Eindelijk stap gezet in langlopend dossier: minder maar betere accommodaties

D66 steunt een belangrijke stap naar een nieuw accommodatiebeleid. Ook Gemeentebelangen, VVD en CDA geven groen licht aan het college om een nieuw accommodatiebeleid gedetailleerd in te gaan vullen. Hoofdlijn daarin is minder maar betere accommodaties.
Verouderd  Het accommodatiebeleid is een zeer langlopend dossier. Al tien jaar wordt geprobeerd een plan te maken om de vaak sterk verouderde accommodaties in Vught te saneren. Dit helaas zonder resultaat. In de tussentijd is alles verder verouderd. D66 gaf dan ook in de laatste raadsvergadering volmondig zijn steun aan het college om de plannen verder uit te werken. Die plannen zijn eind dit jaar klaar. 
Beheer  Besloten is dat er minder maar betere accommodaties moeten overblijven dan wel gerealiseerd worden. Er komt een multifunctionele ruimte in het centrum en er komen drie aanvullende accommodaties in Vught-Zuid, Lunetten en Cromvoirt. De gemeente zet in op voldoende ruimte voor het sociaal-cultureel werk, met name voor ouderen, chronisch zieken, gehandicapten, jeugd en jongeren. Het beheer komt zoveel mogelijk bij de gebruikers te liggen, dus geen gemeentemedewerker meer achter de bar, zoals nu in gebouw Rozenoord. Voor de grote groep zelfredzame inwoners ziet de gemeente voor zich in een rol op afstand. D66 onderschrijft deze 'eigen kracht'. De gemeente subsidieert in eerste instantie activiteiten en geen gebouwen. Verenigingen en stichtingen kunnen terecht in gemeentelijke accommodaties, maar mogelijk ook elders, zoals in scholen, verzorgingscentra of bij particuliere initiatieven als de Petruskerk. De eigen kracht én keuze staat bij D66 voorop.
Prima voorstel  Voor D66 is deze tussenstap een prima voorstel. In december volgt de exacte invulling. D66 kijkt uit naar de keuzes van het college. D66-fractievoorzitter Fons Potters sprak zijn hoop uit voor brede steun voor deze stap. "Je kunt het hebben over kostendekkendheid of marktconformiteit, maar daar gaat het in dit voorstel niet om. Je kunt het hebben over de keuze voor bepaalde gebouwen, maar die keuze wordt pas in december gemaakt. Je kunt notities, moties en uitgangspunten uit de afgelopen tien jaar aanhalen, maar we weten allemaal tot wat het heeft geleid: niets." Desondanks stemden PvdA/GroenLinks en SP toch tegen deze tussenstap. Deze partijen zien liever ook nog een heel nieuw subsidiebeleid aan het accommodatiebeleid gekoppeld: minder geld naar verenigingen en stichtingen en meer naar gemeentelijke accommodaties. Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) gaf het voorbeeld dat ook hij met zijn vriendenclub in zo'n gemeentelijk gebouw terecht zou moeten kunnen voor een wekelijkse kaartavond. Potters is het met die visie volledig oneens. "Zoiets moet je als gemeente niet eens wíllen subsidiëren. Rechtstreeks gebeurt dat nu al niet en in de toekomst wil D66 dat ook helemaal niet gaan doen met de inzet van gesubsidieerde gemeentelijke gebouwen."