Bouwen in de Rafelranden? Ja, mits…


Op 4 december nam de gemeenteraad van Soest het besluit om twee gebieden aan te wijzen als potentiële bouwlocaties na 2030. De locaties (de weilanden links en rechts van de Stadhouderslaan) liggen echter buiten de rode contour, waar niet gebouwd mag worden. Het college gaat in gesprek met de provincie om te kijken of hiervoor een ontheffing kan worden verleend.

Een grote stap vooruit in de al jarenlange politieke discussie over potentiële bouwlocaties. Bijzonder ook dat de twee grootste lokale partijen, GGS en Soest2002 hier een compromis in hebben bereikt. Alle reden voor tevredenheid zou je denken. Maar het ligt voor D66 wat genuanceerder. Net als voor de omwonenden van deze locaties, die grote zorgen hebben over onder meer de waterhuishouding in het betreffende gebied.

Bouwen na 2030 is hard nodig

Ook D66 wil dat er in Soest wordt gebouwd. Het tekort aan vooral betaalbare woningen is schrijnend. Bouwen buiten de rode contour, in de zogenoemde rafelranden, is daarbij geen verboden onderwerp.
Bij de gesprekken over het coalitieakkoord in 2022 heeft onze fractie de suggestie ingeleverd dat er bij het zoeken naar bouwlocaties er een uitlegbare, transparante route gevolgd wordt. Inventariseer locaties, leg daar een lijst met relevante criteria naast, betrek de inwoners erbij en maak dan een keuze op basis van een transparant, navolgbaar en vooral uitlegbaar proces.

De afgelopen jaren zijn we door het college meegenomen in zo’n, ongetwijfeld goedbedoeld, traject. We zetten vraagtekens bij dit proces: is het navolgbaar, uitlegbaar en was er sprake van transparante communicatie? Waarom ‘scoort’ de ene locatie hoger dan de andere? Waarom is de technische haalbaarheid van een locatie niet onderzocht? Wat is de positie van de raad in het vervolg van dit traject? Met welke ‘pitch’ gaat het college naar de provincie om ze ervan te overtuigen dat er een ontheffing moet worden verleend? En zie daar ons dilemma. Want behalve voorstander van bouwen en betaalbaar wonen is D66 ook de partij van een transparant en goed bestuur. En daar wringt het hier wat ons betreft. 

Onze fractie heeft geprobeerd, via vragen en moties, meer onderbouwing van het raadsvoorstel te krijgen. Opgeroepen om de raad maar ook de omwonenden stapsgewijs mee te nemen in het proces. Inzage te geven in de stukken die er naar de provincie gaan. Om meer duidelijkheid te krijgen in de haalbaarheid van deze locatie, zodat we als volksvertegenwoordigers onze controlerende taak naar behoren kunnen uitvoeren.

Goed bestuur

Het college en de coalitie denken daar overduidelijk anders over. D66 kan op die basis dan ook niet instemmen met het voorstel. Goed wonen voor iedereen is heel belangrijk, de druk op onze woningmarkt is immens. Maar dat betekent niet dat het proces om tot bouwen te komen slordig en onzorgvuldig plaats mag vinden. We zullen dit onderwerp kritisch blijven volgen.

Meer weten of vragen? Mail naar fractievoorzitter Tineke Flinterman