Buitenlandreis naar Warschau

Beeld: Annick van der Harten

Wedstrijdje verPiSsen;
Tusk pakt de winst

De afgelopen jaren was er ontzettend veel te doen om de politieke situatie in Polen. De afgelopen jaren voerde de PiSpartij een rechtspopulistische eurosceptische koers in het land. Polen sloeg met de vuist op tafel in Brussel, de rechtsstaat werd afgebroken, de publieke omroep verloor zijn kritische toon en migranten en ‘woke’ kregen de schuld van alle problemen. Een cynische Router zal de vergelijking leggen tussen de situatie in Nederland. Maar gelukkig won de afgelopen verkiezingen de verenigde oppositie, onder leiding van Donald Tusk de verkiezing. Deze coalitie is druk bezig om orde op zaken te stellen. Voor ons dus een zeer interessante bestemming voor de jaarlijkse buitenlandreis!
 
Van vrijdag tot en met zondag was een groep van ruim 20 Routers met elkaar op reis gegaan naar Warschau. Als echte D66’ers ging een deel per trein, een andere groep met de Tesla en ging een deel met het vliegtuig.

Beeld: Jasper Klasen

OSW

Vrijdagochtend startten de deelnemers met een bezoek aan het OSW (Osrodek Studio Wschodnich). Bij dit onderzoeksinstituut kregen we de kans om met een deskundige rondom de Pools-Russische verhoudingen het gesprek aan te gaan. Na een hoop kennis opgedaan te hebben over Rusland en de Pools-Russische relatie was er nog wat tijd voor een Poolse lunch en/of een bezoek aan Stalin’s cultuurpaleis voordat we door gingen naar Frontex. 

Frontex

Je hoeft maar de krant open te slaan (of op Twitter te kijken) en je wordt overspoeld met verhalen over migratieproblematiek. Ook op Europees niveau speelt hier natuurlijk veel. Vanuit de Europese Unie houd Frontex zich bezig met de Europese buitengrenzen. Het hoofdkantoor van Frontex staat in Warschau, dus deze trip is een ideale gelegenheid om bij hen op bezoek te gaan. We hadden bovendien de eer om verwelkomd te worden door de directeur van Frontex, de Nederlander Hans Leijtens. Hier zijn we het gesprek aangegaan over de uitdagingen en kansen voor de Europese buitengrenzen. 

Europapa

De zaterdag stond in het teken van Europa, en hoe kan het ook anders slechts enkele weken voor de verkiezingen. We bezochten een dependance van het Europees Parlement in Polen, waar we een uniek inzicht kregen in de rol die Europa speelt voor de mensen daar, en op andere plekken in Europa. In een 360° bioscoop die de zaal van het Europees Parlement simuleerde kregen we een interessant inzicht in de veranderende rol van de EU. Na afloop was het tijd voor een walking tour door het historische centrum van Warschau.

Beeld: Thomas van den Berg

Maar ook Chopin, wodka, flyers en en eten.

Naast alle inhoudelijke activiteiten was er ook genoeg ruimte voor nog gezelligere activiteiten. Zo hebben de Routers het Pools Wodka Museum bezocht (met uiteraard een uitgebreide tastingvoor de geïnteresseerden). Op de zondag zijn de aanwezigen naar een groot park in Warschau gegaan om te genieten van een open lucht Chopin-pianoconcert. Oftewel; de ideale plek om te flyeren voor D66. Het was dan ook geen verassing dat naderhand, toen we het park verlieten, we ook flyers in onze hand kregen van de huidige pro-europa coalitie. Tot slot hebben we uiteraard ook gezellig met elkaar gegeten, zoals bij een oud verlaten ‘treinstation-turns-foodhall’.

Beeld: Thomas van den Berg