D66 stemt in met woonvisie: meer middeldure huur en koop, meer doorstroming en verduurzaming bestaande woningen

D66 heeft ingestemd met de woonvisie. De topprioriteiten van D66 op het gebied van woningbouw komen hierin volgens de fractie goed naar voren. "Meer doorstroming, dus meer middeldure huur en koop bouwen, scheefwonen sociale huurwoningen tegengaan en verduurzamen van de huidige woningvoorraad, ook particuliere woningen", aldus D66-fractievoorzitter Birgit Cordes.  

D66 wil meer (middel)dure huur

Voor D66 is doorstroming al jaren hét motto als het gaat over de woningmarkt. Voor het vergroten van mogelijkheden tot doorstroming zijn middeldure koop- en huurwoningen nodig. Middeldure huur, waarmee doorstroming het beste op gang komt, is er nauwelijks. Dat komt onder andere doordat de sociale woningmarkt de afgelopen jaren die ontwikkeling heeft afgeremd en dat nog steeds doet. Huurwoningen met een hoge(re) marktwaarde worden voor minder geld verhuurd door woningcorporatie Woonwijze. Voorbeeld: voor het type woning waar 1000 euro huur voor gevraagd kan worden, vraagt de corporatie slechts 700 euro. Ontwikkelaars gaan in zo'n marktsituatie geen middeldure huurwoningen bouwen. "De noodzaak voor iemand om uit een woning van 7o0 euro te vertrekken terwijl die eigenlijk 1000 euro waard is, is er niet. D66 wil dat corporaties reële huurprijzen vragen dus! Zodat iemand in een woning van 700 er echt op vooruit gaat als hij/zij een woning van 1000 euro gaat huren," aldus Cordes.

D66 wil meer middeldure koop

Ook middeldure koop helpt de doorstroom op de woningmarkt. In de commissievergaderingen ging het vaak over een theoretisch tekort van sociale huurwoningen. Theoretisch omdat woningen er wel zijn maar veel huizen worden bewoond door mensen voor wie de sociale huurwoningen niet bedoeld zijn. De zgn. scheefwoners, die een hoger inkomen hebben en geen recht meer hebben op een goedkoop huurhuis. Dus niet meer sociale huurwoningen maar andere woningen. De Vughtse woningmarkt toonde zeer recent aan dat er pas echt behoefte is aan middeldure koop. Neem de laatste inschrijving voor woningen in het Stadhouderspark. De interesse daarin was ongekend groot: er waren maar liefst 175 gegadigden voor 30 (middeldure) woningen. Mensen die daar naartoe verhuizen laten weer een kleinere woning achter en ook zo komt de doorstroming op gang. Cordes: "Wij willen dat er in de rest van de ontwikkeling op Stadhouderspark vooral middeldure koopwoningen komen."

Verduurzaam de woningvoorraad

Voor D66 is er sprake van een trage verduurzaming van de woningmarkt. We moeten een versnelling omhoog. Goed dat stappen gezet zijn met de ondertekening Brabant woont Slim (voor het verduurzamen van particuliere woningen). Dit najaar krijgt Vught een energieloket dat het makkelijk maakt om huizen te verduurzamen. Veel mensen willen dat wel doen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Via het loket (in feite een website) krijg je advies en een stappenplan. Alle werkzaamheden worden door aangesloten Vughtse bedrijven gerealiseerd. Verduurzamen van bestaande woningen wordt dus een stuk makkelijker. Ook ondertekende Vught de Brabants Deal 'nul op de meter' voor sociale woningbouw. Naast deze akkoorden heeft Vught een actieve energiecorporatie VET. Ook zij spelen op tal van plekken een belangrijke rol als het gaat om verduurzamen van woningen en hebben ambitieuze plannen voor de toekomst.

Tijd voor een normale relatie met de directie van Woonwijze

D66 steunde de oproep aan het college om snel aan tafel te gaan met de Raad van Toezicht van Woonwijze. De relatie tussen de gemeente en de directie van Woonwijze verloopt al jaren uiterst stroef. Door de jaren heen, ook toen andere politieke partijen in de coalitie zaten was de samenwerking al nagenoeg onmogelijk. Door bijvoorbeeld het niet nakomen van afspraken, het frustreren van ontwikkelingen in de gemeente en het schofferen van gemeenteraadsleden via social media. Cordes: "Naast dat het onnodig is en erg jammer hebben gemeente en Woonwijze elkaar gewoon keihard nodig. Bij de maatschappelijke opgaven waar we voor staan, zowel bij de opvang van vluchtelingen als bij MMS oftewel het maatschappelijk makelen en schakelen. Een goede relatie tussen Woonwijze en de gemeente Vught is dan ook essentieel. Dat het kan blijkt in de regio, waar vrijwel overal goed wordt samengewerkt tussen gemeenten en corporaties." D66 is benieuwd naar de uitkomsten van het gesprek met het college met de Raad van Toezicht van Woonwijze en de terugkoppeling van het college. Zie ook: - Raad unaniem: salarissen Woonwijze en Kentalis binnen de norm en zonder maximale overgangsregelingen (30-6-2016)