Gemeenschappelijke regelingen. Er zijn er steeds meer. Het gaat om zaken die, in groter dan lokaal verband, geregeld worden met een eigen bestuur. Dat klinkt in eerste instantie misschien best goed, alleen is de controleerbaarheid van deze organen ver te zoeken, net als het democratische gehalte ervan.
Henk Klösters van D66 Vught bezoekt vergaderingen van samenwerkingsverbanden waar Vught in zit. Ondanks de openbaarheid van de vergaderingen, komt er behalve D66-raadslid Henk meestal niemand op af. Henk doet verslag van vergaderingen van de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN), de Veiligheidsregio Brabant-Noord en de GGD. Ook dit keer zit hij weer alleen op de publieke tribune van een vergadering van de ODBN
Voor het eerst een vergadering bij de OBDN die correct verliep
Weer een vergadering van de Omgevingsdienst Brabant Noord bijgewoond. De volgende vergadering vervalt, zo is nu al bekend. En dat ondanks het feit dat onder meer de vertegenwoordiger van Sint Anthonis vraagt om een extra vergadering te plannen om de VTH verordening en de gevolgen daarvan te bespreken. Het gaat hierbij vooral over de kwaliteitscriteria die de provincie eist waaraan voldaan moet worden. ODBN is al een tijd operationeel en het toetsingskader is nog steeds niet inzichtelijk. Sinds 14 april 2016 is de wet VTH in werking getreden waarin de vernieuwing van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) is vastgelegd. Deze wet legt de basis voor de 29 nieuw gevormde omgevingsdiensten. Het is tijd dat de verordening hierop wordt aangepast.
De presentatie van de jaarrekening wordt via hand-outs aan de vergadering uitgereikt. Angstvallig word ik overgeslagen. Men went er blijkbaar niet aan dat een raadslid bij een openbare vergadering van het algemeen bestuur kan aanschuiven. Om nog maar niet te spreken over de bevoegdheden van de gemeenteraad in relatie tot gemeenschappelijke regelingen. Ook de gemeente Vught maakt elk jaar de nodige financiële middelen over aan het orgaan ODBN.
Afvalinzameling
De accountant geeft een afkeurende verklaring op de rechtmatigheid. Er is iets mis gegaan met aanbestedingen die ten onrechte niet Europees zijn aanbesteed. Een van de foutieve aanbestedingen betreft het inzamelen van afval in het Land van Cuijk. Deze activiteit heeft niets te maken met de verplichte deelname van de gemeente Vught aan ODBN. Wordt het niet tijd dat dit onderdeel uit de regeling wordt gehaald en apart gezet wordt zodat alleen de gebruikers van deze afzonderlijke samenwerking er over kunnen besluiten?
De vertegenwoordiger van de gemeente Sint Anthonis wijst op de schriftelijke reactie waarin wordt aangegeven dat niet wordt ingestemd met de jaarrekening.
Realisatie in 2015
Op de vraag van Sint Anthonis waarom er zo’n groot verschil is tussen de begroting en de realisatie wordt opgemerkt dat het al beter is dan de voorafgaande jaren. Afgelopen jaar is met de nodige extra inhuur 60% van de werkzaamheden gerealiseerd. Meer dan 50% is voldoende kan men ook zeggen.
De zorgen blijven voor wat betreft het wegvallen van werkzaamheden voor de provincie die incidenteel zijn. Het verzoek aan de vergadering is om meer dan wenselijk is, een meerjarenprogramma af te spreken met elkaar, zodat effectiever en efficiënter geanticipeerde en georganiseerd kan worden.
Regionaal operationeel kader ODBN 2017-2020.
Wanneer gaat men over tot actie? Is dat n.a.v. een piepsysteem of wanneer er signalen komen van klachten die invloed hebben op de leefomgeving? Geantwoord wordt dat het in ieder geval een programmatische aanpak is. Trouwens hoe men te werk gaat is een bevoegdheid van het College en niet van de gemeenteraad.
Bij de lunch word ik gelukkig niet overgeslagen. A-kwaliteit broodjes krijgen we voorgeschoteld. Het was voor het eerst dat ik een vergadering van ODBN mee heb gemaakt die correct en rustig verliep. Dat alleen al geeft het nodige vertrouwen dat de omgevingsdienst gaat werken zoals het bedoeld is.
Zie ook:
–
Wet gemeenschappelijke regeling (Wikipedia)
–
Deel 10 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Innovaties bij de GGD
–
Deel 9 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Nuttige informatie bij de veiligheidsregio
–
Deel 8 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Weg kwijt bij ODBN
–
Deel 7 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: afkortingen bij de omgevingsdienst
–
Deel 6 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: Don’ts bij omgevingsdienst
–
Deel 5 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de omgevingsdienst is niet populair (23-12-2015)
–
Deel 4 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: De ODBN is niet populair (9-12-2015)
–
Deel 3 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de GGD (24-4-2015)
–
Deel 2 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: de Veiligheidsregio: Broodjes vergadering Veiligheidsregio Brabant-Noord half uur eerder dan gepland (14-4-2015)
–
Deel 1 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: beschamende bijeenkomst Omgevingsdienst (17-2-2015)
–
Weinig vertrouwen in toekomstplannen van de Omgevingsdienst (6-4-2015)
Reacties?
–
[email protected]