Meer grip op voortgang Programma Klimaat en Duurzaamheid

Het huidige Programma Klimaat en Duurzaamheid 2020-2024 loopt af. De uitdagingen zijn er echter niet minder op geworden. Klimaatbeleid is geen overbodige luxe. Dat is ook voelbaar in Velsen na een aantal zomers met flinke droogte en nu een winter met veel wateroverlast door hevige regenval. Het college heeft daarom een nieuw Programma Klimaat en Duurzaamheid gepresenteerd voor de periode 2025-2030. 

Integrale aanpak

Dit is op het eerste gezicht een volledig en ambitieus programma. D66Velsen is dan ook erg positief en roemt vooral de integrale aanpak van dit vraagstuk om de vijf hoofddoelen te bereiken. Dit is nodig voor een broodnodige versnelling om te zorgen dat Velsen in 2050 CO2-neutraal, circulair, natuurinclusief, klimaatbestendig en de organisatie duurzaam mogelijk is. Per hoofddoel zijn duidelijke maatregelen en acties weergegeven. Denk aan de invoering van het recycletarief die nu al heeft gezorgd dat de mate van restafval met ruim 37% is afgenomen. Daarmee is duidelijk wat de gemeente van plan is.

CDOKE-middelen

Om deze acties uit te voeren heeft Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten de CDOKE-middelen beschikbaar gesteld om extra uitvoeringscapaciteit te creëren voor gemeenten. Met dit extra geld vult de gemeente de eigen capaciteit verder aan in een breed programmateam Klimaat en Duurzaamheid. D66Velsen heeft vragen over de verdeling van deze capaciteit over de verschillende programmaonderdelen.  Dit is nu niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen dat er te veel capaciteit wordt ingezet op de interne organisatie. Hier ligt een zorg van D66Velsen. Wij zien liever dat er een keuze wordt gemaakt die bijdraagt aan het versnellen van initiatieven in de samenleving (of vanuit de samenleving). Hoe meer inwoners en organisaties actief met de klimaat- en duurzaamheidsmaatregelen bezig zijn, des te beter. Dan kan je een vliegwieleffect op gang krijgen. Daarnaast wil D66Velsen weten wat de tussentijdse voortgang is van elk programmaonderdeel.

Duurzaam inkopen

Deze zorgen werden bevestigd in de sessies over het programma en na deze technische vragen van Mike Rijkers. Zo kwamen we er achter dat er nog niks gedaan is met het voornemen uit 2019 om in 2025 voor 50% circulair in te kopen. Dat is spijtig, want ondernemers die investeren in innovaties waardoor ze minder afval, minder milieubelasting en daarmee maatschappelijke kosten creëren, worden niet beloond met een grotere kans op een opdracht. Bovendien is het te laat om die doelstelling nu nog te halen. Verder blijft de capaciteitsverdeling binnen het programma moeilijk grijpbaar. 

Meer grip en sessie over duurzaam inkopen

Ondanks de zorgen heeft D66Velsen wel van harte ingestemd met het Programma Klimaat en Duurzaamheid 2025-2030. Bij elkaar opgeteld is het programma precies wat Velsen nodig heeft: een ambitieuze aanpak. Op aandringen van Mike Rijkers deed de wethouder ook aan aantal toezeggingen, zoals de toezegging met een memo te komen over de planning van de vier hoofdonderwerpen, de toezegging om de raad periodiek te blijven informeren over de stand van zaken gedurende het programma en de toezegging om voor het einde van het jaar een sessie te organiseren over duurzaam inkopen. Hiermee verwachten wij voldoende grip te kunnen houden op de voortgang. Zie hier het volledige programma Klimaat en Duurzaamheid 2025-2030.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.