Column Henk Klösters: NV Afvalsturing

Wordt de afvalverwerking eindelijk weer goedkoper? Tot de jaren zeventig werd er nog volop ongecontroleerd huishoudelijk afval gestort op de gemeentelijke stortplaatsen. Ook in de gemeente Vught. Voor heel weinig geld afval deponeren. Onder leiding van de provincie werden er vervolgens afspraken gemaakt om het gemeentelijke afval voortaan structureel gescheiden en gecontroleerd te storten op regionale stortplaatsen. Het gevolg was minder stortplaatsen, minder vervuiling en het begin van recycling van grondstoffen. De gemeentelijke afvalstoffenheffing werd daardoor gestaag hoger. Om de afvalverwerking nog beter te kunnen sturen werd in 1991 de NV Afvalsturing opgericht. Aandeelhouders waren de provincie en de Brabantse gemeenten. De gemeente Vught werd via het bestaande Stadsgewest ’s-Hertogenbosch vertegenwoordigd bij Afvalsturing Brabant zoals gebruikelijk is door de wethouder van de grootste gemeente, de gemeente ’s-Hertogenbosch. NV Afvalsturing nam ook de taak van de provincie over om voortaan alle afvaltransporten te controleren.

Verbrandingsoven

Het einde van de stortplaatsen werd aangekondigd eerst met het afzonderlijk inzamelen van groente- fruit- en tuinafval en iets later met de bouw in 1997 van een verbrandingsoven met drie lijnen en een capaciteit van 600 kiloton. In plaats van het restafval te storten wordt in Moerdijk uit restafval energie opgewekt. De verbrandingsovens zijn door de gemeenten betaald. Op zich niks aan de hand ware het niet dat de provinciale afvalsturing er ondertussen nog voor 200 kiloton een vierde lijn bijbouwde. Men rook business het ging immers goed in Brabant en de verwachting was dat er voorlopig nog genoeg bedrijfsafval zou zijn om deze extra investering te rechtvaardigen. Men verwachtte geen crisis, laat staan op d’n duur minder gemeentelijke afval. NV Afvalsturing ging zelfs zover dat men zich niet alleen bezig hield met de controle van de afvalstromen maar ook zelf bedrijfsafval ging inzamelen. De verzamelde transportgegevens werden hiervoor oneigenlijk gebruikt. Er werd met de hoge verbrandingsprijzen flink verdiend. Voor de deelnemende gemeenten blijft de verwerkingsprijs echter constant extreem hoog. Overigens de afspraak dat er elke vier jaar met de aandeelhouders geëvalueerd zou worden, dus ook indirect met Vught, wordt al lang niet meer nagekomen.

Tarieven omlaag

Met de beoogde verkoop van NV Afvalsturing inmiddels omgedoopt tot Attero dreigt de gemeente Vught hard te worden gestraft. De afvalscheiding is een groot succes geworden en er wordt nu aanzienlijk minder restafval aangeleverd. De succesvolle gemeenten dreigen bestraft te worden met de beoogde verkoop van NV Afvalsturing. Men levert volgens het contract te weinig aan. De nieuwe eigenaar wil worden gecompenseerd. De provincie heeft het niet over de vette prijs die men voor de verkoop van de aandelen krijgt en de winsten van de afgelopen gouden jaren. Is hier sprake van wegduikgedrag? Fijn dat er een einde komt aan Afvalsturing Brabant. NV Afvalsturing. Vanaf 2017 gaat Vught niet € 142,- maar € 58,- per ton betalen zonder verplicht te leveren hoeveelheden. De gemeentelijke afvalstoffenheffing gaat eindelijk weer omlaag. Henk Klösters is sinds 2014 weer raadslid van D66 Vught. Dat was hij ook al van 1994 tot 2006. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.