
Vandaag keurde het Europees Parlement, op initiatief van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, in sterke bewoordingen de opstelling van de Commissie en de lidstaten af. Het roept Commissievoorzitter Juncker en EU-president Tusk naar de plenaire vergadering
Het Parlement stelde in 2017 per Parlementaire enquête wanbestuur en zelfs wetsovertredingen vast. Slap toezicht maakte de weg vrij voor grootscheepse fraude met uitstoottesten van dieselauto´s. De Europese Commissie en de lidstaten weigeren tot op heden daarvoor verantwoording af te leggen. De Commissie stuurde weliswaar een reactie op het enquêterapport in oktober 2018, maar reageerde niet op de bevindingen van wanbestuur en wetsovertredingen.
Gerbrandy is ontstemd over de wijze waarop de Europese Commissie al twee jaar duikt voor het afleggen van verantwoording:
“De Europese Commissie komt nu al twee jaar weg met deze gang van zaken, maar dat betekent niet dat het juist is. Dit gaat over grootschalige misleiding, ten koste van de lucht die wij inademen. Verantwoording afleggen is het minste dat je kan doen.”
Deze houding staat volgens hem in schril contrast met de zelfverklaarde ambities van de Commissie:
“Ik hoor Juncker en Timmermans regelmatig hoog opgeven over de democratische rechtsstaat, maar als het moeilijk wordt geven ze niet thuis. Democratische normen bouw je moeizaam op en breek je makkelijk af. Bijvoorbeeld door het democratisch gekozen Europees Parlement te negeren”
Dieselgate is een gigantisch industrieschandaal. Miljoenen Europeanen hebben last van vervuilde lucht en het is onduidelijk waarom de Commissie niet heeft ingegrepen. In de nasleep van Dieselgate zijn maatregelen genomen, zoals het invoeren van Europese controles en boetes, maar tegenover elke goede maatregel staan acties die de boel vertragen. Zo gaat de Commissie in beroep tegen de uitspraak van het Europese Hof, die stelde dat de Commissie via een implementatieprocedure onterecht extra uitstoot toeliet aan dieselwagens.
Een van de hoofdtaken van de Europese Commissie wordt verzaakt. Coördinatie tussen lidstaten. Gerbrandy concludeert:
“De sjoemeldiesels werden voor de hele Europese markt goedgekeurd, maar voor het pijnlijke terugroepen van auto´s mag ieder land z´n eigen gang gaan. Nog altijd rijden er miljoenen veel te vervuilende diesels in Europa rond, ook in Nederland. We moeten dit Europees aanpakken en dat weigeren de nationale regeringen tot nu toe."
Voor Gerbrandy is verantwoording een principieel punt, maar hij benadrukt ook: "zonder goede verantwoording, wordt ons de kans ontnomen om te leren van fouten uit het verleden"