Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 maart jl. dienden Gemeentebelangen en de VVD een motie in om minimaal 100 extra sociale huurwoningen te realiseren. Opvallend, want het waren juist die twee partijen die in het verleden altijd stevig op de rem hebben getrapt. Toch ziet D66 het als een positieve ontwikkeling. “De motie is weinig ambitieus en de timing onhandig, maar de raadsbrede steun voor sociale woningbouw is een belangrijk keerpunt in de Vughtse politiek”, stelt D66-raadslid Jan-Willem Verlijsdonk.

Makkelijk scoren

Voor D66 was betaalbaar wonen een van de belangrijkste speerpunten in de campagne in het afgelopen najaar. We hebben voor elkaar gekregen dat in het coalitieakkoord de ambitie is uitgesproken om voor starters, jonge gezinnen en ouderen te gaan bouwen in het betaalbare en middeldure segment. “Wat dat betreft is het natuurlijk positief om te zien dat Gemeentebelangen en de VVD nu ook willen dat er sociale huurwoningen bij komen,” aldus Verlijsdonk. “Er is dus iets ten goede aan het veranderen in onze gemeente. Ik denk dat Gemeentebelangen en de VVD oprecht de woningnood willen aanpakken. Toch voelt het ook een beetje als makkelijk scoren, omdat beide partijen heel goed weten dat die 100 sociale huurwoningen toch wel gebouwd gaan worden.”

Nieuwe woonvisie

“In het coalitieakkoord is bewust gekozen om niet op voorhand al aantallen of percentages per categorie uit te onderhandelen. Die kunnen namelijk beperkend werken en we moeten juist alle aangrijpen om de woningnood aan te pakken”, legt Verlijsdonk uit. “De gemeente is bezig om onder leiding van wethouder Fons Potters (D66) een nieuwe woonvisie op te stellen. Deze wordt aan de gemeenteraad voorgelegd en dát is het moment om met elkaar afspraken te maken over aantallen woningen per categorie. Deze motie komt dus te vroeg.” Net als het college heeft D66 daarom aan Gemeentebelangen en de VVD gevraagd om de motie aan te houden of in te trekken tot we de woonvisie behandelen in de raad.

Meer ambitie

Toen duidelijk werd dat Gemeentebelangen en de VVD hun motie hoe dan ook in stemming wilden brengen, heeft D66 gepleit voor meer ambitie en een ondergrens van 150 sociale huurwoningen vast te stellen. Helaas werd die oproep niet gesteund, ook niet door PvdA-GroenLinks en de SP, die ook aangaven dat 100 woningen niet ambitieus genoeg is. Uiteindelijk is de motie van Gemeentebelangen en VVD met raadsbrede steun aangenomen. Een stap op de goede weg, maar de echte discussie volgt over enkele maanden, wanneer de raad de nieuwe woonvisie behandelt.D66 heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen de beste uitslag ooit in de gemeente Vught behaald. 21,6 procent van de kiezers stemde op D66. Nergens onder de rivieren scoorde D66 hoger dan in de gemeente Vught. Ondanks de monsterscore werd D66 niet de grootste in Vught. Dat werd de VVD met 29,1% van de stemmen, precies hetzelfde percentage als in 2017. Dat blijkt uit de uitslag van de verkiezingen die vandaag officieel werd vastgesteld.

Bijna 1600 stemmen meer dan in november

D66 kreeg bijna 1600 stemmen meer dan bij de eveneens succesvol verlopen tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in november, waar D66 eveneens als grootste winnaar uit de bus kwam. Het record van de Europese verkiezingen in 2014 werd zelfs verbeterd. Dat is extra opvallend omdat het dorp Helvoirt, waar D66 relatief lager scoorde, destijds nog niet bij de gemeente Vught hoorde. Er waren slechts 13 gemeenten in Nederland waar D66 een hoger percentage behaalde dan in Vught.

421 stemmen op Dianne Schellekens

De uitslag is een opsteker voor de hele afdeling en de fractie in het bijzonder. “Ik wil namens de hele afdeling van D66 Vught-Helvoirt-Cromvoirt dan ook iedereen bedanken die weer of nu wél op D66 heeft gestemd”, aldus D66-fractievoorzitter Dianne Schellekens die als lijstduwer in de kieskring ‘s-Hertogenbosch op de lijst stond. En niet onverdienstelijk. Schellekens kreeg 421 voorkeursstemmen, waarvan 166 uit de gemeente Vught.

Uitslag in de gemeente Vught

Twee partijen behaalden op 17 maart fors meer stemmen dan het landelijke gemiddelde. Dat was de VVD (+32%), van oudsher een goed-scorende partij in Vught. D66 behaalde echter een nog veel grotere plus: 46% hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook de SP scoorde in de gemeente hoger (12%) dan de landelijke uitslag. Forum voor Democratie behaalde in Vught juist veel minder stemmen dan landelijk (38% minder), net als de PVV (-31%). Ook de PvdA scoorde in Vught lager dan landelijk (-16%). Partij Percentage Vught / Percentage landelijk VVD 29,1% 22,0% D66 21,6% 14,8% CDA 9,2% 9,7% PVV 7,6% 10,9% SP 6,7% 6,0% GroenLinks 5,0% 5,0% PvdA 4,8% 5,7% PvdD 3,6% 3,8% FvD 3,2% 5,1% Volt 2,7% 2,3% JA21 1,8% 2,3% ChristenUnie 1,1% 3,5% 50PLUS 1,0% 1,0% Hoewel de VVD in de gemeente als grootste uit de bus kwam, waren er verschillende stembureaus waar D66 de grootste werd, zoals bij tafeltennisvereniging JCV (Schoonveld), DePetrus (centrum), De Kwebben, de Hertog van Brabantschool, bouwhal Dommelbaorzedurp. In sommige stembureaus kwam D66 weliswaar als tweede partij uit de bus, maar werd er procentueel massaal op D66 gestemd, zoals in het Villapark, Het Kwartier, Prins Hendrik, Eikendonk, de Martinihal en het gemeentekantoor.

De beste verkiezingsuitslagen van D66 in de gemeente Vught

  1. Tweede Kamerverkiezingen 17 maart 2021 21,6%
  2. Europese verkiezingen 22 mei 2014: 21,5%*
  3. Tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen 18 november 2020: 21.1%*
  4. Gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014: 16,7%*
  5. Tweede Kamerverkiezingen 3 mei 1994: 16,6%*
* Zonder het dorp Helvoirt. Dat behoorde toen nog niet bij de gemeente Vught. Zie ook:De complete uitslag in de gemeente Vught (ook per stembureau) – Groen licht voor coalitieakkoord ‘Een nieuwe start’ (22-1-2021) – Het coalitieakkoord ‘Een nieuwe start (pdf) – D66, VVD, PvdA-GroenLinks en CDA bereiken coalitieakkoord’ (14-1-2021) – Nieuwe raad Vught beëdigd; fractie D66 bezet nu 5 zetels (5-1-2021) – D66, VVD, PvdA-GroenLinks en CDA aan tafel voor nieuwe coalitie Vught (8-12-2020) – Het eindverslag van de informateur (8-12-2020) – D66 en CDA grote winnaars gemeenteraadsverkiezingen Vught (18-11-2020) Op dinsdag 16 maart jl. deed de voorzieningenrechter van de Raad van State uitspraak omtrent het verzoek tot schorsing van het N65 bestemmingsplan. In zijn uitspraak legt de rechter de vinger op de zere plek, ten aanzien van verschillende punten in het plan die verdere analyse en verbetering behoeven. Een belangrijke uitspraak, want daarmee biedt de rechter de gemeente ruimte om het plan voor de N65 verder te verbeteren om aan de bezwaren van de verschillende belanghebbenden tegemoet te komen. In het coalitieakkoord is afgesproken om niet te tornen aan het N65 bestemmingsplan om de juridische positie van de gemeente niet in gevaar te brengen en schadeclaims te voorkomen. Hierdoor heeft D66 de afgelopen maanden geduldig (en soms knarsetandend) moeten afwachten en de verwijten over kiezersbedrog over zich heen laten komen. Maar nu de rechter in zijn uitspraak de gemeente heeft opgeroepen om het bestemmingsplan op een aantal punten nader te analyseren en verbeteren, is er juridisch ruimte ontstaan voor verbetering. Sterker nog: de rechter roept daar zelfs toe op! Daardoor is nu het moment gekomen waarop we onze verkiezingsbelofte voor het inzetten op een beter plan voor de N65 gestand kunnen gaan doen. D66 wil samen met het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en onze inwoners zorgen dat er een beter plan komt om de leefbaarheid in onze dorpen verder te verbeteren.

Rechter noemt dezelfde punten als D66

De rechter noemt in zijn uitspraak dezelfde punten die D66 vorig jaar heeft ingebracht in de gemeenteraad en in het verbeterplan voor de N65 dat wij tijdens de campagne hebben gepresenteerd. Dit betreft onder meer een aansluiting op de N65 richting Den Bosch bij de Helvoirtseweg om het omliggend wegennet te ontlasten, de knelpunten bij de verkeerssituatie ter hoogte van restaurant In ’t Groene Woud, de verkeerssituatie in Helvoirt en de noodzaak tot aanvullende maatregelen voor een goed woon- en leefklimaat (veiligheid, uitstoot, geluid). Dat laatste punt is extra van belang gezien de al aangetoonde verkeerde berekeningen rondom de stikstofuitstoot.

College gaat aan de slag

D66 en CDA hebben in de raadscommissievergadering van 18 maart het college gevraagd om met de door de rechter genoemde aandachtspunten aan de slag te gaan. Het college heeft hier positief op geantwoord. Wethouder Du Maine (Rijksinfra, VVD) noemde de uitspraak van de rechter een steun in de rug om te kijken hoe, waar mogelijk, de leefbaarheid verder kan worden verbeterd en zegde toe dat de aandachtspunten worden meegenomen in de mobiliteitsvisie die momenteel wordt ontwikkeld. Het college heeft de landsadvocaat gevraagd om de uitspraak juridisch te duiden en koppelt deze duiding binnenkort terug naar de gemeenteraad. D66 is verheugd met dit antwoord van de wethouder. Wij gaan dit met veel belangstelling volgen en ondersteunen vanuit de gemeenteraad. Zie verder:D66 geschrokken van fouten in stikstofberekening N65 (26-2-2021) – Memo gedeputeerde over stikstoffout N65 (12-2-2021) – Uitkomst N65: lastige maar verdedigbare keuze (februari 2021) – Groen licht voor coalitieakkoord ‘Een nieuwe start’ (januari 2021) – Het coalitieakkoord ‘Een nieuwe start’ (januari 2021) – Het hoofdstuk verkeer in het verkiezingsprogramma van D66 (november 2020) – Plannen N65 nog lang niet af, D66 stemt er dus niet mee in (mei 2020) – Vragen D66 bestemmingsplan N65 (mei 2020) – D66 tegen snelheidsverhoging naar 80 kilometer op de N65 (februari 2020) Reageren? Stuur een e-mail naar: [email protected]
In februari heeft D66 schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de plannen om de Mariakerk te verbouwen tot 30 zorgwoningen. Inmiddels heeft het college deze vragen beantwoord. Hieruit komen een aantal aandachtspunten naar voren.

Zienswijzen blijken wel mogelijk

De publicatie in Het Klaverblad op 10 februari jl. dat er een omgevingsvergunning was verleend, bleek een fout te zijn. Wat er had moeten staan was dat de ontwerpbeschikking ter inzage is gelegd. Tegen deze ontwerpbeschikking kunnen inwoners zienswijzen bij het college indienen. Pas na de inzagetermijn neemt de gemeente een definitief besluit op de aanvraag. Na onze vragen is deze fout rechtgezet in het Klaverblad en door publicatie in het Gemeenteblad van 24 februari 2021.

Monitoren parkeerdruk

Zoals reeds eerder aangegeven, staat D66 positief tegenover het realiseren van zorgwoningen in de voormalige Mariakerk, want dit voorziet in een duidelijke woonbehoefte binnen onze gemeente. Uit de beantwoording blijkt dat aan de geldende parkeernormen is voldaan. Wel roepen we het college op om na oplevering in samenspraak met de omwonenden te monitoren hoe de parkeerdruk in de wijk zich ontwikkelt, zodat indien nodig aanvullende maatregelen kunnen worden genomen.

Goed bestuur

In de zorgvuldige en uitgebreide antwoorden van het college komt naar voren dat de voorbereiding volgens de regels is uitgevoerd. Maar voor D66 is goed bestuur is meer dan alleen het volgen van de regels. Het gaat ook om het aanvoelen wanneer je omwonenden, gemeenteraad en college moet informeren om te zorgen voor beter draagvlak, betrokkenheid en vertrouwen. D66 vindt dat bij dit omvangrijke project de raad via een raadsinformatiebrief geïnformeerd had moeten worden. Daarmee hadden de vraagtekens bij de werkwijze kunnen worden voorkomen. Onze fractie rekent erop dat in het kader van de afspraken die zijn gemaakt over het informeren van de gemeenteraad, het niet op de hoogte brengen van raad over dit soort projecten tot het verleden behoort. Op korte termijn wordt de gemeenteraad bijgepraat over de regels rondom vergunningen en bestemmingsplannen, zodat deze zijn controlerende functie op dit gebied nog beter kan uitvoeren. Zie verder:D66 stelt schriftelijke vragen over vergunning verbouwing Mariakerk (19 februari 2021) Reageren? Stuur een e-mail naar: [email protected]
Beste inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt, Op 18 november net voor middernacht mocht ik D66 Vught-Helvoirt-Cromvoirt digitaal via Zoom feliciteren met de overwinning bij de herindelingsverkiezingen. Nu feliciteer ik de nieuwe gemeente Vught met een kersvers coalitieakkoord! Samen met de VVD, de PvdA-GroenLinks en het CDA gaat de fractie van D66 de komende 5 jaar aan de slag om Helvoirt, Cromvoirt en Vught sterker uit de crisis te laten komen. De lokale inzet op betaalbare woningen, leefbaarheid, de energietransitie en transparant en open bestuur, sluit – hoe kan het ook anders – mooi aan bij de landelijke prioriteiten van D66. Het zijn ongekende tijden. En het zijn zware tijden. De coronacrisis drukt zwaar op onze gezondheid, op onze banen, op onze gemoedstoestand. Toch geloof ik dat wij sterker uit deze crisis kunnen komen. Dat perspectief stemt mij – ondanks de moeilijke periode waar we nu doorheen gaan – optimistisch. Maar het vraagt wel duidelijke keuzes. Moeilijke keuzes uitstellen kan niet langer. Tegelijkertijd kan de coronacrisis het denken over de grote vraagstukken van deze eeuw niet bevriezen. Integendeel. Het is nu zaak om Nederland veerkrachtiger te maken. Rechtvaardiger. Daarom zult u mij de komende weken horen over het terugdringen van de kansenongelijkheid. Over het écht aanpakken van klimaatverandering. Over het versterken van de rechtsstaat. We kiezen voor een politiek van visie. Voor het beste onderwijs. Voor meer aandacht voor kinderen in een kleinere klas. Voor scholen met cultuur, sport en gezond eten voor iedereen. Voor gratis kinderopvang. Voor meer vertrouwen in en salaris voor de leraar. En voor een nieuwe studiebeurs voor studenten. Na jaren van te kleine, behoudzuchtige politiek, van management en van wegkijken, is het tijd voor een nieuw begin. Nieuw elan. Nieuw leiderschap. Nieuw vertrouwen. Daarvoor hebben we uw steun nodig. De uitslag in Vught, Helvoirt en Cromvoirt heeft laten zien dat het kan. Dat D66 nodig is en groot kan worden. Ik ga dan ook voor de beste uitslag ooit, zodat we onze idealen kunnen verwezenlijken. Ik hoop vandaag op uw vertrouwen en uw stem.    
Afgelopen maand werd duidelijk dat er opnieuw te veel aanmeldingen zijn voor het Maurick College in Vught. Dat betekent dat kinderen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt die worden uitgeloot, buiten onze gemeente naar school zullen moeten. Daardoor kunnen zij niet naar dezelfde school als hun vriendjes en vriendinnetjes, neemt hun reistijd sterk toe en kunnen zij niet het Daltononderwijs volgen. Alle reden voor D66 om hierover, net als voorafgaand aan dit schooljaar, vragen te stellen aan het Vughtse college van burgemeesters en wethouders om met het Maurick College in overleg te gaan over de toelating van Vughtse kinderen op de enige Voortgezet Onderwijs school in Vught. Net als vorig jaar moet loting bepalen welke kinderen worden toegelaten op het populaire Maurick College voor voortgezet onderwijs in Vught. Ouders met kinderen die al op het Maurick College zitten, Vughtse kinderen die kunnen worden toegelaten tot VMBO- basis/kader en kinderen die worden toegelaten tot het gymnasium zijn vrijgesteld van deze loting. De woonplaats of afstand tot andere scholen speelt bij de toelating geen rol.

Toelatingsbeleid voor D66 onacceptabel

“D66 is trots op de hoge kwaliteit van het onderwijs en de resultaten van de leerlingen op het Maurick College. Het is logisch dat deze school ongekend populair is”, vertelt Joris Vrensen, raadslid en portefeuillehouder onderwijs. “Die populariteit geeft wel problemen: er willen meer leerlingen naartoe dan er plaatsen zijn, waardoor er moet worden geloot. Voor D66 is het toelatingsbeleid dat het Maurick College hanteert onacceptabel. Kinderen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt die bewust kiezen voor het Daltononderwijs van het Maurick College moeten juist voorrang krijgen op het Maurick College”, aldus Vrensen. “Als de school daarvoor te klein is, dan moet daar een oplossing voor komen. De eerste stap is dat het college in overleg gaat met het schoolbestuur.” Op dit moment ligt er een overeenkomst dat bepaalt dat de school over de eigen grootte gaat. Als onderwijspartij vindt D66 dat ieder kind in Nederland onderwijs moet kunnen volgen in de eigen omgeving. En voor de kinderen uit met name Helvoirt zijn er ook niet zo veel alternatieven. Ze kunnen afhankelijk van het niveau naar Oisterwijk, Boxtel en Drunen maar de fietsafstanden zijn dan al snel meer dan 10 km. Voor de kinderen uit Vught en Cromvoirt zijn er nog wel alternatieven in Den Bosch, Sint-Michielsgestel en ook Boxtel, maar ook daar worden de fietsafstanden al snel groot. De komende jaren gaat in Vught zowel het spoor als de N65 op de schop. Hierdoor zullen de andere scholen in de regio voor de Vughtse kinderen minder makkelijk bereikt kunnen worden. D66 doet juist daarom ook een beroep op het Maurick College om in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen kinderen uit Vught voorrang te verlenen. D66 heeft onderstaande vragen gesteld:
  1. D66 wil, en uit eerdere beantwoording blijkt ook dat het college dat wil, dat iedereen gelijke kansen krijgt voor het volgen van onderwijs op een school naar keuze. Is het college het met D66 eens dat als er geen alternatieve scholen in de buurt van het woonadres zijn deze keuzevrijheid wordt beperkt?
  2. Is het college het met de fractie van D66 eens dat het Maurick College als Vughtse school zou moeten voorzien in de behoefte van de Vughtse inwoners door deze voorrang te verlenen bij toelating?
  3. Is het college het met de fractie van D66 eens dat er voor de kinderen uit de dorpen Cromvoirt en Helvoirt geen redelijke alternatieven zijn als deze door het Maurick College worden uitgeloot?
  4. Eerder vroeg D66 aan het college om in gesprek te gaan met het Maurick College om de kansen op een toelating voor de Vughtse kinderen te vergroten. Dit is destijds niet gebeurd. Is het college bereid om dit nu wel te overwegen?
  5. Het ‘Daltononderwijs is een onderwijsvorm die uitermate geschikt is voor kinderen met een grote mate van zelfstandigheid. Het Maurick College onderscheidt zich daarmee van andere voortgezet onderwijs scholen. Is het college het met D66 eens dat als kinderen bewust kiezen voor dit type onderwijs de grootte van de school dan geen belemmering mag zijn?
  6. Is het bij het college bekend of het Maurick College plannen heeft om uit te breiden?
  7. Is het college bereid om mee te werken aan uitbreiding als het Maurick College met deze plannen aanklopt bij de gemeente?
Zie ook:Gemeente weigert gesprek met Maurick; leerlingen uit Vught, Helvoirt en Cromvoirt de dupe (17-12-2019) – Vragen D66 over aannamebeleid Maurick College (2-12-2019) – D66 Vught: vrije keuze van middelbare school in regio Den Bosch lijkt in het gedrang te komen (17-3-2013) Reageren? Stuur een e-mail naar: [email protected]  De nieuwe editie van V-Magazine is uit! Het is alweer de zevende editie van dit blad van D66 Vught-Helvoirt-Cromvoirt dat periodiek rondom verkiezingen verschijnt. De afgelopen dagen is het huis-aan-huis bezorgd in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. In deze editie staan de verkiezingen voor de Tweede Kamer centraal. Er staat onder meer een brief in van lijsttrekker Sigrid Kaag die ze speciaal voor de inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt schreef. Ook staat er een uitgebreid artikel in over Dianne Schellekens, die na het de grote overwinning van D66 bij de herindelingsverkiezingen in november een plek op de lijst werd aangeboden als lijstduwer. Verder tal van mooie foto’s uit de gemeente. De voorpagina is een prachtige plaat van het raadhuis, waarvan het bordes tijdens de sneeuw fungeerde als glijbaan voor de kinderen uit de buurt.

V-magazine ook digitaal te lezen

Het V-magazine is ook digitaal beschikbaar, klik daarvoor HIER. De vorige edities kun je HIER lezen. Op 12 februari jl. maakte de provincie bekend dat fouten zijn gemaakt bij de berekeningen van de stikstofdepositie van de ombouw van de N65. Dat de conclusie dat de omgebouwde N65 geen enkel effect heeft op de stikstofdepositie, lijkt hiermee ongegrond. De fout is aan het licht gekomen tijdens de aanbesteding, terwijl er procedures lopen bij de Raad van State. D66 heeft bij de behandeling van het bestemmingsplan N65 vorig jaar al vraagtekens bij de stikstofcijfers geplaatst, verschillende technische vragen gesteld en een motie ingediend. Ondanks dat bleef het stikstofverhaal een ‘black box’. De fractie van D66 is geschrokken van deze fout. De provincie heeft het bureau Arcadis destijds gevraagd de zogenoemde stikstofdepositie te berekenen, voor zowel de bouwfase als de gebruiksfase daarna. Bij de berekening van de stikstofdepositie maakt de overheid, zoals in zoveel situaties, gebruik van modellen. In dit geval de openbaar toegankelijke Aerius Calculator. Met dit model worden verkeersgegevens ingevoerd voor een bepaalde locatie. Het model rekent dan de stikstofdepositie uit; hoe dit precies gebeurt is niet zichtbaar. De D66-fractie heeft bij de voorbereiding van de behandeling van het bestemmingsplan N65 het Arcadis-rapport bestudeerd. Het stikstofrapport wijdt slechts 24 pagina’s aan de gebruiksfase, en maar liefst 280 (!) aan de bouwfase, inclusief gedetailleerde verkeerscijfers. Dat vonden wij vreemd. Je zou op zijn minst een even uitgebreide onderbouwing verwachten voor de N65 nadat deze is omgebouwd en over meerdere jaren. D66 heeft hierover vragen gesteld aan het college. Deze vind je hier, samen met de beantwoording. Kort samengevat gingen onze vragen over de onderliggende verkeerscijfers. Juist deze blijken nu achteraf niet te kloppen. Ondanks onze kritische vragen en die van anderen, zag het toenmalige college echter geen aanleiding om nog een keer grondig naar de cijfers te kijken en inzicht te geven in de berekeningen voor de gebruiksfase. Daardoor zijn deze tot op de dag van vandaag een ‘black box’ en waren de antwoorden van het college voor D66 mede de reden om tegen het bestemmingsplan voor de N65 te stemmen.

Extra uitstoot bouw zou vergelijkbaar zijn met die van een hond

Voor de bouwfase lijken er geen belemmeringen. Maar ook hier zijn aannames gedaan. Mede doordat verkeer zich verspreidt over een groot gebied en doordat er door de tijdelijke bypass minder verkeer over de N65 gaat weegt dit op tegen de uitstoot tijdens de bouw, door bijvoorbeeld het bouwmaterieel. Er is wel iets meer ‘neerslag’ op een bepaalde locatie. Voor het gemak is aangenomen dat nergens stagnatie optreedt. Dat is niet reëel. Resultaat is volgens Arcadis dat het héle project uiteindelijk minder stikstof doet neerslaan dan een poepende hond of enkele ganzen op één dag. Dat is toch wel heel opmerkelijk. Waarom is het hele land dan in rep en roer over stilliggende bouwprojecten?

Inzicht in berekening en aannames

Voor de gebruiksfase gaat men uit van het jaar 2024. Dan is de weg echter nog niet klaar. Daarnaast wordt, omdat de aanname wordt gedaan dat de jaren daarna de emissies per voertuig afnemen, geconcludeerd dat dit een ‘worst case’ scenario is. De groei van verkeer wordt zogezegd gecompenseerd door schonere voertuigen, maar dat moet natuurlijk nog blijken in de praktijk. En dan is er nog het verschil in verkeerscijfers, of je kan eerder stellen, het gegoochel hiermee. Nu zouden 2000 auto- en 300 vrachtwagenbewegingen ‘vergeten zijn’. Maar we weten ook dat in 2030 het verkeer op de N65 met bijna 30% zal groeien, wat neerkomt op meer dan 12.000 verkeersbewegingen per etmaal meer dan nu. Bovendien wordt de maximumsnelheid verhoogd van 70 naar 80 kilometer per uur (met op sommige delen zelfs de mogelijkheid om naar 100 km/u te gaan). D66 wil dat de gemeenteraad inzicht krijgt in de manier van berekenen en de onderliggende aannames zodat de plannen worden gebaseerd op juiste cijfers.

Consequenties

Opvallend is dat het bericht van gedeputeerde Van der Maat van 12 februari 2021 eindigt met de mededeling dat de Provinciale Staten op de hoogte worden gehouden over ‘hetgeen nodig is om de gewenste reconstructie van de N65 doorgang te laten vinden’. Hiermee wordt impliciet aangegeven dat het project hoe dan ook doorgaat. Ook nieuwe stikstofberekeningen lijken daar geen invloed op te zullen hebben. Dat is op zijn minst een tikkeltje voorbarig. De effecten van de nieuwe berekening zijn nog niet bekend en dus ook niet welke mogelijk vergaande maatregelen moeten worden genomen en wat de invloed is van de uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan voor de N65. Wat D66 betreft leidt de misrekening van de stikstofcijfers op zijn minst tot de door ons gewenste handhaving van de maximumsnelheid op de N65 van 70 kilometer per uur.

Nieuwe start

In de vorige raadsperiode zijn inwoners, belangenorganisaties en de gemeenteraad op cruciale punten rondom de N65 onvoldoende adequaat en nu blijkt zelfs verkeerd geïnformeerd. Alle bezwaren tegen het bestemmingsplan werden vorig jaar van tafel geveegd, waarbij er zelfs de argumentatie gebruikt is dat een ingediend bezwaar simpelweg ‘geen hout snijdt’. Sinds januari is er een nieuw college van burgemeester en wethouders. Een college dat een nieuwe start maakt en meer openheid, transparantie en burgerparticipatie. De raadsinformatiebijeenkomst van volgende week waarin de gemeenteraad wordt bijgepraat over de ins en outs van de rijksfraprojecten N65 en spoor is wat D66 betreft dan ook een goed begin. Onze fractie blijft de komende tijd alle ontwikkelingen nauwgezet volgen en beziet kritisch of de fout in de stikstofberekeningen aanleiding vormt om ook andere elementen van het plan opnieuw tegen het licht te houden. We zullen ons blijven inzetten voor het oplossen van de knelpunten voor het omliggend wegennet, waarbij leefbaarheid op één staat en inwoners actief worden betrokken. Zie verder:Memo gedeputeerde over stikstoffout N65 (12-2-2021) – Uitkomst N65: lastige maar verdedigbare keuze (februari 2021) – Groen licht voor coalitieakkoord ‘Een nieuwe start’ (januari 2021) – Het coalitieakkoord ‘Een nieuwe start’ (januari 2021) – Het hoofdstuk verkeer in het verkiezingsprogramma van D66 (november 2020) – Plannen N65 nog lang niet af, D66 stemt er dus niet mee in (mei 2020) – Vragen D66 bestemmingsplan N65 (mei 2020) – D66 tegen snelheidsverhoging naar 80 kilometer op de N65 (februari 2020) Reageren? Stuur een e-mail naar: [email protected]In Het Klaverblad van 10 februari stond het bericht dat de gemeente Vught een omgevingsvergunning heeft verleend om de Mariakerk te verbouwen tot 30 zorgwoningen. Het pand, dat onder monumentenzorg valt, wordt fors aangepakt. De gemeenteraad is hierover niet geïnformeerd en de omwonenden zijn onvoldoende betrokken. Reden voor D66-raadslid Jan-Willem Verlijsdonk om schriftelijke vragen te stellen aan het college. “De fractie van D66 is in de basis niet tegen de ontwikkeling van zorgappartementen in de voormalige kerk, want dit voorziet in een duidelijke woonbehoefte binnen onze gemeente”, zegt Verlijsdonk. “Waar onze fractie wel ernstige moeite mee heeft, is dat de gemeenteraad op geen enkele wijze is geïnformeerd over het plan en daardoor geen enkel kader heeft kunnen meegeven. Ook onduidelijk is door wie en wanneer dit besluit is genomen; in de besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders is daarover niets terug te vinden. Het belangrijkste dat niet goed is gegaan, is dat de buurt niet adequaat is geïnformeerd over en betrokken bij de uiteindelijke invulling van het plan. Er is eind 2019 een informatiebijeenkomst geweest voor omwonenden, maar toen lag er nog geen concreet plan. Tijdens die bijeenkomst hebben omwonenden zorgen geuit over de parkeerdruk. Die zorgen zijn niet weggenomen. En nu worden de omwonenden verrast met een verleende vergunning met een zeer beperkte mogelijkheid om bezwaar te maken.”

Transparante werkwijze

Het plan is nu pas, na het verlenen van de vergunning, voor het eerst voor inwoners en raadsleden in te zien op het gemeentekantoor. “Dat is niet de manier waarop D66 wil dat de gemeente werkt”, aldus Verlijsdonk. “In het coalitieakkoord is afgesproken dat we gaan voor een open en transparante werkwijze en dat bewoners aan de voorkant moeten worden betrokken bij het ontwikkelen van plannen. Daarom vragen we aan het college om dit recht te zetten.” D66 heeft onderstaande vragen gesteld:
  1. Waarom is het plan voor verbouwing van de Mariakerk, waar het college op 8 februari jl. vergunning voor heeft verleend, niet van tevoren gedeeld met de gemeenteraad? Kunt u ons meenemen in uw afwegingen?
  2. In het geldende bestemmingsplan is opgenomen dat de bestemming ‘maatschappelijk’ omgezet kan worden naar de bestemming ‘wonen’. Conform artikel 2 ‘Uitzonderingen’ de ‘Lijst van categorieën van gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist 2020’ had dit aan de raad moeten worden voorgelegd om een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Waarom is dat in dit geval niet gebeurd?
  3. Het besluit tot het verlenen van bovengenoemde vergunning en de voorbereidende besluiten hebben wij niet teruggevonden in de besluitenlijsten van het college. Kunt u ons meenemen in de totstandkoming van dit besluit, met andere woorden: door wie en wanneer is dit besluit genomen en wat is het tijdspad geweest? Dit zien we graag onderbouwd met de stukken waarop besluiten zijn genomen.
  4. Is het huidige college voordat de vergunning werd verleend geïnformeerd over dit project en dit besluit? Zo ja wanneer en hoe is dat gebeurd? Zo nee, kan het college uitleggen hoe dat heeft kunnen gebeuren en waarom er niet aan de bel is getrokken?
  5. Van bewoners hebben we gehoord dat er in het najaar van 2019 een informatiebijeenkomst is geweest met omwonenden, waarin de destijds nog niet concrete plannen zijn besproken. Hoe hebben de omwonenden op het plan gereageerd? Welke zorgen zijn er uitgesproken? We weten dat er in ieder geval zorgen zijn neergelegd over de parkeerdruk door bewoners, zorgverleners en bezoekers. Graag zien we uw antwoord onderbouwd met een verslag van de bijeenkomst.
  6. Waarom is na de bijeenkomst in het najaar van 2019, toen het plan verder was uitgewerkt, niet meer met omwonenden gesproken?
  7. Omwonenden kunnen door de werkwijze van de gemeente hun ideeën/suggesties/bezwaren alleen nog maar kenbaar maken middels een bezwaarprocedure bij de rechtbank inclusief bijbehorende kosten. Waarom is er gekozen voor deze aanpak? Deelt het college met ons de mening dat deze aanpak bewoners en raad buitenspel zet en niet past bij een college en coalitieakkoord dat gaat voor een open en transparante werkwijze en stelt dat bewoners aan de voorkant moeten worden betrokken bij het ontwikkelen van plannen? Ziet het college mogelijkheden om deze omissie recht te zetten?
  8. Welke maatregelen gaat het college nemen om te voorkomen dat deze gang van zaken in de toekomst weer kan gebeuren?
  9. Is ten aanzien van de voorgestelde aanpassingen van dit rijksmonument advies gevraagd aan de monumentencommissie? Wat luidde dit advies en wat heeft u met dit advies gedaan?
  10. Hoe staat het college tegenover de door omwonenden geuite zorgen over de parkeerdruk en welke oplossingen ziet het college hiervoor?
Tijdens de Raadsvergadering van 11 februari 2021 heeft D66 tijdens de behandeling van het ‘Integraal Huisvestingsplan Onderwijs’ het college opgeroepen om zo snel mogelijk met een raadsvoorstel te komen om het nijpende capaciteitstekort voor het scholencluster in Vught-Noord op te lossen. Met het huisvestingsplan heeft de raad uitstekend inzicht gekregen wat er de komende periode nodig is om de schoolgebouwen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt op een excellent niveau te houden. “Het is een groot compliment waard dat dit huisvestingsplan samen met het onderwijsveld is opgesteld”, zegt D66-raadslid Joris Vrensen enthousiast. “Dat is belangrijk want het IHO is veel meer dan alleen een plan over gebouwen. Het gaat om een gezonde een stimulerende leeromgeving voor onze kinderen en het bevordert het de totstandkoming van integrale kindcentra (kinderopvang en primair onderwijs in één gebouw met één leerlijn, red). Bovendien is het onderdeel van onze langetermijnvisie op wijkaanpak en de spreiding van onderwijsvoorzieningen over de dorpen. Door het realiseren van bijna klimaatneutrale gebouwen (BENG) draagt het ook nog eens bij aan onze duurzaamheidsdoelen.”

Uit zijn jasje gegroeid

Het grootste knelpunt ligt in Vught-Noord, waar scholencluster het Kwartier uit zijn jasje is gegroeid. Er staan nu al negen noodlokalen en de leerlingenprognoses laten zien dat het aantal leerlingen de komende jaren alleen maar verder zal stijgen. “Dit moet met de hoogste prioriteit worden opgelost”, aldus Vrensen. “Of het nu nieuwbouw of uitbreiding wordt, op dezelfde locatie of elders, we hebben het college opgeroepen om zo snel mogelijk met een raadsvoorstel te komen.”

Aparte raadsvoorstellen

“Het huisvestingsplan beschrijft mooie ambities”, concludeert wethouder Fons Potters (Onderwijs, D66). “De vervolgstap is om deze in te vullen. Daarbij spelen allerlei factoren een rol waardoor het op voorhand lastig is om aan te geven wat de exacte kosten en planning zijn. Het belangrijkst is dat we daar open en transparant over zijn en de gemeenteraad actief wordt betrokken en geïnformeerd. Daarom komt er van elk project een apart raadsvoorstel. Op die manier komen we tot een snelle en zorgvuldige besluitvorming.”

Slimme oplossingen

D66 wil dat er bij de huisvesting van scholen wordt gekeken naar slimme oplossingen om de kosten te beperken. “Daarbij valt te denken aan benutting van leegstaande ruimte voor extra kinderopvang of andere onderwijs-gerelateerde activiteiten en flexibel bouwen om toekomstige ontwikkelingen op te kunnen vangen”, licht Vrensen toe. D66 heeft in een motie extra aandacht gevraagd voor deze aspecten in de toekomstige raadsvoorstellen. Deze motie werd door alle raadsfracties gesteund met uitzondering van Gemeentebelangen.

Nieuwbouw Zuiderbos school

In de raadsvergadering van 11 februari is ook besloten om in te stemmen met de nieuwbouw voor het Zuiderbos, een school voor speciaal onderwijs op Zorgpark Voorburg. Hiervoor werd een krediet beschikbaar gesteld van 14 miljoen euro. “Ja, voor ons als onderwijspartij was deze raadsvergadering wel een hoogtepunt”, stelt Vrensen. “D66 is blij dat voor deze kinderen, waarvoor goede schoolfaciliteiten extra van belang zijn, nu een goede oplossing komt. Het gaat om veel geld, maar het krediet is gebaseerd de geldende richtlijnen. Bovendien is er gekozen voor een oplossing waardoor deze kinderen maar één keer hoeven van school hoeven te verhuizen. Zo zorgen we goed voor deze kwetsbare groep.”