Ook in 2012 blijft het voor alle inwoners van Vught lonen om afval te scheiden. Een voorstel van D66 Vught om de maandelijkse vaste kosten voor afvalinzameling in 2012 niet te laten stijgen werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.
Variant A
Het gemeentebestuur had twee varianten voor de komende drie jaar uitgewerkt. In Variant A gingen eenpersoonshuishoudens net zoveel vaste kosten betalen als meerpersoonshuishoudens. Nu betalen eenpersoonshuishoudens ongeveer 62,5% van wat meerpersoonshuishoudens betalen. Mensen die alleen wonen zouden in Variant A opeens fors meer aan vaste kosten gaan betalen. Geen enkele partij in de gemeenteraad bleek daar voorstander van.
Variant B
In Variant B bleef de manier van tarifering ongeveer gelijk aan de methode waarop dat nu gebeurt. Dat wil zeggen dat iedereen een vast maandelijks bedrag aan (vaste) kosten betaalt. Of je iedere kliko nou elke twee weken aan de straat zet of maar één keer per jaar, dat maakt niet uit. Er zat in deze Variant B echter wel een verschil in de manier waarop nu de bedragen vastgesteld zijn. De bedoeling was dat de vaste kosten omhoog zouden gaan en de variabele kosten (bedrag per lediging van een kliko) omlaag. D66 is daar geen voorstander van.
De vervuiler betaalt
De uitgangspunten van D66 zijn helder: het principe ‘de vervuiler betaalt’ is leidend. Inwoners van Vught moeten beloond worden als ze zelf afval goed scheiden. D66 wil dat zij geprikkeld worden tot goed scheiden en daardoor weinig aanbieden, zodat iedereen zelf maximaal invloed heeft op de hoogte van de eigen jaarafrekening. Het laten stijgen van de maandelijkse vaste kosten en het verlagen van de variabele kosten (kosten per keer dan de kliko geleegd wordt) draagt hier niet aan bij.
Verlaging vaste kosten
D66 wil helemaal geen stijging van de vaste kosten. D66 ziet zelfs liever een verdere verlaging van de vaste kosten en een stijging van de variabele kosten. Die discussie gaan we graag aan in de gemeenteraad. Maar voordat we die discussie voeren, willen we niets veranderen aan de methodiek zoals die nu is. Met het voorstel van D66, dat mede ondertekend werd door de fractie van PvdA-GroenLinks, blijven de vaste kosten in 2012 gelijk. De voltallige raad steunde het voorstel. De variabele kosten stijgen hierdoor wel iets. Dat betekent dus dat scheiden blijft lonen.
Discussie
Nog voor de zomer voert de raad een discussie over de manier van tarifering. D66 hoopt dat hiermee de discussie jaarlijks in december terugkeert als de tarieven voor het jaar erop vastgesteld moeten worden, dan ook niet meer nodig is. Het uitgangspunt is voor ons van het grootste belang, daaruit volgt vanzelf het tarief.
Tariefsverlaging
Voor de komende jaren is een vast tarief lastig vast te stellen. De afvalmarkt is enorm in beweging. Afval wordt steeds meer waard; in principe kunnen de tarieven de komende jaren dan ook omlaag. Probleem is dat de gemeenten in deze regio enkele jaren terug een veel te duur afvalcontract heeft afgesloten met (een dochterbedrijf van) Essent. Vught en andere omliggende gemeenten betalen te veel voor het afleveren van afval. De marktprijs voor afval ligt nu zo'n 40% lager. Het gaat om een contract dat destijds voor een lange periode is vastgesteld. Vught zit daar de komende jaren nog aan vast. Dat wil niet zeggen dat die prijs de komende jaren ook zo hoog blijft. Al enige tijd zijn er onderhandelingen aan de gang om het tarief omlaag te krijgen. Vorig jaar lukte het ook al bij het GFT-afval om het (te hoge) tarief tussentijds lager te krijgen. Inzet is nu dat ook het tarief voor het restafval omlaag gaat. Uiteraard gaan de tarieven voor de inwoners van Vught dan ook omlaag; het voordeel gaat niet naar de algemene middelen. En wat D66 betreft gaan dan vooral de vaste tarieven omlaag en niet de variabele.