Het nieuwbouwplan dat voetbalclub Zwaluw VFC aan de gemeente heeft voorgelegd barst uit zijn voegen. Bovendien gaat het voorbij aan de grootste investering waar nu behoefte aan is: meer kleedkamers zodat meer jongens en vooral meisjes er kunnen voetballen. Dat stelde D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens in de laatste commissievergadering waar gesproken werd over de toekomst van het complex van Zwaluw VFC.
Er lagen twee opties voor. De eerste was het uitbreiden van de kleedkamers door middel van het plaatsen van vier units en het opknappen van de huidige, verouderde kleedaccommodaties. Dat ziet D66 niet zitten. De kleedkamers zijn gedateerd, hebben een asbest-dak en zijn de meest energieonvriendelijke die je maar kunt bedenken. Iedere kleedkamer heeft een eigen deur naar buiten, waardoor op koude dagen de kachel op standje 10 staat en alle warmte naar buiten verdwijnt.
Compleet nieuwe accommodatie op korte termijn niet reëel
De tweede optie is complete nieuwbouw van het complex van Zwaluw VFC, dat voorziet in een nieuwe kantine, nieuwe kleedkamers, nieuwe werkruimtes en een nieuwe bestuurskamer. In feite gaat alles plat en wordt alles nieuw, maar dan veel groter. Bij deze optie zette D66 grote vraagtekens bij de haalbaarheid én de wenselijkheid. Het plan kost volgens een eerste inschatting 2,3 miljoen euro.
"We kennen Zwaluw als een ondernemende vereniging die midden in de samenleving staat en daarom zijn we niet verrast met een ambitieus plan", aldus Dianne Schellekens. "Maar dit voorstel gaat voor D66 echt te ver. We hadden het toegejuicht als het niet aan alle kanten uit zijn voegen was gebarsten."
Voetballen is in trek, vooral omdat steeds meer meisjes gaan voetballen. Een mooie ontwikkeling die D66 dan ook heel graag mogelijk wil maken. Daarom stemden we eerder dit jaar in met de aanleg van een extra kunstgrasveld, waarmee het capaciteitstekort op het veld kon worden opgelost. Op een kunstgrasveld kan immers altijd gespeeld worden. Bleef over de capaciteit van de kleedkamers. Die is los van de achterhaalde en gedateerde staat te klein; er moeten er meer bij.
Financiële dekking van het plan is een groot vraagteken
Ruimtelijk gezien is D66 voorstander van zoveel mogelijk doen op zo min mogelijk vierkante meters en van duurzame, toekomstbestendige, realistische en energie-neutrale bouw. Dat zien we niet terug in het plan. Financieel gezien is het gebouwd op drijfzand. De gemeente is in tegenstelling tot de kantine (het Zwaluwnest) wél eigenaar van de huidige gedateerde kleedkamers en dient deze dan ook te vervangen. Het liefst ziet D66 dat ze daarna eigendom worden van Zwaluw. De gemeente heeft toegezegd aan de lat te staan voor de kleedkamers. Stel dat die 400.000 euro kosten, komen we nog 1,9 miljoen euro tekort voor het totaalplan. Volstrekt onduidelijk is waar dat geld vandaan moet komen.
Derde optie van D66: zo snel mogelijk nieuwe kleedkamers
D66 kwam daarom met een derde optie. Om de spelers en speelsters van Zwaluw zo goed mogelijk te faciliteren moeten de kleedkamers zo snel mogelijk vervangen én uitgebreid worden. Voor D66 is dat topprioriteit en uitstel zoals met name VVD en PvdA-GroenLinks accepteerden, is zeer ongewenst. De nieuwe kleedaccommodatie zou zodanig gebouwd moeten worden, dat deze te integreren is in een toekomstig nieuw verenigingsgebouw.
Deze derde optie kreeg geen meerderheid. GB had er wel oren naar om de bouw van de kleedkamers naar voren te halen, maar wilde net als de andere partijen eerst Zwaluw de tijd geven om het totaalplan verder uit te werken en te onderbouwen. D66 hoopt dat die uitwerking snel komt. Als blijkt dat het niet realistisch is, kan er mogelijk wel een meerderheid komen voor onze derde optie.