Regeerakkoord biedt kansen voor Rijswijk

In Rijswijk worden veel nieuwe woningen gebouwd. Het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie biedt kansen om dit makkelijker te maken.

Kansen voor de woningmarkt

“Het heeft lang geduurd maar dan heb je ook wat,” aldus D66 lijsttrekker Elze Woudstra. “Met de nieuwe plannen kunnen corporaties verouderde woningen verduurzamen en gemeenten nieuwe woningen beter bereikbaar maken.”

Het regeerakkoord bevat verschillende plannen rondom wonen. Voor huishoudens met een laag- en middeninkomen wordt het meer betaalbaar om hun woning te isoleren met het ‘Nationaal Isolatie Programma’. Dat is belangrijk voor het klimaat en brengt energiekosten omlaag.

De extra belasting die woningcorporaties jaarlijks moesten betalen, de zogenaamde verhuurdersheffing, wordt afgeschaft. Met het vrijgekomen geld kunnen corporaties nieuwe woningen bouwen en bestaande renoveren. Ook kunnen de sociale verhuurders het geld gebruiken om de leefbaarheid te verbeteren.

Voor de bereikbaarheid van nieuwe woningen worden miljarden beschikbaar gesteld. Dit geld is vooral bedoeld voor de gemeenten die in de stad woningen bijbouwen of leegstaande kantoren ombouwen. Dat is ook in Rijswijk het geval in het Havenkwartier en Bogaard Stadscentrum. Het is nu zaak voor de gemeente om uit te zoeken hoe de landelijke plannen kunnen helpen om de mobiliteit in Rijswijk te verbeteren. 

Ook de landelijke regeling ‘Woningbouwimpuls’ wordt verlengd. Dankzij deze regeling ontving Rijswijk in 2020 al 7,2 miljoen euro voor de ontwikkeling van Bogaard Stadscentrum. Minister Kajsa Ollongren bezocht zelf het winkelcentrum om symbolisch de bijzondere bijdrage te overhandigen. Wethouder Van de Laar (D66) zegt hierover: “Dat Rijswijk de leegstand stevig aanpakt valt ook landelijk op. Met de woningen die ervoor terug komen maken we echt een impact op het oplossen van de woningnood. Dat wordt gewaardeerd, ook door toekenning van zo’n miljoenensubsidie. Heel bijzonder voor Rijswijk.”

D66 Rijswijk pleit ervoor dat de gemeente snel uitzoekt wat het regeerakkoord in de praktijk voor de inwoners van Rijswijk kan betekenen.