Column Henk Klösters: Initiatieven

Wat er in een gemeente zoal gebeurt wordt steeds meer overgelaten aan de initiatieven van  bewoners, zo ook in Vught. Voor een deel is dit ontstaan uit de toegenomen betrokkenheid van de bewoners en voor een deel uit geldgebrek van de lokale overheid. Om als raadslid daar goed mee om te kunnen gaan word ik te pas en te onpas uitgenodigd om deel te nemen aan bijeenkomsten waarbij ik aan de hand van praktijkvoorbeelden word bijgeschoold. De vraag is dan 'hoe gaat u als raadslid om met initiatieven van uw bewoners?'. Er zijn inmiddels al diverse ‘spoorboekjes’ voor gemeenteraden en colleges verschenen over hoe gemeenten omgaan met burgerparticipatie en maatschappelijke initiatieven. Men gaat er op voorhand van uit dat ik er niet goed mee omga en dus op cursus moet.

Kiezen bij de KBO

Op het jaarcongres van KBO-Brabant mocht je stemmen welk van de vijf genomineerde  initiatieven  het meeste geld zou krijgen. Prima idee, zo kan ik alvast oefenen met het fenomeen  burgerinitiatieven. Mijn keuze voor het speel- en beweegeiland ’t Maaskantje in Den Dungen haalde niet de hoofdprijs. Ik moet nog veel leren. De ABZ (Anders Bezig Zijn Vught) van Mill (Senioren Hobby Centrum Mill) was de gelukkige. ‘Vitaliteit ontmoet kwetsbaarheid’ was de slogan waarbij subsidie werd gevraagd om de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren.

Zelf afval ophalen

Meer aandacht voor burgerparticipatie geldt niet alleen voor ons land. Afgelopen zomer mocht ik een gemeente op het eiland Madagaskar adviseren. De vraag was: op welke wijze kan men het beste het huishoudelijk afval ophalen en verwerken? De gemeente heeft echter onvoldoende geld om het afval overal in te zamelen. De bewoners op het eiland nemen hier geen genoegen mee en organiseren zelf afval ophaaldagen. Men is nog niet zo ver dat men het reguliere schoonmaken van de stad definitief van de lokale overheid overneemt. Dit burgerinitiatief heb ik in  mijn advies aan het gemeentebestuur wel meegenomen als een oplossing bij een tekort aan geld.

Ouwerkerk op eigen benen

Een twintig jaar geleden wisten wij in Vught als lokale overheid niet meer hoe wij het sportcomplex Ouwerkerk moesten runnen. Gelukkig was er een initiatief van  een ondernemer die ons uit de brand hielp. In de hoop dat er volop zou worden geïnvesteerd en dat het complex steeds duurzamer zou worden geëxploiteerd werd zijn initiatief beloond. Hij zou uiteindelijk eigenaar worden van het complex zodat elke investering de moeite waard zou zijn. Achteraf blijkt dat dit initiatief niet succesvol is gebleken. Er is in de afgelopen jaren onvoldoende geld voor handen geweest om echt te vernieuwen. Het sportcomplex is 41 jaar oud en niet meer van deze tijd. Het is wachten op nieuwe alternatieve  initiatieven.

Centrum Vught

Zelden een zo positief verhaal gelezen over het autoluw maken van het Centrum Vught  als onlangs in het Brabants Dagblad. De participatie van de omwonenden was groot. De uitgebreide inspraakmogelijkheden werden volop geprezen. Er werd terdege rekening gehouden met de ideeën van  de bewoners. Misschien is het voor een raadslid beter om goed te luisteren naar bewoners definitief dan het volgen van een extra cursus.   Henk Klösters is sinds maart 2014 weer raadslid van D66 Vught. Dat was hij ook al van 1994 tot 2006. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.