Column Henk Klösters: Politiek gedoe
Er was eens een burgemeester die meer dan zijn best deed en bij zijn afscheid tot ereburger van zijn gemeente werd benoemd. De huisvesting van gerepatrieerde landgenoten en de zorg voor de nabestaande van de Hercules ramp waren enkele van zijn wapenfeiten. Hij had natuurlijk ook zwakheden, maar de plussen waren duidelijk in de meerderheid vandaar zijn benoeming tot ereburger. Een van de minnen was dat hij weleens naïef kon handelen. Zo herinner ik me dat hij eens bij een commissievergadering aanschoof. Hij had hier op dat moment niets te zoeken. De verantwoordelijke wethouder zat voor en een raadslid weigerde om tegelijkertijd met twee Collegeleden in discussie te gaan. Uiteindelijk droop de burgemeester af. Een politieke rel was geboren. De lokale tv, de provinciale omroep en de regionale krant wilden vervolgens het betreffende raadslid graag interviewen over het gedrag van de burgemeester. Het raadslid ging daar niet op in. De burgemeester had immers, inmiddels zijn excuses aangeboden. Sorry. Geen politiek gedoe derhalve.
Ramp
De burgemeester vervolgde elders zijn politieke carrière. Helaas werd hij ook in deze nieuwe gemeente geconfronteerd met een ramp. Tijdens de Koninginnedagviering vielen er doden. Hij wist op tv als burgemeester op een respectvolle wijze, de juiste woorden te vinden.
Onafhankelijkheid
Vervolgens werd hij ook nog lid van de Eerste Kamer. Kort daarna kwam zijn benoeming tot voorzitter van deze kamer, een functie die hij tot ieders tevredenheid vervulde. Maar hier kwam abrupt een einde aan. Volgens de Tweede Kamer was zijn onafhankelijkheid in het geding gekomen. Als voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal had hij ervoor gezorgd dat een bijzondere partijleider op de dag van de kroning niet voor de koning zou uitlopen. Voor de commissie van In- en Uitgeleide had hij andere Kamerleden geselecteerd. Het resultaat van de commissie kwam mede tot stand met medeweten van de voorzitter van de Tweede Kamer. Tijdens de discussie die hierop volgde in de Tweede Kamer liet die voorzitter, haar collega onmiddellijk vallen. Ze wist van niets, beweerde ze. Daarop besloten alle politieke partijen zich achter het verdriet van de bijzondere partijleider te scharen. Electoraal gewin voor de bijzondere partijleider was het laatste wat men wilde. Duidelijk sprake van politiek gedoe. Niemand nam het op voor de gewezen burgemeester. Hij was een beetje naïef, dat klopt. Het resultaat mocht er wezen: geen politiek gewin voor de bijzondere partijleider. Hulde, niet alleen aan de koning, maar wat mij betreft ook aan de gewezen burgemeester. Het terechte erelid van een bijzondere gemeente had er eigenhandig, per ongeluk, voor gezorgd dat de bijzondere partijleider niet in beeld kwam tijdens de kroning.
Prinsjesdag
Het samenstellen van een Commissie van In- en Uitgeleide voor de eerste Prinsjesdag van de nieuwe koning zit eraan te komen. De bijzondere partijleider maakt daar ongetwijfeld deel vanuit met naast hem vanzelfsprekend de ereburger, de eerder afgetreden voorzitter van de Eerste Kamer. Geen politiek gedoe meer.
Henk Klösters was van 1994 tot 2006 fractievoorzitter van D66 Vught en is nog steeds actief volger van de fractie. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.
Lees alle eerder op deze website verschenen columns van Henk op www.d66vught.nl/henkklosters