Column Henk Klösters: De ingenieur

Het riool in mijn straat is vernieuwd. Niet vanwege ouderdom, maar vanwege het disfunctioneren zijn de vuil– en schoonwater rioolbuizen vervangen. In de jaren tachtig was er een  ingenieur die had besloten om de rioolbuizen in mijn straat niet strak tegen elkaar te plaatsen. Het overtollige omgevingswater kon dan op eenvoudige wijze gelijktijdig  in de buis infiltreren. Geniaal zou je zeggen, ware het niet dat het wegdek op den duur spontaan op willekeurige plaatsen verzakte. De verantwoordelijke ambtenaar kan hiervoor niet meer worden aangesproken. Er is hier immers sprake van overschrijding van de verjaringstermijn. 
Ergonomisch verantwoord Zo kan de uitvinder van de minicontainer ook niet meer worden aangesproken op het feit dat hij niet heeft gekozen voor een ergonomisch verantwoorde minicontainer, maar toentertijd zijn keuze had gemaakt voor een op het belading systeem afgestelde container. Geen mens heeft, normaal gesproken, zijn ellebogen zo hoog zitten om de minicontainer gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Trouwens Van Kooten en de Bie vonden de container destijds überhaupt te mooi om te gaan gebruiken. De introductie van de GFT inzameling werd met een keukenemmertje ondersteund. Sympathiek, ware het niet dat het emmertje in geen enkel regulier keukenkastje paste. En dan heb ik het nog niet over de zeer windgevoelige papierkratjes. Steeds opnieuw wordt er gekeken vanuit technisch oogpunt en niet vanuit de gebruiker. 
Doorslaan naar de andere kant Voor de vervanging van het riool is dat misschien niet geheel vergelijkbaar, men kan ook doorslaan naar de andere kant. Nadat het riool was vervangen werden de straatstenen weer opnieuw gelegd. Op het eind van het werk kwamen de stratenmakers, vanwege onder andere breukverlies, stenen tekort. In het bestek van de gemeente stond dat het tekort met nieuwe stenen mocht worden aangevuld. Niks aan de hand, ware het niet dat de bewoners die de nieuwe stenen precies voor hun deur kregen protesteerden. Ze vonden het kleurverschil met de vertrouwde oudere stenen te groot. De ingenieur kwam langs en besloot, omwille van de lieve vrede, de nieuwe stenen te laten verwijderen voor oudere stenen. 
Bezuinigingen Opvallend dat zoiets mogelijk is in deze financieel krappe tijd. Het financieringstekort bij het rijk loopt inmiddels op tot ruim 20 miljard euro. Mede daardoor moeten de gemeentes fors gaan bezuinigen. De jeugdsubsidie vervalt, het theater gaat dicht en het groenonderhoud wordt versoberd. De personeelsuitgaven worden verminderd. Het ambtenarenapparaat wordt verkleind. De ingenieur had in deze, niet de vierde wethouder mogen uithangen met extra geld uit te geven op de verkeerde plek. Blijkbaar is het bij hem nog niet doorgedrongen dat er ook gekort gaat worden op personeel en zelfs op het opleidingsbudget en dat was nu zo nuttig geweest voor deze ingenieur.

Henk Klösters is hoofdredacteur van het blad GRAM, waar deze column ook in verschijnt. GRAM is een afvalvakblad van de branchevereniging NVRD. Die verenigt de Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor afvalinzameling en reiniging en hun publieke bedrijven. Henk is nog steeds een actief D66'er en in de periode van 1994 en 2006 voorzitter van de raadsfractie van D66 Vught.