Column Henk Klösters: Piet de Mollenpiet

De tijden dat we het karton als verpakkingsmateriaal samen met papier naar de “Jeep”  brachten liggen nog niet zo lang achter ons. Het leverde  de “Jeep” veel geld op. De gemeente Vught ging het zelf doen. Eerst met de “splitser” langs de deur om de afzonderlijke afvalstromen, waaronder het papier, op te halen. En met de komst van het extra brengsysteem, het zogenaamde milieustation, is aangetoond dat de Vughtenaren zelfs bereid zijn om diverse afvalstromen zelf weg te brengen. Het alleenrecht van de gemeente om zich met al deze afvalstromen te bemoeien is echter aan het verdwijnen. De burger gaat steeds meer op zoek naar eigen gewin. Wat gebeurt er als een bedrijf de Vughtse burger de mogelijkheid biedt om daar tegen uitbetaling oud-papier aan te leveren?
Groeiende markt Neem de gebruikte kleding; de stijgende katoen- en kledingprijzen zorgen voor een groeiende markt. Een kilo kleding levert in de markt al snel 75 eurocent op. De geplaatste kleding verzamelcontainers in Vught, zoals bij de voetbalclub, leveren geld op voor die vereniging. Vanwege de verminderde verkopen bij kledingzaken en de hoge vergoeding voor gebruikte kleding zie je bij de kledingzaken daar ook een zekere  interesse ontstaan. Degene die de moeite neemt om de gebruikte kleding weg te brengen krijgt voortaan geld, in plaats van  de gemeente of de sportvereniging. Deze trend zal zich verder voortzetten. Er zullen meer bedrijven geïnteresseerd raken in specifieke afvalstromen. Daarbij wordt afval als grondstof steeds meer een interessant lokkertje om de klant  in de zaak te krijgen. De kringloopwinkel krijgt serieuze concurrentie.
Hergebruik is altijd beter dan recycling Het kan lonen om te onderzoeken of het repareren van elektronica niet goedkoper is dan directe vervanging. Mede vanwege de economische crisis ontstaat er handel om de oude desktopcomputer van een nieuwe harde schijf te voorzien zodat deze weer jaren mee kan. En dan zijn er de bruikbare mobieltjes die zonder slag of stoot worden vervangen door hippe, met nieuwe apps voorziene, exemplaren. De oude mobieltjes kunnen een tweede leven krijgen in Afrika en Azië. Hergebruik is altijd beter dan recycling. Consumenten kunnen nu al honderden euro’s  terugkrijgen voor hun her te gebruiken oude telefoon. Er is een markt waar de consument zijn voordeel uit kan halen.
Duurzaam ontleden Het probleem blijft dat recycling van bijvoorbeeld laptops en andere apparatuur nog geen goede duurzame recyclingmarkt kent. Te ingewikkeld, bij de ontwikkeling van het apparaat is meestal geen rekening gehouden dat de zeldzame metalen, zoals goud, zilver en coltan, er weer uitgehaald zouden moeten worden. Het opstoken van onbruikbare telefoons op vuilnisbelten in Afrika om er slechts alleen koper uit te winnen is niet duurzaam. Dat zou beter moeten, terug naar Europa is een reële optie om dan hier duurzaam te worden ontleed. Daar worden we allemaal beter van.
Gemeente buitenspel Het zelf wegbrengen van allerlei materialen, naar Piet de Mollenpiet, zoals we de oud ijzerman in mijn geboortedorp noemde, komt steeds dichterbij. De burger kan zelf meer geld halen uit zijn overbodige spullen. Het gebruik van marktplaats.nl en de rommelmarkt op Koningsdag zullen niet meer voldoende blijken te zijn. De gemeente komt meer en meer buitenspel te staan.

Henk Klösters was van 1994 tot 2006 fractievoorzitter van D66 Vught en is nog steeds actief volger van de fractie. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.
Lees alle eerder op deze website verschenen columns van Henk op www.d66vught.nl/henkklosters