D66 neemt inspraak wél serieus
Er is maar één partij van de inspraak en dat is D66. En dat D66 de afgelopen jaren in Vught gemist werd, is inmiddels helaas wel duidelijk geworden. Talloze voorbeelden zijn er de afgelopen bestuursperiode waarbij inwoners compleet genegeerd werden of erger nog: inspraak werd beloofd, maar de belofte werd niet nagekomen. Zo vlak voor de verkiezingen dient zich een nieuwe groep aan waarmee blijkbaar ‘ongehoord’ is omgegaan: een groep bewoners van de Kampdijklaan. Inspraak is beloofd bij de bouw van een rotonde, maar het gemeentebestuur heeft daar geen behoefte aan. De wethouders weten wel wat goed is en beginnen volgende maand met de bouw ervan. Wethouder Brands deze week in het Brabants Dagblad: “Dit is de juiste keuze.”
95 procent
Mooie woorden over de afgelopen bestuursperiode, vooral van diezelfde wethouder Ben Brands, tevens lijsttrekker van PvdA-GroenLinks. Meermalen opperde hij voldaan dat 95 procent van het bestuursakkoord gerealiseerd is. Toch knap, als je berekent dat er van de hele inspraakparagraaf helemaal niets terechtgekomen is. En alleen al die paragraaf is meer dan 5 procent van het hele akkoord. Het bestuursakkoord kreeg zelfs de titel mee ‘Besturen met betrokkenheid’. Helaas was die betrokkenheid regelmatig ver te zoeken en domineerden soms zelfs dogma’s.
Grondwet
Het is jammer dat SP, PvdA/GroenLinks en CDA niets van de inspraakparagraaf waargemaakt hebben. De plannen waren ambitieus genoeg en ze klonken eerlijk en oprecht, maar ze bleven vier jaar lang in de kast liggen. Maar wat veel erger is, is dat die drie partijen nu vlak voor de verkiezingen beweren dat de inspraak juist wél heel goed geregeld is. ´De inspraak is allemaal wettelijk vastgelegd´, zei CDA-lijsttrekker Mirelle van Gemert onlangs in een van de debatten op Radio Avulo FM. Moeten we er trots op zijn dat Vught zich aan die wetten houdt? Als het allemaal wettelijk geregeld is, hoeft het toch ook niet in een bestuursakkoord? De grondwet ben ik ook niet tegengekomen.
Kaders
De SP doet er nog een schepje bovenop. Vughtenaren moeten volgens die partij niet redeneren dat als bijvoorbeeld een hele wijk tegen een op dogma’s gebaseerd bouwplan is, dat ze ook hun zin krijgen. ‘Wij zijn er als raad om de kaders te stellen’, zei SP-lijsttrekker Henri Swinkels in datzelfde debat. Dat is maar deels waar. Swinkels vergeet namelijk dat hij er óók als volksvertegenwoordiger zit. Hij zit er voor de belangen van álle inwoners van Vught. En als je dat serieus neemt, luister je naar je inwoners en verschuil je je als gemeenteraadslid niet achter je kaderstellende functie.
Anders
Dat kan anders, dat moet anders. D66 gaat uit van de eigen kracht van mensen; de beste ideeën komen van mensen zelf. Kennis over leefomgeving zit bij mensen in de wijken zelf, niet bij ambtenaren in het gemeentehuis. Profiteer ervan! Vóórdat de gemeente een plan maakt, dient de gemeente eerst naar de betrokkenen te gaan. Die opmerkingen, ideeën en suggesties kunnen bouwstenen zijn voor een eerste plan dat dan sowieso al op enig draagvlak kan rekenen. Dat klinkt op de korte termijn wellicht wat tijdrovend, maar dat betaalt zich op de langere termijn dubbel en dwars terug. Mensen, wijken, je neemt ze serieus en zorg ervoor dat Vught nou eens wat minder zaken bij de Raad van State hoeft te voeren. Dát zou voor Vught pas tijdwinst en een hoop geldbesparing opleveren.
Afrekenen
D66 Vught neemt iedereen serieus, niet alleen de (denkbeeldige) achterban, is wars van dogma’s en staat altijd open voor argumenten. Daar kan iedereen ons niet alleen over vier jaar op afrekenen, maar ons de komende jaren ook altijd op aanspreken en ter verantwoording voor roepen.
Fons Potters
Kandidaat-raadslid