Deel 13 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: uitdagingen voor kersverse directeur ODBN

Gemeenschappelijke regelingen. Er zijn er steeds meer. Het gaat om zaken die, in groter dan lokaal verband, geregeld worden met een eigen bestuur. Dat klinkt in eerste instantie misschien best goed, alleen is de controleerbaarheid van deze organen ver te zoeken, net als het democratische gehalte ervan. Henk Klösters van D66 Vught bezoekt vergaderingen van samenwerkingsverbanden waar Vught in zit. Ondanks de openbaarheid van de vergaderingen, komt er behalve D66-raadslid Henk meestal niemand op af. Henk doet verslag van vergaderingen van de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN), de Veiligheidsregio Brabant-Noord en de GGD. Ook dit keer zit hij weer alleen op de publieke tribune van een vergadering van de ODBN.

Uitdagingen voor kersverse directeur ODBN

Gelukkig hij is er weer bij, de vertegenwoordiger van Den Bosch, de grootste gemeente in Noord Oost-Brabant. Hij heeft heel lang zijn gezicht niet laten zien. Heeft dat iets te maken gehad met het feit dat hij destijds niet in het Dagelijks Bestuur werd gekozen? De gedeputeerde zet meteen de toon, hij vraagt aan het begin van de vergadering welke beleidsmaatregelen moeten er genomen worden waar de ODBN aan zou moeten voldoen? Heel duidelijk een open vraag waar de ontevredenheid van de Brabantse gedeputeerde vanaf druipt. De wethouder van de kleinste gemeente merkt op dat het politieke inlevingsvermogen van de ambtenaren te wensen overlaat: waarom niet van tevoren de gemeente verwittigen alvorens te handhaven. Duidelijk een ontevreden wethouder die het in zijn dorp voor het zeggen wil hebben. Het is maar goed dat er een regionaal orgaan is dat probeert onafhankelijk te opereren. Het gezochte antwoord van de voorzitter luidt: er zal een rondje langs de gemeenten worden gemaakt.

Boekel zegt nee

Het verslag van de vorige vergadering wordt door de gemeente Boekel niet goedgekeurd. De wethouder geeft aan dat hij tegen de invulling is van de verplichte collectieve taken. Dat is niets nieuws. Dat heb ik al veel vaker gehoord. De nieuwe directeur geeft een terugkoppeling van zijn eerste honderd dagen. Als beeldspraak gebruikt deze gewezen secretaris van de gemeente Landerd, dat er nog diverse rimpels in de vijver zijn. Zijn binnenkomer is heel sterk: De Dienst is er voor de deelnemers. Hij ziet het als zijn taak om de verbinding naar de deelnemers te verbeteren. Zijn analyse van de temperatuur van de organisatie wordt gepresenteerd. Personeel - Hoog ziekteverzuim onder het personeel, er is nog steeds sprake van een mismatch met mensen op een verkeerde plek. - Een vastgesteld formatieplan ontbreekt, er is veel inhuur. Financiën - Ten aanzien van financiën, het systeem is verouderd en voldoet niet. - Er is nog onvoldoende kennis binnen de organisatie op strategisch gebied, er vinden nog geen fundamentele discussies plaats. Organisatie - Wel veel projecten maar onvoldoende projectmatig werken. - Automatisering oppakken, zeker gezien in het regionaal operationeel kader waarbij steeds meer risico en informatiegericht handelen belangrijker wordt. - Informatiebeveiliging is niet in orde. - Het ontbreekt aan voldoende kennis en omvang van de staf is te gering. - Integraliteit, de bestuurlijke sensitiviteit en daarbij behorende plannen ontbreken. Voor wat betreft deze laatste opmerking is het nogal logisch dat verschillende wethouders er steeds tussen springen. De gedeputeerde heeft achteraf gezien misschien wel een punt. Begroting 2016 - Vooruitlopend op de jaarrekening 2016 meldt de directeur dat er een negatief resultaat is van € 516.000,- De dekking van dit tekort gaat uit de algemene reserve. Dit resultaat is onder voorbehoud van mogelijk nieuwe zaken. Begroting 2017 -De begroting wordt in januari aangeleverd aan het dagelijks bestuur. Het uitgangspunt is dat er op het eind van het jaar op nacalculatie basis zal worden afgerekend met de deelnemers. Kadernota 2018 -Vraagstuk oplossen wat betreft de huisvesting momenteel met twee werplekken. -Expertisecentrum ODBN moet er komen. -Omgevingsbewust handelen. -Duurzaamheid en energie. Strategische agenda Voor de organisatie zijn er drie risico gerichte speerpunten: -Werken aan organisatorische randvoorwaarden. -Cultuuromslag bewerken. -Realisatie van de agenda. Voor de inhoudelijke drie speerpunten waar ODBN voor is opgericht: -Risicorelevante bedrijven. -Veehouderij. -Asbestdaken.

Probleem ODBN

Welk tarief wordt gehanteerd? Is € 79,- per uur te hoog? En dan is er nog de opgelegde bezuiniging die nog niet is gehaald. Er is nog geen sluitende begroting voor 2018. De kersverse directeur heeft een echte uitdaging maar natuurlijk ook de deelnemers aan de vergadering, wie bindt de kat de bel aan. De wethouder van de grootste stad of blijft hij alleen maar toeschouwer net als ik. Zie ook:Wet gemeenschappelijke regeling (Wikipedia) – Deel 12 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: boerenverstand bij de Veiligheidsregio (7-2-2017) – Deel 11 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Overgeslagen bij de OBDNDeel 10 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Innovaties bij de GGD – Deel 9 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Nuttige informatie bij de veiligheidsregioDeel 8 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Weg kwijt bij ODBNDeel 7 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: afkortingen bij de omgevingsdienst – Deel 6 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Don’ts bij omgevingsdienstDeel 5 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de omgevingsdienst is niet populair (23-12-2015) – Deel 4 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: De ODBN is niet populair (9-12-2015) – Deel 3 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de GGD (24-4-2015) – Deel 2 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de Veiligheidsregio: Broodjes vergadering Veiligheidsregio Brabant-Noord half uur eerder dan gepland (14-4-2015) – Deel 1 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: beschamende bijeenkomst Omgevingsdienst (17-2-2015) – Weinig vertrouwen in toekomstplannen van de Omgevingsdienst (6-4-2015) Reacties? – [email protected]