D66 Vught wil dat doorstroming, duurzaamheid en de gevolgen van de spoorverdieping centraal staan in de nieuwe Vughtse woonvisie. Ook moet de markt meer ruimte krijgen voor de ontwikkeling van middeldure huur en zijn er meer levensloopbestendige woningen met zorg nodig. Dat is in een notendop de inbreng van D66 afgelopen donderdag in de commissievergadering waarin alle politieke partijen hun wensen voor de nieuwe visie mee konden geven.
D66 staat voor een woonbeleid dat de wens van burgers honoreert en ze zo veel mogelijk in staat stelt die zelf te realiseren. Vught beschikt over voldoende sociale woningen. In de vastgelopen woningmarkt is scheefgroei ontstaan in de vraag naar en het aanbod van sociale woningen. Bouwen van meer sociale woningen verergert dit probleem alleen maar.
Geef huurders de mogelijkheid om hun huis te kopen
Huurders voelen zich thuis in hun buurt (75%). Ze moeten makkelijker de mogelijkheid kopen hun woning te kopen, zodat ze er kunnen blijven. Levensloopbestendigheid en duurzaam bouwen is voor D66 een vereiste. Daarnaast wil D66 ruimte voor particuliere initiatieven zoals samen bouwen en/of via CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap). D66 wil het mogelijk maken dat mensen, met name ouderen, in groepsverband samenwonen op bijvoorbeeld Voorburg of meer bij voorzieningen als Moleneindplein.
Verder wil D66 meer inzetten op verduurzaming. De grootste slag is te maken bij bestaande woningen, waar al verschillende initiatieven voor opgestart zijn, zoals de Brabantse energiedeal die ook Vught ondertekend heeft. Doel is om in 2050 alle huizen in Vught energieneutraal te hebben, dus dat de huishoudens geen geld meer uitgeven aan energie. Ook bij nieuwbouw leggen we de lat van duurzaamheid hoog. Nadrukkelijk niet door meer regels op te leggen en eisen te stellen, maar juist regelgeving te versimpelen bij energieneutrale of in de toekomst zelfs energieopwekkende woningen. Ook de prijs van leges van degelijke woningen kan omlaag. Stadhouderspark fase II is een uitstekende plek voor een pilot voor energieneutraal bouwen, waarbij niet een grote projectontwikkelaar of woningbouwcorporatie maar de toekomstige bewoners zelf het initiatief en leiding nemen.
Aanwonenden van het spoor helpen
D66 wil dat de gevolgen van de ombouw van het spoor en de N65 speerpunt worden in de nieuwe woonvisie. Verschillende huishoudens worden -welke variant ook gekozen wordt- de dupe van de de spoorverdieping. Aanwonenden die hun huis (al dan niet tijdelijk) uit moeten, moeten adequaat geholpen worden via 'makelen en schakelen'. Hierbij is maatwerk de leidraad. Ook aanwonenden die weg willen omdat ze heel dicht op het (al dan niet verdiepte) spoor komen te wonen, moeten in dit proces meegenomen worden.
Verder wil D66 flexibel wonen voor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) mogelijk maken. Hiervoor zouden op korte termijn al de vele antikraakwoningen in de gemeente ingezet kunnen worden. D66 opperde ook dat op zorgpark Voorburg ruimte kan zijn voor tijdelijke opvang.