D66 wil vaart maken met aankoopregeling

De Vughtse aankoopregeling kan wat D66 betreft in gang gezet worden. "We vinden de uitgangspunten terecht", aldus fractievoorzitter Dianne Schellekens tijdens de behandeling in de commissievergadering. "Het gaat erom dat er een vangnet is voor mensen langs het spoor en de N65 die de Vughtse woningmarkt niet verstoort. De uitgangspunten van de regeling zijn op de raadsinformatieavond goed onderbouwd. Vrijwel alle aanwezigen verlieten na de uitleg van de argumenten voor de keuzes in de aankoopregeling met een goed gevoel erover het raadhuis."

Wens van aankoopregeling komt uit de bewoners

De aankoopregeling is uitgewerkt voor en door bewoners langs het spoor en de N65. Vanwege de overlast van de spoorverdieping (gepland 2021-2026) en de ombouw van de N65 (gepland 2019-2021) ging gemeente Vught op zoek naar oplossingen voor mensen die vanwege de werkzaamheden aan weg en spoor vast komen te zitten in hun huis. Aanvankelijk werd ingezet op het zogenoemde 'maatschappelijk makelen en schakelen' (MMS). Het proces van deze regeling (die van onderop in gang is gezet) moest voorzien in maatwerkoplossingen voor aanwonenden. In verschillende sessies en de vele individuele gesprekken bleek echter dat de meeste mensen het liefste in hun huis willen blijven wonen, maar wel een mogelijkheid willen om te vertrekken als ze dat noodzakelijk vinden. Dat werd nog eens onderstreept in de slotconclusie van een onlangs gehouden enquête van Samen voor Vught: er is veel behoefte aan een garantieregeling zoals in Moerdijk en in de provincie Groningen.

Experts van vergelijkbare regelingen zijn ingezet

D66 vindt het een goede zaak dat de gemeente hiermee voortvarend aan de slag gegaan is en de experts heeft ingeschakeld die de regeling in Moerdijk en Groningen in elkaar gezet hebben. Deze regelingen hebben hun succes bewezen, dus het is goed dat de basis is overgenomen. Samengevat komt de regeling op het volgende neer:
  • De Aankoopregeling helpt bewoners die ‘vastzitten’ in hun woning. Het geeft bewoners de zekerheid dat als zij écht weg moeten uit hun woning, zij dat ook kunnen en hun woning wordt opgekocht via de Regeling.
  • De Aankoopregeling biedt een garantie voor de verkoopbaarheid van de woning. De regeling is niet bedoeld als betere alternatief voor verkoop op de reguliere markt of als compensatie voor geleden schade.
  • De Aankoopregeling is zo ingericht dat de woningmarkt blijft functioneren en zo min mogelijk wordt verstoord.
De complete regeling vind je HIER Een overzichtelijke samenvatting (sheets van de presentatie) vind je HIER De gemeente Vught is niet verplicht een aankoopregeling aan te bieden. Dit is een zogenoemde bovenwettelijke regeling. Planschade, onteigening van woningen, huur van deel van tuinen/percelen etc. wordt geregeld vanuit het project. Dat is wettelijk bepaald. De voorgestelde aankoopregeling is bovenwettelijk en daardoor ook heel bijzonder. Bij geen enkel vergelijkbaar project is er eerder zo'n regeling in gang gezet.

Nu pilot met regeling, bijstellen kan altijd nog

D66 wil deze Vughtse aankoopregeling nu in gang zetten. Van de opstellers van de regeling is een overzicht ontvangen met de knoppen waaraan de raad kan draaien. "Knoppen die stuk voor stuk te bediscussiëren zijn, maar die wat D66 Vught in een werkbare stand staan om de aankoopregeling dit jaar te gaan toepassen", aldus Schellekens. D66 gaat liefst snel aan de slag om het pilotjaar te kunnen starten. Voor D66 is het belangrijk om te weten wat de bewoners uit het toepassingsgebied van de regeling vinden. D66 vindt het noodzakelijk dat er wordt gemonitord en dat het college de raad goed op de hoogte houdt en als het nodig is met een aangepaste aankoopregeling komt over een jaar. "We kunnen nu wel vanuit intuïtie, gevoel of partijpolitiek aan allerlei knoppen gaan draaien, maar zonder goede onderbouwing willen we dat niet doen", aldus Schellekens.

Zoek naar overeenkomsten in plaats van verschillen

Het debat in de commissie verliep niet altijd even netjes, laat staat soepel. Het CDA sabelde de regeling in eerste instantie neer omdat de gemeente hier geld aan zou verdienen, wat echt volstrekt ondenkbaar is. Aan het einde van de vergadering was het CDA gelukkig een stuk tevredener met de regeling. De fractie van PvdA-GroenLinks maakte het bont door allerlei eisen aan de regeling toe te voegen, zonder daar een onderbouwing bij te leveren. Het zat de partij duidelijk niet lekker dat de voorliggende aankoopregeling veel uitgebreider, langduriger en bovenal beter doordacht is dan de aankoopregeling die de partij een half jaar terug zelf presenteerde. De suggesties dat er helemaal niets van klopt, zijn dus zeer ongepast, om maar te zwijgen over alle insinuaties die over het college werden geuit. Het was geen reclame voor lokale politiek, waarbij je in dit soort grote zaken er samen uit probeert te komen en op zoek gaat naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Net als bij de besluitvorming van de verdiepte ligging van het spoor en het tracé van de N65 is gebeurd. Dit is niet iets plats als coalitie tegen oppositie, wat helaas nu gesuggereerd werd. Van de oppositie was de SP nog het meest reëel. Die partij zocht naar garanties of alle knoppen in de regeling wel goed staan, maar die zijn niet te geven. Het is onduidelijk hoeveel mensen er gebruik van willen maken en er uiteindelijk ook echt gebruik van maken.

D66 hoopt op raadsbrede steun voor start

D66 hoopt dat de regeling in de komende raadsvergadering vastgesteld kan worden en dat we er snel mee aan de gang komen. Financieel zal het college nog aan de bak moeten om geld vrij te maken en derden te zoeken om mee te financieren. "Maar we hebben altijd gezegd: eerst een plan, dan het geld. En de kaders van de regeling vinden wij goed onderbouwd en bijsturen kan ook na het pilotjaar, wat niet 'droog oefenen' is, maar waarin 25 huizen echt aangekocht kunnen worden. Mochten er nu al kleine veranderingen in aangebracht worden zodat de regeling raadsbreed gesteund kan worden, staan we daar open voor", aldus Schellekens. "Want dat de regeling unaniem wordt aangenomen is ons ook wat waard." Zie ook: - de complete regeling - een overzichtelijke samenvatting (sheets van de presentatie) Samengevat vindt D66: • De aankoopregeling een goed startpunt voor het pilot jaar. • Zorg voor een vangnet • Werk goed samen met de spoorbewoners en geef ze invloed • Benut het pilotjaar om de regeling te finetunen • Bepaal als raad de randvoorwaarden waarbinnen dit gebeurt • Creëer rust voor de spoorbewoner • Verstoor de woningmarkt niet • Leg de raad een op Vught afgestemde regeling voor eind 2017 Reageren? [email protected]