Gemeenschappelijke regelingen. Er zijn er steeds meer. Het gaat om zaken die, in groter dan lokaal verband geregeld worden met een eigen bestuur. Dat klinkt in eerste instantie goed, alleen is de controleerbaarheid van deze organen ver te zoeken, net als het democratische gehalte ervan.
Henk Klösters van D66 Vught bezoekt vergaderingen van samenwerkingsverbanden waar Vught in zit. Ondanks de openbaarheid van de vergaderingen, komt er behalve D66-raadslid Henk niemand op af. Henk doet verslag van vergaderingen van de Omgevingsdienst Brabant-Noordoost (ODBN), de Veiligheidsregio Brabant-Noord en de GGD. Dit keer zit hij weer alleen op de publieke tribune van een vergadering van de ODBN.
Omgevingsdienst is de weg kwijt
Het was of de duvel er mee speelde. Onderweg naar de vergadering bleek deze niet in Bernheze was. Men had zonder dit raadslid te verwittigen alsnog besloten om op de locatie van de ODBN in ’s-Hertogenbosch te vergaderen. Vervelend! Je wordt op deze wijze echt op de proef gesteld om een Algemene Vergadering bij te willen wonen. Nu is niet alleen de ODBN de weg kwijt.
Te laat haakte ik aan, midden in een discussie over het geven van het mandaat. Nog niet iedere deelnemende gemeente heeft het volledige mandaat gegeven aan de ODBN. Het vertrouwen om dat alsnog te doen ontbreekt. Met als resultaat de hakken in het zand, vol op de rem. Niet alle 19 gemeenten accepteren het bestaansrecht van de ODBN. De samenwerking is opgelegd door de rijksoverheid en misschien is dat de reden voor het aanhoudende verzet. Het wettelijk kader is tot op heden de Wet milieubeheer. Maar voor de regionale samenwerking is er tot op heden nog geen wettelijk kader. Het wetsvoorstel Verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving ligt ter behandeling bij het parlement.
Kadernota 2017
De behandeling van de kadernota 2017 staat op de agenda. De opmerkingen die gemaakt worden zijn: de omgevingswet is nog niet helder, de financiering is nog niet duidelijk, is het ziekteverzuimcijfer van 4% wel realistisch, bij gelijkblijvende financiële begroting gaat de gemeenteraad niet instemmen, de voorgenomen bezuiniging zullen moeten worden gehaald.
Een discussie over hoe de kadernota van de ODBN eruit moet zien, levert geen concreet voorstel op. Omdat de vertegenwoordiger van de provincie niet aanwezig is, is er geen meerderheid om te stemmen. Er zijn onvoldoende vertegenwoordigers van de gemeenten op komen dagen, ook de wethouder uit Vught is er niet. Dit is echter niet per se noodzakelijk. De zienswijze op de kadernota is niet formeel geregeld in de gemeenschappelijke regeling, dus ook de gemeenteraad hoeft zich hier niet over te buigen.
350.000 euro tekort
De bijdrage van de provincie gaat verder omlaag. De vraag die op tafel ligt en aan de deelnemers wordt voorgelegd: Is het mogelijk om extra taken naar de ODBN toe te halen? Men is duidelijk op zoek naar extra taken omdat anders een tekort ontstaat van minimaal € 350.000,-. Wat kan de gemeente Vught nog aan taken neer leggen bij ODBN? Mij bekruipt het gevoel dat deze noodkreet neer komt op puur bedelen.
Er is allereerst een verplicht basistakenpakket, dan de verzoektaken, vervolgens de collectieve taken en tot slot de voormalige RMB taken. Deze laatste taken betreffen voornamelijk Het Land van Cuyk. Samengevat: er is een structureel probleem.
Dan maar de hei op
Om uit de impasse te komen wordt voorgesteld een zogenaamde heidag te organiseren met als doel de grondslag waarop de ODBN nu is gebouwd te verbeteren. De probleemanalyse is tijdens deze vergadering door diverse deelnemers kraakhelder op tafel gelegd. Het vaststellen van het uitvoeringsprogramma is wijselijk uitgesteld tot de volgende vergadering. Een reden voor mijn om dan weer aanwezig te zijn.
Zie ook:
–
Wet gemeenschappelijke regeling (Wikipedia)
–
Deel 7 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: afkortingen bij de omgevingsdienst (3-5-2016)
–
Deel 6 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Don’ts bij omgevingsdienst (5-4-2016)
–
Deel 5 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de omgevingsdienst is niet populair (23-12-2015)
–
Deel 4 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: De ODBN is niet populair (9-12-2015)
–
Deel 3 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de GGD (24-4-2015)
–
Deel 2 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de Veiligheidsregio: Broodjes vergadering Veiligheidsregio Brabant-Noord half uur eerder dan gepland (14-4-2015)
–
Deel 1 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: beschamende bijeenkomst Omgevingsdienst (17-2-2015)
–
Weinig vertrouwen in toekomstplannen van de Omgevingsdienst (6-4-2015)
Reacties?
–
[email protected]