Column Henk Klösters: Jan Terlouw

We overvragen de aarde. Dat was de titel van de lezing die Jan Terlouw onlangs gaf in het Limburgse Heel. Hij was vanuit Twello naar Heel gekomen nadat ik hem op het voorjaarscongres van D66 in Eindhoven als spreker had gevraagd. Een collega in de afvalbranche vroeg me vanwege het vijftigjarig bestaan van het gemeentelijke regionale afval inzamelbedrijf RD Maasland of ik voor een inspirerende spreker kon zorgen. Jan was bereid om deel te nemen.   De lezing van Jan Terlouw: Wat heeft ons rijk gemaakt? Drie zaken te weten, het Krediet, de kosten gaan voor de baten uit. De Arbeidsverdeling middels de globale economie en Wetenschap en Techniek, immers weten is meten. De laatste jaren is onze welvaart enorm gestegen. Daardoor hebben we steeds meer grondstoffen nodig. Volgens fysicus, schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw vragen we inmiddels meer dan de aarde ons kan geven. Een economie die op groei is gebaseerd gaat het niet volhouden. De oplossing? Volgens Jan: recycling en duurzame energie.
De mens is het enige organisme dat afval produceert. Als dieren dood gaan of poepen, is dit weer grondstof voor planten en voor andere dieren. Zij produceren dus eigenlijk geen afval. Daar moeten wij ook naar toe. Een van de oplossingen is recycling. Daarvoor is energie nodig. Het goede nieuws is, aldus Jan, dat die  er in overvloed is. Energie komt gratis naar ons toe in de vorm van zonnestraling.
Gedragsverandering Het wordt tijd dat politiek, bedrijven en burgers samen veranderen. De politiek kan duurzaamheid afdwingen via wetten en regels. Veel bedrijven zien dit al aankomen en bereiden zich nu al voor door duurzame productiemethoden in te voeren. Ook burgers kunnen het verschil maken door vaker de fiets te pakken, minder vlees te eten en de verwarming een graad lager te zetten. Daarnaast kunnen zij politici beïnvloeden. Elke partij heeft een groenparagraaf in het partijprogramma. Het is zaak deze te versterken. 
Oplosbaar probleem Het belang van duurzaamheid begint langzaam door te dringen. Maar het bewustzijn komt nog niet snel genoeg. Jan Terlouw  is bang is dat de ontwikkelingen ons inhalen. Je ziet nu al dat de temperatuur stijgt en natuurrampen toenemen. Cyclonen komen steeds vaker voor en in Afrika ontstaan grote droge gebieden. Het gevoel van urgentie is nog te laag. Dit kan best worden doorbroken als we mensen geen doemscenario voorhouden, maar laten zien dat het probleem oplosbaar is. Als we maar willen! Technologisch is duurzaamheid gemakkelijk bereikbaar, maar dan moeten we snel in actie komen.
Afval is een politiek probleem. De overheid heeft een probleem, omdat ze geen duidelijkheid verschaft, geen  structuren neerlegt hoe het moet. De verantwoordelijkheid voor de aarde ligt bij de politiek. Daarom moet je je regelgevingsmacht gebruiken. Wees een serieuze marktmeester. Zorg ervoor dat ieder product verantwoordelijk wordt geproduceerd, wees er als politiek, verantwoordelijk voor en gebruik daarvoor het toezicht op de regelgeving.
Apetrots was ik als dagvoorzitter om Jan aan te mogen horen. De zaal lag aan zijn voeten. Een tachtigplusser die boeit en nog steeds serieus om zich heen kijkt. Een echte D66'er!


Henk Klösters was van 1994 tot 2006 fractievoorzitter van D66 Vught en is nog steeds actief volger van de fractie. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.


Lees alle eerder op deze website verschenen columns van Henk op www.d66vught.nl/henkklosters