Een doorbraak in de realisatie van de aanleg van een verdiepte ligging van het spoor in Vught: het provinciebestuur van Brabant heeft besloten om 112 miljoen euro mee te betalen aan de aanleg. D66 Vught is zeer blij dat de jarenlange lobby voor de toekomstige onaanvaardbare situatie in Vught zijn vruchten afwerpt.
Jarenlange lobby
De gemeente Vught, de Vughtse politiek (waaronder D66 Vught) en plaatselijke actiegroepen dringen al jaren aan op een verdiepte ligging van het spoor, dat dwars door de bebouwde kom loopt. De overlast daarvan neemt de komende jaren toe, omdat het treinverkeer na 2020 sterk toeneemt. Er komen vanaf dan honderden goederentreinen per dag door Vught.
Er zijn verschillende varianten waarbij de lengte van verdiepte aanleg varieert. De provincie kiest voor een middenvariant waarbij het spoor vanaf de splitsing met de lijn naar Tilburg verdiept wordt aangelegd tot voorbij de overgang van de Molenstraat.
Voor de verdiepte ligging in Vught moet ook staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur in de buidel tasten. De verdiepte variant kost het Rijk 125 miljoen extra.Verwacht wordt dat Mansveld nog voor de zomer een beslissing neemt. Ook Vught zal een bedrag van meer dan 15 miljoen euro op tafel moeten leggen.
D66 Vught blij met de ontwikkelingen
D66 Vught is blij met de ontwikkelingen. Het is een geweldig resultaat dat de gemeente (en met name wethouder
Wilbert Seuren en burgemeester Roderick van de Mortel) en de samenwerkende belangengroeperingen in Vught (
Samen voor Vught) na jarenlang lobbyen hebben bereikt.
Toch is de gemeenteraadsfractie van D66 nog niet helemaal gerust op de oplossingen voor Vught-Nood en -Zuid. Zo zou het veel beter zijn dat het spoor bij de overgang van de Loonsebaan (vanuit Den Bosch gezien) al verdiept wordt aangelegd. Ook voor Vught-Zuid (en met name de wijk Klein Brabant) moeten goede maatregelen genomen worden om de overlast zo veel mogelijk te beperken. De lobby is dus nog niet voorbij. Integendeel. Overal waar D66 een bijdrage kan leveren, zal dat ook de komende maanden gebeuren, net zo intensief als de afgelopen jaren.