Column Henk Klösters: Sociale duurzaamheid

De gemeente Vught kent enkele initiatieven die Vught in de afgelopen jaren op de kaart hebben gezet. De kracht van kleinschaligheid zou je het kunnen noemen. Neem het initiatief om als kleine gemeenschap zelf een eigen glasvezelnet aan te leggen. Helaas leek dit te mislukken. Er kwam een kink in de kabel tussen de initiatiefnemer, een Vughtse ondernemer en een plotseling afhakende woningbouwcorporatie. Het glasvezelnetwerk is er via een omweg toch gekomen. Met het initiatief om een van de vier landmarks te behouden ging het weer bijna mis. Zonder hulp van de woningcorporatie wordt de Petruskerk gelukkig toch behouden.
Energiekosten De ergernis die bij mij ontstaat over de wijze waarop de grote energiemaatschappijen opereren vraagt om actie. We moeten zelfs extra gaan betalen voor vervuilende kolencentrales. Als men alles op zijn beloop laat, betalen de huurders bij een woningbouwcorporatie over enkele jaren maandelijks beduidend meer aan energiekosten dan aan huurkosten. 
Energieopwekking Er is een energierevolutie nodig. Hoe kun je ervoor zorgen dat we niet blindelings worden overgeleverd aan de grote Europese energiemaatschappijen? Ligt hier niet een uitdaging om middels een burgerinitiatief zelf de handen uit de mouwen te steken voor een beter klimaat. Olie, de fossiele brandstof, levert een verhoogde CO2-emissie op. Elektrische auto’s is nog lang geen gemeengoed en de productie van deze auto’s moet schoner. Onze gasvoorraad raakt op. Als we geen actie ondernemen naar alternatieven gaan we na olie en gas gewoon weer over op kolencentrales. De kolenvoorraden in de wereld zijn immers onuitputtelijk. 
Kernenergie En dan is er nog de kernenergie. Het stoppen met kernenergie staat al op de agenda bij twee grote industrielanden. In Duitsland onder invloed van de Groenen en in Japan onder invloed van een tsunami. Als ons klimaat ons dierbaar is moeten we meer gebruik maken van zon, wind, waterkracht en biogas. Ook kunnen we nog steeds ons energieverbruik verminderen. Het kan altijd nog beter. In Japan trof ik laatst in Kyoto, daar waar ooit een van de belangrijkste klimaatconferentie heeft plaatsgevonden, vele gekoelde frisdrankautomaten langs de openbare weg. Pal in de zon, geen bescherming tegen de dagelijks zon, laat staan gebruikmakend van een zonnepaneel. Ook in een land waar de kernenergie is uitgevallen valt nog veel winst te behalen.
Burgerinitiatief Hoe nu verder? Hoe breek je de macht van de energiebedrijven in het belang van je huurders? Ligt hier soms weer een taak voor de  woningbouwcorporatie? Het gaat hierbij nu niet om een goedkopere eigen glasvezelaansluiting, maar om lagere energielasten. Er moet allereerst iets als een duurzaamheidvirus in Vught worden geïntroduceerd. Precies zoiets als toen de consument de fosfaatrijke wasmiddelen boycotte. Vervolgens moeten de initiatieven van particulieren aan elkaar worden gekoppeld, samen sterker moet het credo worden. En goed onderhandelen met de netwerkbeheerder zodat de revenuen van de eigen investeringen worden terugverdiend.
Sociale duurzaamheid, een uitdaging voor de woningbouwcorporatie. Drie maal is scheepsrecht.


Henk Klösters was van 1994 tot 2006 fractievoorzitter van D66 Vught en is nog steeds actief volger van de fractie. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.
Lees alle eerder op deze website verschenen columns van Henk op www.d66vught.nl/henkklosters