D66: maatschappelijk makelen en schakelen niet beperken tot opkoopregeling

Het helpen van mensen die gedupeerd zijn vanwege de verdieping van het spoor of de aanpassingen aan de N65, mag zich niet beperken tot een opkoopregeling. Dat gaat zelfs lijnrecht in tegen de motie die de raad in december unaniem heeft aangenomen. "Alleen een opkoopregeling zou heel karig zijn en levert bovendien geen maatwerk", stelde D66-fractievoorzitter Birgit Cordes donderdag in de raadsvergadering als reactie op een opkoopregeling waar PvdA-GroenLinks mee kwam. Het plan van PvdA-GroenLinks was een regeling waarbij iedereen langs het spoor of de N65 zijn huis kan verkopen aan de gemeente. Het bedrag is gelijk aan de marktwaarde van de woning in het scenario dat er geen ontwikkelingen langs spoor en N65 zouden zijn. Iedereen zou dan de keuze hebben: blijven of vertrekken. "Dat is enerzijds totaal geen maatwerk en aan de andere kant wordt de markt totaal niet benut", aldus Cordes. "De tijd dat de gemeente alles maar moet oplossen en een risico van 8,5 miljoen kan dragen ligt ver achter ons".

D66 wil wél dat de markt meedoet

D66 wil meer mogelijkheden dan alleen een opkoopregeling. Een grote groep gedupeerden is daar namelijk helemaal niet mee geholpen. Bovendien doet de markt zijn werk. Veel huizen blijken in de praktijk veel minder onverkoopbaar dan PvdA-GroenLinks en het CDA klakkeloos aannemen. Deze oppositiepartijen spraken tijdens de raad ongefundeerd over 'verkopen voor een belachelijk lage prijs', terwijl er recent tal van voorbeelden zijn van huizen in de spoorzone die de afgelopen maanden voor een reële prijs zijn verkocht. Meest illustratief is de Isabellastraat (zijstraat Loonsebaan, bij de spoorovergang) waar de afgelopen drie maanden drie huizen voor nagenoeg de vraagprijs verkocht werden. "En inderdaad, sommige huizen die voor de hoofdprijs te koop staan, worden niet verkocht. Maar dat geldt niet alleen in de spoorzone", aldus Cordes.

D66 wil maatwerk

Naast de markt (de gewone huizenmarkt maar ook projectontwikkeling en investeerders van buiten) wil D66 beter kijken naar de behoefte van aanwonenden en ze meer maatwerk bieden. Veel gedupeerden hebben niets aan een opkoopregeling. Zoals diegene wiens huis ‘onder water staat’ zal geen gebruik maken van een opkoopregeling. Er zijn wel tal van andere mogelijkheden voor zo'n situatie. "Dat is ook precies wat wij van maatschappelijk makelen en schakelen verwachten, namelijk een breed pakket aan mogelijke oplossingen, zoals huizenruil, CPO of tijdelijk verhuizen", aldus Cordes. "En ja, daar zit óók eigen initiatief en verantwoordelijkheid bij."

Eerst en plan, dan pas geld

Wethouder Fons Potters benadrukte dat er eerst een plan moet komen en mocht dat nodig zijn, daarna het geld. Het plan komt (zoals eerder aangekondigd) in het najaar en het college gaat niet op voorhand middelen bestemmen. Immers, waarom zou er geen geld in het totale budget van ruim 600 miljoen euro gevonden kunnen worden? En als er geld nodig is dan steunt D66 het college dat zegt, dat het ondenkbaar is dat daarvoor alleen Vught aan de lat staat. Het is een besluit van het Rijk, dus de negatieve gevolgen daarvan moet Vught niet in haar eentje hoeven op te lossen. Los van de inhoud was het signaal overbodig dat PvdA-GroenLinks heeft afgegeven en zelfs gevaarlijk qua verwachting. De overgrote meerderheid van de raad stemde tegen het voorstel en wacht liever het totaalplan af dat in het najaar naar de raad komt.