Gemeenschappelijke regelingen. Er zijn er steeds meer. Het gaat om zaken die, in groter dan lokaal verband, geregeld worden met een eigen bestuur. Dat klinkt in eerste instantie misschien best goed, alleen is de controleerbaarheid van deze organen ver te zoeken, net als het democratische gehalte ervan.
Henk Klösters van D66 Vught bezoekt vergaderingen van samenwerkingsverbanden waar Vught in zit. Ondanks de openbaarheid van de vergaderingen, komt er behalve D66-raadslid Henk niemand op af. Henk doet verslag van vergaderingen van de Omgevingsdienst Brabant-Noordoost (ODBN), de Veiligheidsregio Brabant-Noord en de GGD. Dit keer zit hij weer alleen op de publieke tribune van een vergadering van de ODBN.
De Veiligheidsregio Brabant-Noord
De veiligheidsregio Brabant-Noord is een openbaar lichaam op basis van een gemeenschappelijke regeling waaraan in totaal 19 gemeenten verplicht deelnemen. De Wet veiligheidsregio regelt de rol en positie van de gemeenteraad. Om te weten welke onderwerpen er zoal besproken worden heb ik opnieuw een vergadering van het Algemeen Bestuur bezocht. De burgemeester van Vught is verhinderd. De vervanger van de officier van justitie wordt welkom geheten. Er worden nooit zaken besproken in het kader van criminaliteitsbestrijding en sociale veiligheid. Deze zaken komen aan de orde binnen de politieregio Brabant Oost waarin naast politie en justitie 40 gemeenten samenwerken. Maar toch wordt zijn aanwezigheid op prijs gesteld, al is het maar vanwege het garanderen van de veiligheid bij rampen en allerlei brandweerzaken .
Beleidskaders 2017
Het gaat bij dit voorstel over wat en vooral hoeveel het de regio kost wat betreft bevolkingszorg, het gemeenschappelijke meldcentrum, hulpverleningsorganisatie in de regio en natuurlijk allerlei brandweerzaken zoals huisvestingskosten en overdracht kazernes. De beslissing over de overdracht van kazernes aan de veiligheidsregio wordt pas in 2019 genomen, maar men sorteert nu al enigszins voor. De grootste discussie vindt plaats over de financiën. Wat gaat elke gemeente vanaf 2017 betalen aan de veiligheidsregio.
Verdeelsleutel
Ondanks dat de veiligheidsregio al een poos bestaat acht het bestuur het wenselijk om de gehanteerde verdeelsleutel wat betreft de gemeentelijke bijdrage brandweer te herzien. De huidige verdeelsleutel is gebaseerd op de historische inbreng per gemeente bij de regionalisering in 2011. Er zijn geen verschillen meer in kwaliteitsniveau van de brandweerzorg vandaar dit voorstel. Het voorstel is om met ingang van 1 januari 2017 een vast bedrag per inwoner te heffen en niet meer op basis van het aantal risico bedrijven of het aantal kernen. De gemeente Vught heeft zelfs een klein financieel voordeel bij deze verdeelsleutel. Gemeente Oss stemt tegen het voorstel maar ook enkele kleinere gemeenten ondanks dat er sprake is van een ingroeiperiode van 6 jaar.
Melding brand
Tot 2015 werden alle automatische meldingen beoordeeld als spoedeisend. Dat wil zeggen dat vrijwel altijd onmiddellijk een tankautospuit met hoge prioriteit op weg ging naar het meldadres. Nu is er de passende brandweerzorg bij meldingen die niet spoedeisend zijn en dus de tankautospuit niet meteen uitrukt. Veel is er niet veranderd. Begin vorige eeuw ging de bode op verzoek van de burgemeester eerst kijken of er wel echt brand was voordat de sirene ging loeien om de vrijwilligers te alarmeren. Alle burgemeesters zijn het eens met de huidige werkwijze.
Het Rode Kruis
De behandeling van de invoering grootschalige geneeskundige bijstand leverde een aandoenlijke ervaring op. De inzet van het Rode Kruis werd volop door de burgemeesters geprezen. Het Rode Kruis richt bij rampen noodhulpteams in van georganiseerde vrijwilligers die de verzorging van lichtgewonde slachtoffers op zich nemen. Daarmee kan de ambulancezorg zich volledig op de zwaardere gewonden concentreren. De samenwerking met de ambulance voorziening is dan ook erg belangrijk. Het Rode Kruis levert 25 noodhulpteams. Er wordt een convenant gesloten met het Rode Kruis. Binnen 45 minuten kan het noodhulpteam 95% van de bevolking van Nederland bereiken. Niet alleen voor mij is dit nuttige en interessante informatie.
–
Wet gemeenschappelijke regeling (Wikipedia)
–
Deel 8 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Weg kwijt bij ODBN
–
Deel 7 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: afkortingen bij de omgevingsdienst
–
Deel 6 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Don’ts bij omgevingsdienst
–
Deel 5 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de omgevingsdienst is niet populair (23-12-2015)
–
Deel 4 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: De ODBN is niet populair (9-12-2015)
–
Deel 3 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de GGD (24-4-2015)
–
Deel 2 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de Veiligheidsregio: Broodjes vergadering Veiligheidsregio Brabant-Noord half uur eerder dan gepland (14-4-2015)
–
Deel 1 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: beschamende bijeenkomst Omgevingsdienst (17-2-2015)
–
Weinig vertrouwen in toekomstplannen van de Omgevingsdienst (6-4-2015)
Reacties?
–
[email protected]