Verminderen lastendruk en bureaucratie land- en tuinbouw
D66 vindt het van groot belang dat er heldere wetgeving op de handel en teelt van zaden komt. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor nieuwe zadenwetgeving waarmee de huidige verouderde en zeer complexe wetgeving (12 richtlijnen) wordt vervangen. "Er is nu een enorme wirwar aan regels, dit voorstel voegt alles samen en vereenvoudigt de wetgeving. De administratieve lastendruk en bureaucratie worden verminderd. Een positieve ontwikkeling die ondernemers in deze zware economische tijden zeker kunnen gebruiken", aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.
Kleinere landbouwbedrijven ontzien De nieuwe wetgeving geldt alleen voor professionele landbouwers, particuliere tuinders kunnen hun zaden normaal blijven gebruiken. Ook kleinere landbouwbedrijven met minder dan 2 miljoen euro omzet en een maximum van tien medewerkers worden deels ontzien. Gerbrandy: "Nederland kent veel kleinere land- en tuinbouwbedrijven, ik ben blij dat deze niet worden beperkt in hun ondernemerschap. En ook mensen met een eigen moestuin kunnen nog steeds zelf een keuze maken welke groente en fruit ze willen telen."
Bescherming biodiversiteit Voor D66 is het erg belangrijk dat de wetgeving geen negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit in Europa. De vernietiging van de natuur kost jaarlijks zo'n 3 procent economische groei. In 100 jaar zijn de populaties van inheemse wilde soorten 3 keer kleiner geworden. "Door de uitzondering voor particulieren en kleine bedrijven worden oude en speciale rassen in stand gehouden. Dat komt bijvoorbeeld bepaalde insecten ten goede en daarmee ook ons natuurlijk kapitaal, de biodiversiteit", stelt Gerbrandy.