D66 blij met nieuwe aanpak van de N65

D66 is verheugd over de nieuwe plannen voor de N65 in Vught. De nieuwe plannen betekenen een langer stuk verdiepte ligging doordat de N65 bij de Martinilaan-De Bréautélaan de grond in gaat, zicht op extra aansluitingen bij de Helvoirtseweg en de besparing van natuur omdat 'Vught-West' niet doorgaat. "Er is heel goed geluisterd naar de motie die onlangs unaniem is aangenomen in de gemeenteraad. De plannen sluiten veel meer aan bij de uitgangspunten waarmee we de gemeente, burgers en belangengroepen destijds begonnen zijn, namelijk de N65 de grond in", aldus D66-fractievoorzitter Birgit Cordes. "Bovendien houden we zicht en de mogelijkheid dat de N65 in Vught op termijn helemaal verdiept aangelegd kan worden."

Martinilaan-De Bréautélaan

Hier gaat de N65 tóch de grond in. Dat is forse winst ten opzichte van eerdere plannen. Hier zou óf een fietstunnel onder de N65 door komen óf een zogenoemde auto-fietsstraat, waarbij de N65 drie meter de lucht in zou gaan en de fietsers en de auto's (auto te gast) eronderdoor. Beide opties hadden grote nadelen: alleen een fietstunnel zou betekenen dat Vught-Noord een belangrijke autoverbinding zou missen met het Moleneindplein. De auto-fietsstraat was weliswaar functioneel een goede optie, maar ruimtelijk gezien niet gewenst: de N65 zou er de lucht in gaan en dat gaat tegen het oorspronkelijke uitgangspunt (verdieping) in. Het zou bovendien de complete verdieping van de N65 in de toekomst in de weg staan. Nu de N65 op die plek de grond in gaat er een zeer veilige oversteek voor fietsers komen: niet langer meer de drukke N65 over waar vele tientallen auto's en vrachtwagens elke dag door rood rijden, maar over de weg heen. Ook autoverkeer kan gebruik blijven maken van de oversteek. De aansluitingen op de N65 vervallen op die plek, zoals altijd al de plannen waren.

Helvoirtseweg-Kennedylaan

Hier gaat de N65 volledig de grond in. In de aanvankelijke plannen was ook nog de mogelijkheid dat de N65 slechts half-verdiept aangelegd zou worden. Dat zou betekenen dat de overgang enkele meters boven het huidige maaiveld gemaakt zou worden. In de oorspronkelijke plannen zouden er geen aansluitingen zijn voor auto's. Deze kunnen dan dus wel over de N65 heen, net als fietsers, maar verkeer kan er niet op of af. Nieuw is dat er onderzocht wordt of hier een halve aansluiting gerealiseerd kan worden. Een halve aansluiting betekent dat autoverkeer vanaf de Helvoirtseweg/Kennedylaan de N65 op kan richting Helvoirt/Tilburg en dat automobilisten uit de richting Helvoirt/Tilburg de N65 af kunnen slaan naar de Helvoirtseweg/Kennedylaan. Onderzocht wordt ook of de huidige op- en afritten Olmenlaan en Rembrandtlaan in stand kunnen blijven en ingepast kunnen worden. Samen zouden zij dan een andere halve aansluiting zijn, maar dan de andere kant op. Hiermee ontstaan in Vught in een straal van enkele honderden meters een extra aansluiting op de N65. Deze extra aansluiting is zeer gewenst, omdat het vervallen van de aansluitingen op de N65 bij zowel Martinilaan/De Bréautélaan als bij de Helvoirtseweg/Kennedylaan veel extra verkeer in Vught veroorzaakt dat een weg zoekt naar de N65. Niet alleen hoofdwegen maar ook verschillende andere straten krijgen dan veel extra verkeer te verwerken.

Vijverbosweg-Boslaan

Hier wordt de kruising verbreed. Er komen meer opstelstroken. Een verdiepte ligging was hier financieel niet haalbaar. Echter, de maatregelen die nu genomen worden staan een verdiepte ligging op termijn niet in de weg. Het vastgoed dat nu opgekocht wordt zou immers ook bij een verdiepte ligging opgekocht moeten worden. Niets doen aan dit kruispunt was geen optie. Het verkeer zou vastlopen en de file die nu iedere dag in de spits tussen de A2 en de Helvoirtseweg/Kennedylaan staat, zou daarmee verplaatst worden naar de bebouwde kom van Vught, waarmee de leefbaarheid fors verslechtert. De extra aansluitingen bij de Helvoirtseweg/Kennedylaan en de Olmenlaan/Rembrandtlaan zou de verkeersdruk voor de omgeving van dit kruispunt kunnen verzachten. Het verplaatsen (uitplaatsen) van de aansluiting naar buiten de bebouwde kom gaat niet door. Het plan wat er lag was het doortrekken van de Loonsebaan naar de Groenewouddreef. De Vijverbosweg  zou in de huidige scherpe bocht bij de IJsvogel doorgetrokken worden naar dat nieuwe kruispunt op de N65 bij de Groenewouddreef. Verkeerskundig was het een te verdedigen optie, maar gezien de forse ingrepen in natuur en milieu niet realistisch. Dat werd onderstreept op een inspraakavond, waar vrijwel iedereen zich keerde tegen deze variant. De fractie van D66 is zeer te spreken over de nieuwe aanpassingen. "We zagen het een paar weken terug nog somber in, maar met dit pakket kunnen we zeker uit de voeten", aldus Cordes. "Maar we blijven gaan voor een volledig verdiepte N65 in Vught. Dat ligt nu nog niet binnen de mogelijkheden, maar we schrijven die optie beslist niet af." De werkzaamheden aan de N65 beginnen na 2020. De komende jaren wordt gebruikt voor de planstudiefase. Zie ook:D66 Vught: voorliggende plannen N65 te ver afgedwaald van oorspronkelijke doelstelling (8-12-2015) - Informatiepagina Rijkswaterstaat download