Fast fashion

Iedereen heeft vast de term ‘fast food’ gehoord. Maar… wat is ‘fast fashion’? Fast fashion is goedkope kleding van mindere kwaliteit, geproduceerd (over het algemeen) in ontwikkelingslanden. Het productieproces kent daarbij een veelvuldig gebruik van schadelijke stoffen en grondstoffen van slechte kwaliteit. In deze ‘textiel fabrieken’ wordt kleding gemaakt door zwaar onderbetaalde arbeiders. Deze goedkope kleding is er in overvloed. Grote winkelketens voorzien ons vervolgens van dit soort kleding, zowel in winkels als online.

Textiel afval

Toen ik een klein meisje was, had je in winkels een zomer- en een wintercollectie. Intussen hangen er iedere twee weken nieuwe kledingstukken en laten wij ons overtuigen door reclames en advertenties dat wij dat ene mode-item écht nodig hebben. En online bestellingen liggen slechts een muis klik van ons verwijderd! Wist je dat, deels door het (slechte) materiaal dat voor textiel gebruikt wordt, textiel afval vele malen erger is dan plastic afval? 

Werkbezoek

Dit gegeven heeft al geruime tijd mijn aandacht. Daarom heb ik de kans aangegrepen om deel te nemen aan het werkbezoek dat, kort voor het zomerreces, voor Staten- en raadsleden door de Metropool Regio Amsterdam (MRA) georganiseerd is. Het werkbezoek had als doel om, aan de geïnteresseerden, een kijkje te geven in de ‘keuken’ van circulair textiel. Op die dag hebben wij een bezoek gebracht aan Makers UniteWieland textiles en Denim City.

Makers Unite

‘Makers Unite’ is begonnen als stichting. Ze verzamelden zwemvesten, achtergelaten op de Griekse stranden door gearriveerde vluchtelingen, en transformeerden die in tassen, riemen en andere gebruiksvoorwerpen. Inmiddels  zijn ze veranderd in een sociale onderneming: ze geven werk aan mensen uit verschillende landen, ze transformeren afgedankte kleding (in opdracht van bekende merken) die, na verwerking en reparatie, weer te koop aangeboden wordt: upcycling. Makers Unite heeft verschillende inclusie projecten. Ook met scholen hebben ze projecten gaande en begeleiden ze studenten. Op deze manier wordt op het gebied van hergebruik en transformatie van materialen, de samenwerking tussen verschillende mensen en ondernemingen optimaal benut, zonder het blik op modetrends te verliezen.

Wieland textiles

‘Wieland textiles’ is een textiel-inzameling bedrijf. Wat dit bedrijf bijzonder maakt is dat ze, voor het eerst in de geschiedenis van de textielrecycling, de verschillende vezels aanwezig in elke textiel soort op een innovatieve manier sorteren. Dit noemen ze ‘Fibersort’: “deze optische sorteertechnologie maakt het mogelijk om grote hoeveelheden kleding snel en efficiënt te sorteren naar samenstelling, kleur en structuur van de stof. Dat opent de weg naar een circulaire revolutie in de textielindustrie, een kostenefficiënte herwinning van hoogwaardige grondstoffen uit afgedankte kleding voor de productie van nieuwe kleding.” Met Fibersort kan in Nederland jaarlijks ruim 170.000 ton afgedankte kleding terug in de kringloop worden gebracht als hoogwaardige grondstof voor nieuwe kleding.

Denim City

Als laatste werd een bezoek gebracht aan Denim City. Deze onderneming heeft zichzelf als doel gesteld: Promoot en deel de kennis met de stakeholders via evenementen, projecten en gerichte netwerken. Werk samen om een schonere en smartere (mode)industrie te bereiken. Onderwijs het beste: voed een nieuwe generatie op en toon ambitie wat kennis, skills en innovatie in de mode industrie betreft. Ze zijn gevestigd in De Hallen, in Amsterdam: een inspirerende broedplaats voor creatievelingen en niet zomaar een winkelcentrum. 

Bij de twee laatste bedrijven werd er gezegd dat overtollig kleding (textiel) naar Azië en Afrika verscheept wordt. Alhoewel mensen ook in die continenten zich moeten kleden is wellicht onze morele plicht om onze kennis over afval verwerking en de middelen om dit te bewerkstellen met hen te delen: uiteindelijk is de wereld van ons allen!
 
Bestel je vaak online? Hier kan je vinden wat er met je teruggestuurde artikelen gebeurt. Wees voortaan bewust van de reden waarom en wat je precies koopt. En van welke kwaliteit het gemaakt is!

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.