De gemeenteraad van Vught heeft unaniem ingestemd met een bijdrage van 16,7 miljoen euro aan de verdiepte ligging van een deel van het spoor in Vught. Het gaat in totaal om een half miljard voor behoud en deels ook verbetering leefbaarheid in Vught. Maar met consequenties, stelde D66-fractievoorzitter Fons Potters: "16,7 miljoen meebetalen gaan we merken, maar wat D66 betreft zo weinig mogelijk in een ozb-verhoging, want dat is te makkelijk."
Al met al reden om te juichen voor 95% van de inwoners van Vught voor wie er een soort van oplossing is voor de grote hoeveelheid extra treinen die we hier door Vught gaan krijgen. Toch doet het besluit vooralsnog pijn voor de overige bewoners, met name in noord en zuid. Ook zij gingen net als menig Vughtenaar de barricade op voor een verdiept spoor, maar kregen niet waar zijn voor streden, althans, niet in hun directe buurt en die grote teleurstelling begrijpen we maar al te goed. Ook D66 had graag een langer stuk verdiept aangelegd gekregen. Een tunnel, nog mooier, maar financieel gezien niet haalbaar.
Wettelijke maatregelen wel erg minimaal
Noord en zuid krijgen weliswaar wettelijke maatregelen, maar die zijn in de ogen van D66 wel erg minimaal, zei Potters. "Grote vraag van iedereen die in noord en zuid langs het spoor woont is: wat betekent het nou voor mij? En dat is een terechte, begrijpelijke en logische vraag." Die vraag is alleen niet te beantwoorden, omdat er nog niet eens een tracé gekozen is. Vught staat helemaal aan het begin van het project: de financiering. Hoe treurig ook, een spoorverdieping in noord en zuid zit er financieel niet in, terwijl de raad over een monsterbedrag van meer dan een half miljard euro beslist. Potters: "En met wat rekenwerk kom je uit op 2 procent van dat bedrag om alle problemen in noord en zuid adequaat op te lossen. En daar zouden wij als fractie ook best naar willen kijken als dat een optie zou zijn, maar dat is het niet. Niet wij als raad kunnen dat geld op die wijze herverdelen, net zomin dat we van alle inwoners van alle steden die minder treinen gaan krijgen een paar euro kunnen vragen voor noord en zuid, wat ook redelijk zou zijn."
Maatwerk voor noord en zuid
Is het dan voor noord en zuid nu of nooit? Als de gemeenteraad ja zegt, is er dan geen oplossing meer mogelijk voor noord en zuid? Potters: "Nee, dan denken we allerminst. De gemeente Vught zal zijn uiterste best moeten doen om voor alle omwonenden en belanghebbenden een oplossing te vinden. Daarbij staat voor ons één woord centraal: maatwerk. Want de een wil uitgekocht worden, terwijl een ander wel gewoon langs het spoor wil blijven wonen. De een is misschien gebaat bij een stuk bouwgrond, terwijl de ander liever naar een bestaande woning wil."
Maatregelen noord en zuid oplussen
En die oplossingen, waarbij maatwerk het allerbelangrijkste is, zit niet noodzakelijkerwijs in die 502 miljoen euro. Er zijn tal van andere mogelijkheden; het is dus zeker niet dit voorstel en dan nooit meer iets. D66 denkt aan herontwikkeling van gebieden waar huizen gesloopt worden, iets wat heel reëel is. In het huidige plaatje zijn deze inkomsten nog helemaal niet meegenomen. Herontwikkeling en vooral de opbrengsten daarvan, wil D66 besteden aan betere voorzieningen en maatregelen langs het spoor in zuid en noord, dus maatregelen bovenop de wettelijke. Dat kan ook gewoon, Vught gaat hier zelf over en dit gaan we op de best mogelijke manier doen.
Alles overwegende wilde D66 niet stellen: 'nee, we stemmen niet in, mits...'. D66 stemt in zegt 'ja, tenzij...', en dat ‘tenzij’ staat in een
motie die D66 mede indiende en unaniem steun kreeg. Het rijk heeft getekend, provincie heeft getekend, D66 wil dat Vught ook als laatste van de drie ook tekent.
Zie ook:
-
Gezamenlijke motie bestuursovereenkomst PHS (5-3-2015)
-
D66 Vught stemt in met bijdrage van 16,7 miljoen voor aanleg verdiept spoor Vught (17-2-2015)
-
Nu definitief: spoor Vught gaat de grond in! (17-6-2014)
-
Doorbraak: provincie komt over de brug met geld voor verdiept spoor (7-6-2014)
-
Eerdere berichten op deze site over het spoor
Reacties?
-
[email protected]