Column Henk Klösters: Duurzame deurkrukken

Om de handel te stimuleren is de deurbeslagfabrikant Intersteel een inruilactie in deurkrukken begonnen.  Ik was er zelf nooit opgekomen, maar ik produceer dan ook geen deurkrukken. Wat er met al de afgedankte deurkrukken gaat gebeuren weet de firma  nog niet. Duurzaam is het in ieder geval wel, als je tenminste de krukken recyclet of misschien voor hergebruik naar Afrika verstuurt, wat normaliter helaas met meer afgedankte spullen gebeurt.
Duurzamer Tijdens een politiek avondje over duurzaamheid in Vught werden andere onderwerpen aangesneden. Het uitgangspunt was om het Vughtse beleid nog duurzamer op te zetten. De nota die hieraan ten grondslag lag, had tot doel een nog ambitieuzer duurzaamheidbeleid te realiseren. Met drie lange termijndoelen voor ogen, namelijk voor  energie, biodiversiteit en mobiliteit, moet dat gaan lukken. Men wilde geen dikke nota’s maar praktische zaken. 
Op de fiets om een brood De eerste constatering was het feit dat de energiereuzen bezig zijn met een forse uitbreiding van de capaciteit van de energiecentrales. Tegelijk met de afvalverbrandingsovens ontstaat er een gigantische overcapaciteit. Daar kunnen we dus niks aan doen en dit is ook bepaald geen praktisch voorbeeld. Het tweede thema biodiversiteit was gelukkig dichter bij huis. Als voorbeeld werd het vogeltje 'de groenling' erbij gehaald. Indien we de groenling tegenkomen is er sprake van een gewenste goede biodiversiteit. En over mobiliteit klaagde men dat er teveel autobewegingen zijn voor voornamelijk de boodschappen. Op de fiets een brood gaan kopen is duurzamer als met de auto. 
Ballonnen en schaliegas Ik miste onderwerpen zoals ballonnen oplaten, schaliegaswinning bij de buren, aardwarmtegebruik, voedselverspilling en energiezuinige sportcomplexen. Zo werd er niet gesproken over de nadelige gevolgen van de ballonnen die tijdens de koningsfestiviteiten de lucht in zouden gaan. Ballonnen oplaten moet ook in Vught verboden worden. De ene keer een nestkastenproject organiseren en de andere keer vogels plastic laten eten. Dat klopt niet. Gelukkig gaf de burgemeester van Amsterdam het goede voorbeeld: er gaan geen 150.000 luchtballonnen  de lucht in zoals eerder het plan was. 
Nasudderen Er was in Vught onvoldoende aandacht voor eventuele duurzame initiatieven van de burger en het bedrijfsleven. Wat kan de burger zelf doen? Bijvoorbeeld zuinig omgaan met voedsel? Mijn schoonmoeder liet het papiertje van het lege pakje boter nog op het vlees nasudderen. Mooi hè? 
Ladder In afvalland kennen we de ladder van Lanssink waarbij  hergebruik van spullen het allerbelangrijkste is. Wat te zeggen van de ladder van Klösters. Mijn houten uitschuifladder is er om uitgeleend te worden in de buurt. Stel je voor dat iedereen voor zichzelf  een dergelijke ladder koopt. Doodzonde, niet doen. Bij de jeugd zie je steeds meer dat het lenen van spullen van elkaar heel normaal wordt gevonden. Ik weet niet of dit valt onder sociale duurzaamheid, maar het is in ieder geval een duurzame oplossing. Net als bij de deurkrukken weet ik nu ook nog niet waar de gemeente Vught voor staat.

Henk Klösters was van 1994 tot 2006 fractievoorzitter van D66 Vught en is nog steeds actief volger van de fractie. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.
Lees alle eerder op deze website verschenen columns van Henk op www.d66vught.nl/henkklosters