Raadslid worden – ook iets voor jou?

Dit artikel verscheen eerder in ons ledenblad Democraat.
Tekst: Caïne Roland

Met het prachtige resultaat van de Tweede Kamerverkiezingen vers achter de kiezen, komen de gemeenteraadsverkiezingen alweer in zicht. Stemmen doen we pas volgend jaar, maar je kandidaat stellen als raadslid doe je deze zomer al! Democraat vroeg drie oud raadsleden naar hun ervaringen in de lokale politiek.

Jan-Willem Langenbach
Was lijsttrekker en raadslid in Rhenen (2018-2021), studeert nu scheikunde.

“Je hebt superveel vrijheid in je werk”

“Zoals veel anderen ben ik het raadslidmaatschap ingerold. Ik zat vier jaar in de Rhenense jongerenraad en woonde vergaderingen bij als fractievolger van D66. Als je wil weten of het werk bij je past, sluit dan gewoon een keer aan! Het is best spannend om je te kandideren. Dat vond ik ook, zeker omdat ik pas 19 was, maar je ontwikkelt je op totaal nieuwe vlakken. Verder is het niet erg om fouten te maken. Ik moest zelf wel eens terugkomen op iets wat ik had gezegd wat niet waar bleek te zijn. Als je open en eerlijk bent, is er geen probleem.

Het geeft de meeste voldoening om samen iets voor elkaar te krijgen. Zo zijn we gestart met een burgerpanel. Er wonen 20 duizend mensen in Rhenen; duizend daarvan krijgen een paar keer per jaar een enquête. Ze mogen meedenken over bijvoorbeeld parkeren en windmolens. Lastige onderwerpen, waar iedereen iets anders van vindt, daarom is hun input enorm waardevol voor ons. Daarnaast kom je op allerlei plekken. Je kunt op de fiets stappen naar een nieuwbouwproject en aanbellen om te vragen wat mensen van hun nieuwe wijk vinden. Je hebt superveel vrijheid in je werk, het is allesbehalve stoffig!”

Hülya Kat
Was raadslid in Velsen (2010-2018) en
Amsterdam (2018-2021), is nu Tweede Kamerlid.


“De kleine overwinningen zijn het mooist”

“Tijdens mijn studie in Groningen werd ik politiek actief. Partijen als de LPF kwamen op, die de multiculturele samenleving mislukt verklaarden. Dat vond ik het moment om op te staan: ik heb een Turkse achtergrond maar ben geboren in Nederland. Ik kwam in 2010 in de raad in Velsen, mét voorkeursstemmen. Dat gaf me vertrouwen, dat mensen zich via mij betrokken voelen bij de lokale politiek. Een diverse en inclusieve maatschappij moet afgespiegeld worden in de politiek. Helaas zijn er weinig jongeren, vrouwen en bi-culturelen die zich kandidaatstellen. Als je wil meebeslissen, moet je dat zeker doen!

Het mooist zijn de kleine overwinningen. Zo werd in Velsen onze motie waarin we opriepen om te mogen experimenteren met gereguleerde wietteelt aangenomen. Als raadslid heb je vooral energie en een hart op de juiste plek nodig. Verder helpt goed zitvlees en een lange adem, haha. De vergaderingen duren best lang. Mensen zullen veel vragen stellen, maar je hoeft niet alles zelf op te lossen. Je leert samenwerken, ook met andere partijen. En het is fijn om te sparren en coaching te krijgen. Dat heb ik zelf een beetje gemist in het begin. Ja, nieuwe raadsleden mogen mij zeker mailen als ze willen dat ik even meedenk!”

Harma van der Roest
Was raadslid en fractievoorzitter (2010-2021) in
Midden-Drenthe, is nu talentscout voor D66 Drenthe.

“Je kunt echt iets voor mensen betekenen”

“Het was geen heel bewuste keuze om raadslid te worden. Ik was al langer actief in de partij en heb altijd last gehad van een positieve bemoeizucht, haha. Uiteindelijk heb ik het raadswerk elf jaar gedaan. De enige reden dat ik nu stop, is omdat ik ga verhuizen. Het is nooit hetzelfde, heel veelzijdig en je leert steeds bij. Ik denk dat iedereen raadslid kan worden. Je hoeft niet direct alles te weten: als je bezig bent met onderwijs, ga er dan naartoe. Dat geeft nieuwe input die je enorm kan verrassen. Er wordt nog steeds te veel óver mensen gepraat in plaats van mét ze.

Ik hoop dat de volgende generatie aan de slag gaat met de bestuurscultuur. Openheid van bestuur is een echt D66 onderwerp. Vergaderingen horen in de openbare raadszaal thuis, niet achter gesloten deuren. Het is belangrijk om zichtbaar en benaderbaar te zijn. Tijdens de campagne in 2014 hadden we bijvoorbeeld een campagnewinkel; mensen konden een maand lang met vragen of plannen bij ons komen. Zo kom je in contact en zie je wat voor hen belangrijk is. Het zijn de kleine dingen uit de omgeving die impact maken, niet alleen grote zaken. Je kunt dan echt iets voor mensen betekenen!” ■