Mobiliteitsvisie Renkum 2025

Bushalte Gemeentehuis - Beeld: Jurjen Berends
Afgelopen jaren heeft D66 Renkum de nodige moties en amendementen gemaakt om voetgangers en fietsers
veiliger deel te kunnen laten nemen in het verkeer. De moties ‘Verkeersveiligheid’ uit 2018 en ’30 km de norm in onze dorpen’ uit 2022 zijn daar goede voorbeelden van.
In de raadvergadering van 26 maart werd beslist over de Mobiliteitsvisie Renkum 2025 ‘Verbindingswegen; Mobiliteitsvisie en -plan voor opkomende generaties en waardig oud worden’. D66 Renkum onderschrijft van harte het beleid uit de visie dat we moeten afstappen van het ‘ingenieursdenken’. Met 32.000 inwoners in onze gemeente hebben we ook meteen 32.000 verkeersdeskundigen, dus leve de mensgerichte benadering! Wat de fractie betreft wordt begonnen vanuit het perspectief van voetgangers en fietsers bij het bekijken van de buitenruimte in onze gemeente. De vele iconen van de Global Goals onder het raadsvoorstel maken duidelijk waar mobiliteit om draait: het gaat erom dat iedereen mee kan doen, dat de vervoersongemakken van onze inwoners worden verlicht en dat de bereikbaarheid van winkels, bibliotheken, werk, gezondheidszorg, sport en openbaar vervoer worden verbeterd.
Het S.T.O.M.P.-principe moet leidend worden: prioriteit voor voetgangers (stappen) en fietsers (trappen), gevolgd door openbaar vervoer en mobiliteitsdiensten. En dan pas, als laatste, de privéauto. In onze dorpen ontstaat een groot vervoersongemak doordat er geen bussen naar de treinstations in Wolfheze en Oosterbeek rijden. We hebben hier in de raad opnieuw aandacht voor gevraagd. Ook willen we mensen stimuleren om de fiets te gebruiken, niet alleen voor
korte afstanden, maar ook voor langere ritten. Regionale fietsroutes, zoals de fietsbrug over de Rijn die aansluit op de
spoorbrug en doorloopt naar Mariëndaal, moeten wat D66 Renkum betreft meer prioriteit krijgen.
Met de verwachting dat in 2050 ongeveer 5 miljoen Nederlanders 65 jaar of ouder zullen zijn, en het aantal chronisch zieken op steeds jongere leeftijd toeneemt, groeit de behoefte aan een toegankelijk voetgangersnetwerk met bankjes en openbare toiletten. Het niet kunnen bereiken van voorzieningen omdat er onderweg nergens kan worden gezeten of geplast, kan zeer belemmerend werken. D66 Renkum pleit ervoor om meer ervaringsdeskundigen in te schakelen bij ontwikkelingen in de buitenruimte, zoals mensen met chronische ziekten, jonge ouders en ouderen. Toegankelijkheid is wat de fractie betreft een investering in de samenleving.
De mobiliteitsvisie werd na de beraadslaging in de raadsvergadering uiteindelijk unaniem vastgesteld.