D66 Vught heeft er vertrouwen in dat de gemeente Vught de drie zogenoemde transities goed kan uitvoeren. Het gaat om drie taken die per 1 januari 2015 overgeheveld worden naar de gemeentes, te weten de invoering van de Participatiewet, de overheveling van zaken uit de AWBZ naar de Wmo en de overgang van de Jeugdhulp van de Provincie naar de gemeente. Op 2 oktober werd in de raad van Vught de regionale beleidsplannen en de verordeningen Jeugdwet en Wmo behandeld. Het derde beleidsplan over de participatiewet komt pas ter behandeling in december in de gemeenteraad.
Naar aanleiding van een onderzoek van het vakblad Binnenlands Bestuur blijkt dat ambtenaren slecht zijn voorbereid op deze nieuwe taken. Er breken spannende tijden aan. Er heerst zelfs in den lande angst of de uitvoering wel goed gaat. Geldt dit ook voor Vught? Daarbij mag ook de vraag gesteld worden: is de wethouder er klaar voor en is ze goed voorbereid? In dit rijtje is deze vraag ook relevant voor het raadslid.
Vught redt het
D66 Vught denkt dat wij het in Vught wel gaan redden. Het is immers voor alle partijen een kwestie van continu door ontwikkelen. "Leren dus en ik geloof dat wij daar in zullen slagen", stelde D66-raadslid Henk Klösters. "We hebben in Vught in de afgelopen jaren een gemiddeld goed resultaat neergezet en de nodige ervaring opgebouwd wat betreft de uitvoering van de oude Wmo. Noemenswaardige excessen hebben zich niet voorgedaan."
Over de uitvoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is D66 minder bezorgd. De nieuwe Wmo is dan wel wezenlijk anders dan de oude Wmo. Het is zelfs lastig om de verschillen tussen de oude en nieuwe verordening inzichtelijk te maken doch het cliëntenbestand is voor het overgrote deel al bekend bij de gemeente. Nieuwe taken die vanuit de Wmo naar de gemeente komen zijn begeleiding, gespecialiseerde dagbesteding en kortdurend verblijf. Naast deze nieuwe taken krijgen we ook te maken met nieuwe doelgroepen.
Nog tijd om te oefenen
De Wmo 2015 wordt in 2016 omgezet in een zogenoemd objectief model. Gemeenten krijgen de tijd om te oefenen. "Jammer dat degene die we hard nodig hebben onvoldoende in de stukken voorkomen", stelde Klösters. "We zijn in afwachting van het beleidsplan Mantelzorg. Het zijn tenslotte de vele vrijwilligers die uiteindelijk de meeste zorg op zich nemen."
Voor D66 Vught is de toegankelijkheid van de nieuwe regeling een belangrijk uitgangspunt. Het blijft een gemis maar ook een uitdaging om de juiste cijfers op tafel te krijgen. Over hoeveel personen hebben we het? D66 heeft al eerder in de commissievergadering aandacht gevraagd voor een goede communicatie, de nodige privacybescherming en extra aandacht voor de rol van de vele ZZP'ers binnen de zorg.
Grootste zorg is de jeugdzorg
D66 maakt zich de meeste zorgen over de knelpunten bij de jeugdzorg. Bij de jeugdzorg is geen echte gemeentelijke ervaring voorhanden en lift Vught mee in een groter geheel van 18 gemeenten. Uitgangspunt is om gezamenlijk de verwachte knelpunten te tackelen. Knelpunten als het niet adequaat reageren, de verkeerde beslissingen nemen. "Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor kind en ouders", aldus Klösters. "Hier geldt niet: van je fouten moet je leren. We moeten als gemeente dan ook alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat het echt misgaat."
Een van de speerpunten voor D66 in 2015 is een goede uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet en de nieuwe Wmo. Het uitgangspunt hierbij is dat de inwoners van Vught vooral aangereikt krijgen hoe ze een beroep kunnen doen op de eigen kracht en hoe we als samenleving meer oog krijgen voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Klösters: "Wel stellen we hierbij samen met het College, een heldere kwaliteitsnorm: niemand in Vught mag tussen wal en schip belanden. Dat willen we niet."
Groeiende uitgavenpatroon in de zorg is niet vol te houden
Waarom denkt D66 Vught dat het in Vught toch gaat lukken met de transities? Het beroep dat de gemeente doet op de zelfredzaamheid van burgers in Vught zal niet tevergeefs zijn. D66 gaat er immers van uit dat in het algemeen men in Vught begrijpt dat het huidige groeiende uitgavenpatroon in de zorg niet is vol te houden.
Bij monde van de wethouder Heijboer gaf het College aan dat het een zoektocht is die gepaard zal gaan met vallen en opstaan. Centraal staan de mensen waar het omgaat. Ondanks alle onzekerheden en alles wat er nog moet gebeuren, staat Vught op 1 januari a.s. klaar om mensen met al hun vragen te ontvangen: iedereen wordt gehoord en krijgt zo snel mogelijk antwoord.
Zie ook:
-
Column Henk Klösters: 'De kleindochter van Cis'