Deel 1 van reeks bezoeken aan gemeenschappelijke regelingen: beschamende bijeenkomst Omgevingsdienst

Gemeenschappelijke regelingen. Er zijn er steeds meer. Het gaat om zaken die regionaal geregeld worden, door een eigen bestuur. Klinkt in eerste instantie wellicht goed, maar de controleerbaarheid van deze organen is ver te zoeken, net als het democratische gehalte ervan. D66 Vught gaat de komende tijd verschillende vergaderingen van dergelijke organen waar Vught in zit volgen. De vergaderingen zijn immers openbaar, maar niemand die er op af komt. Vandaag deel 1. D66-raadslid Henk Klösters zat vorige week als enige op de publieke tribune van een vergadering van het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Brabants Noord. “Een beschamende bijeenkomst.”  

Inhoudelijke presentaties vallen in het water door lange poppetjesdans

Ter bescherming van het milieu reguleert de overheid de activiteiten van bedrijven en particulieren. De basis hiervoor is vastgelegd in de Wet milieubeheer. De vergunningverlening, handhaving en toezicht zijn taken die de gemeente Vught heeft ondergebracht bij de regionale Omgevingsdienst Brabant Noord afgekort ODBN. Vught moet hieraan meedoen, net als alle andere gemeenten in de regio Noordoost-Brabant. De ODBN is onlangs opgericht om in regionaal verband er voor te zorgen dat de regels (beter) worden nageleefd. De bestuurders van ODBN kwamen op 11 februari jl. bij elkaar in Den Bosch. Op de agenda stond onder meer een presentatie van SSiB ofwel Samen Sterk in het Buitengebied, maar ook de verkiezing van de leden van het Dagelijks Bestuur. Mijn interesse ging vooral uit naar de presentatie van wat de regionale omgevingsdienst zoal kan doen in het buitengebied.

Gesteggel over vertegenwoordiging in het dagelijks bestuur

Het liep aanzienlijk anders dan ik verwacht had. Ik was getuige van een beschamende bijeenkomst. Meer dan twee uur werd er gesteggeld over wie het algemeen bestuur mag vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur (DB). Om de vergadering vooral goed te laten verlopen was er een dag eerder zelfs een bijeenkomst geweest van de zeven Meierij gemeentes waartoe ook de gemeente Vught behoort. Afgesproken werd dat de wethouder uit Den Bosch zou worden voorgedragen voor het DB als kandidaat namens de Meierij en onze wethouder zijn plaatsvervanger zou worden. Diverse schorsingen gingen aan de definitieve stemming vooraf. Sint-Oedenrode samen met Schijndel, nota Benne beide Meierijgemeente, leidden het verzet tegen Den Bosch. In 2017 vormen ze samen met Veghel de nieuwe gemeente Meierijstad, dat belooft wat. Men pruimde het niet dat de Bossche wethouder werd voorgedragen namens de Meierij. Er moest een extra vertegenwoordiger van een plattelandsgemeente in het DB komen.

Den Bosch weggestemd ten gunste van Sint-Oedenrode

De gemeente Oss was de enige vertegenwoordiger namens de 70.000+ gemeentes en kwam als eerste in het DB. De provincie Noord-Brabant kreeg als meest betalende partij sowieso een zetel. De derde kandidaat werd met een stemming tussen ‘s-Hertogenbosch en Sint Oedenrode glansrijk gewonnen door de laatste: de wethouder kreeg 12 van de 17 stemmen. Geen Bossche vertegenwoordiger in het DB en onze wethouder mag dus nooit als vervanger optreden. Uden werd de vierde kandidaat en Grave completeerde het DB. Als doekje voor het bloeden werd buiten de statuten om de gemeenten Den Bosch en Boekel nog toegevoegd aan het DB. Ze mogen er aanschuiven, maar hebben geen enkele formele bevoegdheid. Heel bijzonder in deze is dat de Boekel helemaal geen zin heeft geregeld gebruik te maken van ODBN. Voor het project Samen sterk in het buitengebied hebben ze al eerder aangegeven dat ze dit liever zelf oplossen. Ze regelen zelf de aanpak van afvaldumping, wild crossen of stroperij in het buitengebied. Dit geldt trouwens ook voor de gemeente Grave. Knap dat juist deze twee plattelandsgemeente in het DB zijn terecht gekomen. De wethouder van Uden werd gekozen tot voorzitter van het DB. De voorgenomen presentaties vielen in het water. Ik kon mijn opgedane ervaring met niemand delen want ik was de enige toeschouwer. ODBN is een goede zaak? [caption id="attachment_2913" align="alignleft" width="300"]Werkgebied ODBN Werkgebied van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN)[/caption]     Zie ook: - Website Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) - Wet gemeenschappelijke regeling (Wikipedia) - Weinig vertrouwen in toekomstplannen van de Omgevingsdienst (6-4-2015)