Een week na de plotselinge bekendmaking van het faillissement van Pantein-Vivent, is het gelukt de huishoudelijke hulp voor de Vughtse klanten van Pantein-Vivent elders onder te brengen. Vught gaat dat doen bij de aanbieders waar Vught al zaken mee doet: IVT en Vughterstede. Bovendien gaat Tzorg een deel van het klantenbestand overnemen. D66 is verheugd over deze snelle en adequate manier waarop het college heeft weten te handelen.
Stap verder gegaan
D66 vindt het een goede zaak dat Vught vorig jaar al bij het afsluiten van nieuwe contracten met aanbieders van huishoudelijke zorg een stap verder is gegaan. Er zat namelijk een zorgaanbieder op achterbank om in te springen als een van de gecontracteerde partijen de afspraken niet kan nakomen. Helaas is dat door het faillissement van Pantein-Vivent al nodig en zorgt deze afspraak ervoor dat er snel tot een oplossing is gekomen. Vught trok hierin samen op met Boxtel, Schijndel en Sint-Michielsgestel.
Huishoudelijke hulp gaat door
Iedereen die nu huishoudelijk hulp via de gemeente krijgt, ontvangt die ook gewoon krijgt vanaf 1 februari. D66 gaf de wethouder mee dat geprobeerd moet worden dat iedereen de bekende en vertrouwde hulpverlener kan behouden. D66 is dan ook blij dat er voor iedereen waaraan dat toegezegd is huishoudelijk hulp is en dat ook nog een oplossing is gekozen waarbij burgers de hen vertrouwde hulp in de meeste gevalle kunnen houden. Tevens draagt deze oplossing ook bij aan het behoud van lokale en regionale werkgelegenheid.
Gemeenten niet betrokken bij oplossing
D66 is not amused over de manier waarop stille bewindvoering is ingezet door de curator van Pantein-Vivent. De gemeente is verantwoordelijk voor het bieden van huishoudelijke hulp aan burgers om zo hun zelfstandigheid te ondersteunen. Het is dan ook op zijn minst vreemd te noemen dat de gemeente niet direct geïnformeerd over de stille bewindvoering en daarmee niet de kans kreeg om mee te werken aan een oplossing, zeker omdat bekend was dat de gemeente een partij op de achterbank had. D66 vindt dat hier een route gekozen had kunnen worden door Pantein-Vivent die meer van maatschappelijk verantwoord ondernemen getuigt, dan de betrokken gemeentes onder geheimhouding voor een door hen voorgekookte deal met ZuidZorg te laten tekenen. De wethouder gaf aan dat ze zich 'belazerd' voelde. Dat gevoel hadden werd in de gemeenten in de regio breed gedragen; geen enkele gemeente in Noordoost-Brabant gaf aan in ze te willen met het voorgestelde bedrijf van de curator.
Hoog ziekteverzuim, hoog salaris in de top
D66 heeft geprobeerd zich een beeld te vormen van de financiële situatie van Pantein in het recente verleden. De cijfers geven aan dat de topbestuurder van Pantein in 2013 bijna 2 ton opstreek. Als D66 dan op grote lijnen kijkt naar wat de cijfers vertellen is de vraag of dat past bij de geleverde prestaties. We zien 15% ziekteverzuim, te hoog ingeschaald personeel en vreemde afboekingen door een avontuur met een zorghotel. Een financieel jaarverslag over 2013 waarin een rookgordijn wordt opgetrokken in plaats van dat transparant wordt weergegeven hoe Pantein de maatschappelijke middelen verantwoord besteed aan zorg en huishoudelijke hulp.
Zorg dichtbij
D66 Vught is voorstander van zorg die dicht bij burgers georganiseerd wordt. We hopen dat burgers de handen ineen slaan en het initiatief nemen om zorg en huishoudelijk hulp te verbinden. Leg de regie zoveel als mogelijk neer bij de burger die zorg en hulp nodig heeft.
Zie ook:
-
Vught voelt zich belazerd door thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent (incl video) (Omroep Brabant 20-1-2015)