Actief betrokken inwoners
Vaak zijn inwoners zelf, veel beter en effectiever in het bereiken van de maatschappelijke doelen die wij ons stellen. Denk daarbij aan initiatieven voor ondersteuning van inwoners, of initiatieven die de coherentie in een buurt vergroten. Inwoners, verenigingen en stichtingen kunnen daarom bij de gemeente een subsidie aanvragen om die maatschappelijke doelen te helpen bereiken. D66 is ervan overtuigd dat op deze wijze uitgegeven euro de meest effectieve euro is. Participatietrajecten zoals het ‘right to bid’ en ‘right to challenge’, waarbij bewoners taken van de gemeente kunnen overnemen als zij denken dat het anders, beter, of goedkoper kan, juichen wij toe. Hierbij is het belangrijk dat de deelnemers weten waar ze aan toe zijn. Communicatie vanuit de gemeente moet helder zijn en gewekte verwachtingen moeten worden waargemaakt.
Een referendum geeft inwoners een stem over belangrijke lokale beslissingen. Daarom wil D66 de mogelijkheid houden om referenda te organiseren, en de uitkomst hiervan als bindend te verklaren. Bij referenda zijn wij voorstander van stemmen vanaf 16 jaar.
Communicatie met inwoners, maar ook de voorstellen van besluiten en bindende regels, worden in begrijpelijke taal geformuleerd. Om dit te borgen neemt de gemeente actief deel aan het Netwerk Begrijpelijke Overheid van de Taalunie.