D66: alle conclusies en aanbevelingen Armoede Overleg Vught overnemen

Het gemeentebestuur moet alle conclusies en aanbevelingen in het rapport 'Armoede in Vught' van het Armoede Overleg Vught overnemen. Dat bepleitte D66 Vught bij de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. D66 Vught en Gemeentebelangen dienden een motie met die strekking in. D66 gaat uit van de eigen kracht van mensen en de eigen kracht van Vught. D66-fractievoorzitter Fons Potters: "En die hebben we op velerlei gebied. Neem nou het Armoede Overleg Vught, dat ons enkele dagen terug met het rapport ‘Armoede in Vught’ stuurde. Goed, helder verhaal, gericht op oplossingen en vooral hoe je het beste die oplossingen kunt bereiken."

Maatwerk

Armoede staat volgens D66 voor het moment dat je het niet op eigen kracht meer kunt. Die groep inwoners van Vught -die uit alle geledingen komen- hebben een zetje nodig en daar moet de gemeente voor staan. Potters: "Het armoederapport geeft een knappe, slimme weergave over hoe we de armoede in Vught nog beter kunnen aanpakken. Met al die samenwerkende instanties, voor maatwerk zorgen, met de gemeente als regisseur." D66 Vught wilde daarom het armoederapport niet alleen ter kennisgeving ontvangen, maar onderdeel uit laten maken van het sociale beleid. Het behouden van het sociale gezicht van Vught is niet voor niets speerpunt van deze coalitie.

Overbodig

In het debat dat volgde bleek dat meerdere partijen moties hadden over armoede, zij het niet zo verstrekkend als de motie van D66 en GB. Sommige partijen kwamen nog het verzoek voor het instellen van noodfondsen. D66 acht die overbodig, omdat het beleid en de aanpak veel belangrijker is dan het geld. Er is nu geld, vorig jaar was er geld genoeg en als er extra geld nodig driegt te zijn, informeert het gemeentebestuur de gemeenteraad, zodat naar extra middelen gezocht kan worden. Bovendien gaat het hele rapport niet over geld; het is helemaal geen onderdeel in de conclusies en aanbevelingen. Uiteindelijk werd de motie aangevuld met het verzoek dat bij alle schrijnende gevallen oplossingsgericht te werk gegaan wordt. De aangepaste motie werd door alle partijen ingediend en uiteraard gesteund.