Europese Unie is zo gek nog niet. Er zijn mooie resultaten geboekt de afgelopen jaren. Een van de redenen om de Europese Unie op te richten was gelegen in het feit dat na de Tweede Wereldoorlog er een tekort was aan grondstoffen. De gemeenschap voor Kolen en Staal was dan ook de voorloper van de huidige EU met zijn 28 landen. In de jaren zestig van de vorige eeuw hadden we in Oost-Brabant veel last van zware luchtverontreiniging uit het oosten.
Vuile lucht
De vele kolencentrales en productiebedrijven bij onze oosterburen zorgden niet alleen voor het Duitse Wirtschaftswunder, maar ook voor veel vuile lucht. Je kon het Duitse Wirtschaftswunder zelfs ruiken. Gelukkig heeft de EU er voor gezorgd dat de luchtverontreiniging werd aangepakt. De nieuwe uitdaging is de aanpak van fijn stof. Met de introductie van nog meer elektrische auto’s en het verbod van vervuilende oude auto’s, scooters en motoren moet het op d’n duur ook in Vught schoner worden.
Vies water
Van onze zuiderburen kregen we lange tijd veel verontreinigd water in onze rivieren. Er zwommen geen vissen meer in de Dommel , de AA en de Maas. Er was sprake van oneigenlijke concurrentie. De Belgen kenden geen zuiveringsbelasting alleen maar zwart water. Wij hadden in Nederland al veel eerder dan onze zuidelijke buren geïnvesteerd in de aanleg van rioolzuiveringen.
Gelukkig was er de EU en vanuit Brussel werd steeds meer gewerkt aan een playing level field. België moest er ook aan geloven. De voordelen van een Europa werden steeds zichtbaarder. Ieder land moet immers aan dezelfde voorwaarden voldoen. Met als resultaat de doelstelling 'overal schoon water in Europa'.
Vervuilde bodem
Het afvalbeleid werd ook aangepakt. Niet meer overal ongecontroleerd afval storten met als gevolg bodemvervuilingen, maar hergebruik van grondstoffen staat inmiddels in heel Europa voorop. Steeds meer landen in Europa hebben een schone woonomgeving hoog in het vaandel staan. Op vakantie in Europa neem je dat waar.
Iets wat de EU nog niet aanpakt en standaardiseert is de service die je als consument mag verwachten. Mijn ergernissen van de afgelopen week: een gemeente die niet op tijd alle brieven beantwoordt, zelfs in Vught is dat nog het geval. Een bedrijf als Blokker die in een folder vermeldt wat er zoal in de reclame is, maar later blijkt dat het niet voor de Vughtse vestiging geldt, maar voor de grotere filialen. Karwei die een verticuteermachine in de aanbieding heeft, maar er tijdens de aanbiedingstermijn geen enkele binnen krijgt om te verkopen. Of de Vughtse Rabo bank die niet in staat is om direct geld over te maken naar het buitenland, omdat het Swiftnummer niet automatisch matcht met het buitenland.
Europese aanpak heeft wel degelijk zin. Tijdens mijn presentaties op het tweede internationale Afrikaanse afvalcongres in Luanda kwam ik er al snel achter dat Luanda in Angola niet kan tippen aan Vught. Vervuiling alom. De kwaliteit van lucht, bodem, water en openbare ruimte laten zwaar te wensen over. Bij ons was dat heel lang geleden ook niet veel beter. Doch de vraag is, zou alles beter gaan als Afrika zou kiezen voor een aanpak zoals wij binnen de EU hebben gedaan? Over het niveau van verwachtingen is er ook een groot verschil. Bijvoorbeeld: vraag je om een taxi dan zegt men toe dat hij binnen enkele minuten komt, maar later blijkt dat het uren kan duren. Met deze ervaringen accepteer ik met graagte de ergernissen die ik de afgelopen week in Vught ben tegengekomen.
Henk Klösters is sinds 2014 weer raadslid van D66 Vught. Dat was hij ook al van 1994 tot 2006. Professioneel was hij lang werkzaam in de afvalbranche. Verder was en is hij actief in het Vughtse verenigingsleven, nu onder meer als voorzitter van Zwaluw VFC.