D66 blij met hogere ambities op afvalscheiding en streeft naar afvalloos Vught in 2030

D66 is blij met de hogere ambities op afvalscheiding, die de gemeenteraad onlangs vaststelde. We doen het in vergelijking met omliggende plaatsen op dit moment al erg goed, maar D66 wil ernaar streven dat Vught in 2030 afvalloos is. "En dat kan, want vrijwel al ons afval is een grondstof en bestaat er in de toekomst in feite geen afval meer", aldus D66-raadslid Dianne Schellekens. Afvalloos worden betekent dat er nauwelijks restafval overblijft voor verbranding. We doen daarmee in Vught mee aan de circulaire economie die gericht is op hergebruik, recyclen en biologisch afbreekbare materialen en dat alles met hernieuwbare energie. De aanpak voor de afvalinzameling speelt in op de ontwikkelingen afval inzamelen en afval scheiden. Het zorgt voor het faciliteren van onze inwoners, voor een goede afweging tussen service leveren en afvalwagens laten rijden (duur, onveilig en niet goed voor het milieu). D66 is voorstander van dit plan omdat het voorziet in het beoogde doel: een duurzame en financieel efficiënte afvalinzameling met een hoog service- en scheidingsniveau. Dat is ook zo opgenomen in het coalitie akkoord.

Van afval naar grondstof

D66 is ambitieus en om afvalloos te worden is het belangrijk om de juiste stappen te zetten, ambitie scherp te stellen en in te spelen op de ontwikkelingen in afvalscheiding. Dit doe je door in te zetten op een hoog serviceniveau van gescheiden en natuurlijk zoveel mogelijk stromen scheiden. Flexibel meebewegen met nieuwe scheidingsmogelijkheden die er zijn en dit opnemen in contract met afvalstoffendienst. De vervuiler betaalt en daarom wil D66 vastrecht verlagen en restafval duurder maken. Dat is de afgelopen jaren al in verschillende stappen gerealiseerd. Het succes van de afvalinzameling en vooral het scheiden van afval ligt bij onze inwoners. Zij doen dat nu al goed van we zitten nu op 117 kg per persoon en het landelijk gemiddelde ligt op 250 kg per persoon. D66 ziet het als de uitdaging het afval scheiden zo goed te faciliteren dat er nauwelijks restafval overblijft. Hoe faciliteren we het scheiden thuis ondersteund door ophalen aan huis, inleveren in de wijk of bij winkelcentra en natuurlijk op de milieustraat.

Creatief inzamelen en scheiden

Schellekens stelde in de raadsvergadering dat er allerlei acties te bedenken zijn met afval. "Bijvoorbeeld een zwerftas die je vol inlevert bij de IJzeren Man in ruil voor een kopje koffie of het aanbieden van compostvaten voor in de achtertuin. Of het voorstel van mevrouw van Weert om te kijken naar het bij elkaar zetten van afval zodat de vuilniswagen niet meer bij elk huis remt en optrekt. Er zijn veel beproefde en succesvolle voorbeelden beschikbaar rond afvalinzameling en scheiden", aldus Schellekens.

100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij

D66 heeft aan de raad voorgesteld om een proef te doen: 100 gezinnen 100 dagen 100% afvalloos. Om inwoners te betrekken en bewust te maken, en nog belangrijker zeer leerzaam voor de Vughtse aanpak. Hoe helpen onze inwoners de gemeente aan een afvalinzamelingsysteem dat bij Vught past en restafval reduceert. 100-100-100 wordt goed gefaciliteerd via een landelijk platform en zorgt voor verlaging van kosten als de gemeente daardoor de Vughtse aanpak beter kan inregelen, gedragen door inwoners. Een voorstel van D66 om deze proef te gaan doen, mede ingediend door CDA, PvdA-GL en SP, werd raadsbreed aangenomen.

De belangrijkste veranderingen per 1 januari 2017 in een notendop

  • rest- en groenafval wordt eens in de vier weken huis aan huis opgehaald
  • glas/blik wordt eens in de vier weken opgehaald
  • plastic/drankkartons wordt eens in de twee weken opgehaald
  • papier wordt eens in de twee weken opgehaald
  • milieustraat gaat langer open
  • gemeente gaat zelf textiel inzamelen
  • meer mogelijkheden voor social return op de milieustraat
  • afvaltarieven voor huishoudens gaan omlaag (pas in december wordt bepaald hoeveel precies)