen
Het is nog even wennen voor veel gemeenten en dat geldt ook voor Vught. Bestuurders krijgen nieuwe taken en gemeenteraden willen weten hoe het proces verloopt. Er moet nog steeds veel worden vastgelegd en gerapporteerd, soms uit angst voor boetes als de regels of normen en protocollen niet precies worden nageleefd. Er blijken wel 80 verschillende manieren te zijn waarop zorg moet worden gedeclareerd. En vaak moet een situatie meerdere keren worden uitgelegd. Het gaat de goede kant op, maar de kanteling blijft een proces dat tijd nodig heeft.
Elkaar vinden is de uitdaging
Elke gemeente kiest zijn eigen invulling en dat maakt het niet altijd even transparant voor degene die zorg vraagt. Dit geldt ook voor de zorgaanbieders: er lopen succesvolle pilots maar dit neemt niet weg dat het ‘nog niet is wat het moet zijn’ aldus Cello. De transitie heeft er absoluut toe geleid dat het contact met de overheid is verbeterd. Elkaar goed kunnen vinden is echter nog een uitdaging: soms is controle nodig, maar vaak gaat het om echt faciliteren. Het maken van de vertaalslag, en tevens duidelijkheid scheppen: het goed managen van verwachtingen én gelijktijdig gebruikmaken van de kracht die in de verschillende organisaties aanwezig is.
Thuis met zorg oud worden
De basis voor de goede zorg is de woning, aldus directeur Mark Hassink van de Vrijborgh. Er lopen enkele projecten, die veelal worden voorgefinancierd. Traagheid in het proces is dan lastig. Al in 1996 startte het initiatief van Sir 55 en pas dit jaar werden de eerste woningen in Vught opgeleverd. Volhouden is derhalve het devies, aldus mevrouw van Amelsfort van Sir 55. De gemeente is vaak terughoudend als het gaat om het verkopen van grond of is de prijs relatief te hoog. Eigenlijk is er sprake van verkapte leegstand. Dit kan vlotter, zodat ouderen niet alleen op een goede manier langer kunnen thuis wonen maar ook de doorstroming wordt bevorderd. Ouderen in Vught hebben vaak een groot, afbetaald huis en willen best graag naar iets anders, aldus Henk Keij van Ouderen Samen. Hier profiteert de gehele Vughtse gemeenschap van. En de mogelijkheden zijn er.
Individuele benadering, de mens centraal
Ook is er nog een marketing-uitdaging: het in contact komen met de doelgroep is soms lastig, en omgekeerd is het aanbod niet altijd transparant. Het gaat uiteindelijk om individuele benadering en voorkomen moet worden dat individuele cases verkeerd worden aangepakt of door stroperigheid mensen dreigen af te haken. Internet maakt het aanbod veel beter inzichtelijk maar is niet in alle gevallen effectief. Innovatieve concepten die de participatie(maatschappij) bevorderen verdienen de aandacht. Buurtzorg wordt genoemd als een goed voorbeeld, kleinschalig en dichtbij.
Zorgontbijt vraagt om vervolg
Vught heeft zeker allure als het gaat om de zorg en is een fijne gemeente om in te wonen, ook als je ouder wordt. Aan de betrokkenen ofwel ‘stakeholders’ de taak om goed met elkaar in contact te blijven. Het zorgontbijt ziet men als een uitstekend initiatief: het zou goed zijn hier een regelmatig terugkerend evenement van te maken.
D66 houdt ontbijtsessies in het Vughtse raadhuis over uiteenlopende onderwerpen. Maandag 22 juni waren dat deskundigen, ondernemers uit Vught-Centrum en D66-raadsleden om gedachten uit te wisselen over wat er speelt in het Vughtse dorpshart. Het verslag daarvan is
HIER te lezen.